Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Δεν έπεισε η ανοδική αντίδραση σε τράπεζες +8% και ΧΑ +2,49% στις 551 μον. – Μετά την αποτυχία ΕΚΤ και FED...ΗΠΑ και ΕΕ ετοιμάζουν μέτρα

Δεν έπεισε η ανοδική αντίδραση σε τράπεζες +8% και ΧΑ +2,49% στις 551 μον. – Μετά την αποτυχία ΕΚΤ και FED...ΗΠΑ και ΕΕ ετοιμάζουν μέτρα
Νέος παγκόσμιος γύρος παρέμβασης από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες για να αποτραπούν τα χειρότερα
(upd16)Μη πειστική ανοδική αντίδραση σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 551 μονάδες, από υψηλό ημέρας 569 μονάδες, απόρροια των προσδοκιών ότι ΗΠΑ και ΕΕ ετοιμάζουν ισχυρά δημοσιονομικά μέτρα.. μετά την αποτυχία των μέτρων EKT και FED για τον covid 19.
Αξιοσημείωτες ήταν οι μέτριες συναλλαγές με τους επενδυτές να συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί καθώς οι οικονομικές παρεμβάσεις δεν μπορούν να επιλύσουν μια ασθένεια ένα ιό.
Από την άλλη, θετικά επέδρασαν οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Mario Centeno, ο οποίος ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει την πλήρη ευελιξία που είναι διαθέσιμη εντός των κανόνων του συστήματος, δίνοντας στα κράτη μέλη το περιθώριο να τονώσουν τις δαπάνες και να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
H Κομισιόν ανακοίνωσε κρατικές ενισχύσεις, ευελιξία στο σύμφωνο σταθερότητας και πρωτοβουλία 37 δισ. ευρώ για στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εργασίας ενώ η  Κρατική Αναπτυξιακή Τράπεζα της Γερμανίας (KfW) διαθέτει περί τα 500 δισ. ευρώ για την υποστήριξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Εν τω μεταξύ, αναφορές υπάρχουν ότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ θα μπορούσαν σύντομα να συμφωνήσουν σε πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας.
Επίσης, η FED αναμένεται στις 18 Μαρτίου να ανακοινώσει νέα μείωση των επιτοκίων στο 0% από 1%, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ενώ εξετάζει και αγορές μετοχών. ένα μέτρο που εξετάζει και η ΕΚΤ παρά τις αντιδράσεις σε ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σωρευτικές απώλειες -39,79% και ο Τραπεζικός Δείκτης με απώλειες -55,57% από την αρχή του 2020
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 551 μονάδες πλησίον των 550 μονάδων επιβεβαιώνοντας δυστυχώς το βασικό σενάριο του bankingnews ….ενώ δεν έχει διαφύγει ο κίνδυνος των 480-450 μονάδων.
Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές αν και έχουν περιορίσει τα αρχικά τους σημαντικά κέρδη, με τον δείκτη Dax στην Γερμανία στο +1,5%, τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο στο +8,5% ενώ κέρδη +2,4% καταγράφει Dow Jones στην Wall Street.
Ο δείκτης VIX που καταγράφει τη μεταβλητότητα στις αγορές, γνωστός και ως «δείκτης φόβου», κινείται πτωτικά -2% στις 75 μονάδες ενώ στην αγορά πετρελαίου άνοδο +1% καταγράφει το Brent στα 33 δολ.
Στα της ελληνικής αγοράς, ανοδικά έκλεισαν οι τράπεζες, μετά το βίαιο sell off, αν περιόρισαν τα αρχικά τους κέρδη, με την Alpha Bank +8% με υψηλό +12,41%,   Εurobank +7,04% με υψηλό +13,92%, Πειραιώς +6,52% από ενδοσυνεδριακό +12,87% ενώ η Εθνική από κέρδη +11,31% έκλεισε μόλις με κέρδη +2,27%.
Επίσης, με κέρδη έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με την Aegean να ξεχωρίζει με κέρδη +14,29% και ακολούθησαν Coca Cola +6%, ΟΛΠ +4,9%, ΑΔΜΗΕ +4,4%...
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Goldman Sachs, μετά τα έκτακτα μέτρα του SSM, η ανακούφιση των ελληνικών τραπεζών θα μπορεί να φτάσει στα 2,3 δισ. ευρώ ενώ βλέπει επιπλέον όφελος 1,7 δισ. ευρώ από το P2G,με τον συνδυασμό αυτών να φτάνει τα 4 δισ
Το συνδυασμένο όφελος για την Πειραιώς και την Alpha Bank είναι 1,1 δισ. έκαστη, για την Εθνική 0,8 δισ. ευρώ και για την Eurobank 1 δισ. ευρώ.
Οι επιπτώσεις από την επιδημία του κορωνοϊού είναι ανυπολόγιστες τόσο σε ανθρωπιστικό επίπεδο όσο και στο οικονομικό.
Μέχρι τώρα χάθηκαν αξίες 13,8 με14 τρισεκ. δολαρίων στα χρηματιστήρια και η επίδραση στην παγκόσμια οικονομία εκτιμάται όχι στα 2 τρισεκ. αλλά μάλλον θα φθάσει στα 4-5 τρισεκ. δολάρια.
Σημειώνεται ότι στην κρίση της Lehman Brothers το κραχ στις αγορές ήταν μικρότερο και η σφοδρότητα της πτώσης μικρότερη
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες 12/3  σχέδια επέκτασης της ποσοτικής χαλάρωσης με επίκεντρο μεταξύ άλλων στα εταιρικά ομόλογα και εφάπαξ επέκταση του QE κατά 120 δισεκ.
Από την άλλη, ο πανικός της FED να διοχετεύσει στην διατραπεζική αγορά στις ΗΠΑ μέσω repos 1,5 τρισεκ. που θα μπορούσαν να εξελιχθούν στα 4 τρισεκ. αποδεικνύει την συστημική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η αμερικανική αγορά και το παγκόσμιο σύστημα.
Επιθετικές πωλήσεις καταγράφονται στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,72%, με το ιστορικό χαμηλό 0,90% στις 13/2 ενώ μεταβλήτοτητα καταγράφεται στο ιταλικό 10ετές στο 1,79% - από 1,96% υψηλό και χαμηλό 1,6% - με το μεταξύ τους spread στις -7 μονάδες βάσης .
Μεγάλη επιδείνωση στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, βρίσκεται στις 307 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 - όπως και στο CDS της Αργεντινής στις 14030 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +4,7%  και τον Γενικό Δείκτη +0,34%.
Λίγο μετά τις 14:30 εντάθηκαν οι αγραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά και στα μη τραπεζικά blue chips και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +12,31% και ο Γενικός Δείκτης στο +5,67%.
Ο  Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 393,32 μονάδες με κέρδη +6,35%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε ανοδικά +2,49% στις 551 μονάδες έχοντας υψηλό στις 569,10 μονάδες και χαμηλό στις 540,36 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 80,3 εκατ. ευρώ, ο όγκος 52,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 33,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 1,93 εκατ. ευρώ και όγκου 255 χιλ. τεμαχίων διακίνησε ο ΟΠΑΠ

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 551 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 600 μονάδες και ακολουθούν οι 630 με 650 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 500, οι 480 και οι 450 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 393 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 400 μονάδες και ακολουθούν οι 450 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 370 μονάδες και οι 350 μονάδες  

Νέα σχέδια για τα NPEs ετοιμάζουν οι τράπεζες

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τις τράπεζες και στην οποία συμμετείχαν η Ελληνική Ενωση και οι επικεφαλής των τραπεζών.
Ωστόσο υπήρξε δέσμευση απ' όλες τις πλευρές να μη μιλήσουν οι συμμετέχοντες σχετικά.
Εκτιμάται πάντως ότι οι τράπεζες θα πρέπει να καταρτίσουν νέα πλάνα που να σχετίζονται με τα NPEs, όπως επίσης θα πρέπει να διαμορφώσουν νέα πλάνα στη βάση της πλήρους ελαστικοποίησης του συμφώνου σταθερότητας.
Δεν αποκλείεται οι τράπεζες να λάβουν αποφάσεις για άτυπη ή και τυπικότερη αναστολή πληρωμών των δόσεων των δανείων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν στην παρούσα φάση πρόβλημα ρευστότητας διαβεβαιώνουν πως δεν διακόπτουν τις χρηματοδοτήσεις τους προς τους καλούς πελάτες ενώ εκτιμάται πως για τους υπόλοιπους πελάτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα μπορεί να υπάρξει ένα άτυπο moratorium το οποίο θα επιτρέπει μετάθεση πληρωμών με βάση τις εξελίξεις όπως συνέβαινε και με τα capital controls.

Η επικαιρότητα

Με αμείωτη ταχύτητα συνεχίζεται η επέλαση του κορωνοϊού στο εσωτερικό των κρατών ανά τον κόσμο, αυξάνοντας γεωμετρικά τα κρούσματα, τα θύματα και τις επιπτώσεις.
Συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 135.118, ο αριθμός των θυμάτων σε 5.056 ενώ συνολικά 69.642 άνθρωποι που νόσησαν, θεραπεύτηκαν.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Ιταλία είναι μετά την Κίνα η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στην Ιταλία, η οποία μετρά ήδη 1.016 νεκρούς και 15.113 κρούσματα, είναι προφανές πως η κυβέρνηση Conte δεν κινητοποιήθηκε έγκαιρα, δεν ενημέρωσε ενδεχομένως σωστά το κοινό και έχασε τη μάχη με την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Την ίδια στιγμή ολοένα και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη λαμβάνουν προληπτικά μέτρα και απαγορεύσεις, καθώς κράτη όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία μετρούν καθημερινά ολοένα και περισσότερα κρούσματα.
Eν τω μεταξύ, αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς χθες (12/3) επιβεβαιώθηκαν 18 νέα κρούσματα στη χώρα μας ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 117, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι έχει αρχίσει η διασπορά του ιού , αλλά είμαστε ακόμη στην αρχή της.
Νέα σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση με βασικό θέμα τα εργασιακά και την καταβολή από τον κρατικό προϋπολογισμό των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα όταν η επιχείρηση αναστέλλει τη λειτουργία της με κρατική εντολή.
Το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε κυλιόμενες συσκέψεις για την καταγραφή των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊου με στόχο την επικαιροποίηση και τον εμπλουτισμό του πακέτου των μέτρων στήριξης ενώ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες και τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών για τον συντονισμό της δράσης.
Το πακέτο των νέων παρεμβάσεων αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας στο οποίο θα εξεταστεί η ρήτρα ευελιξίας που παρέχει το Σύμφωνο Σταθερότητας για έκτακτες περιστάσεις.         
Εν τω μεταξύ με τηλεδιάσκεψη θα διεξαχθεί η 6η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδα, η οποία πριν από την εξάπλωση της νόσου ήταν προγραμματισμένη για το τέλος Απριλίου.
Το ΔΝΤ είχε αφήσει ανοικτό να μην συμμετάσχει στην αποστολή των ευρωπαϊκών θεσμών και να πραγματοποιήσει ξεχωριστό έλεγχο για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας στις 5 – 8 Μαίου του 2020.

Ισχυρή πτώση στις ασιατικές αγορές

Νέα πτώση κατέγραψαν σήμερα Παρασκευή (13/3) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενος πιέσεις από το κραχ που σημειώθηκε χθες στη Wall Street, καθώς η έξαρση του κορωνοϊού εξακολουθεί να επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία και προκαλεί ανησυχία στις τάξεις των επενδυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -6,02%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -1,23%, ο δείκτης KOSPI στην Ν.Κορέα στο -3,43% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,33%

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και Wall, μετά το κραχ

Ισχυρή ανοδική αντίδραση καταγράφηκε αρχικά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ στην συνέχεια περιόρισαν σημαντικά τα αρχικά τους κέρδη
Θετικά επέδρασαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Centeno ότι η Ευρώπη θα κάνει ότι χρειαστεί για να αποτρέψει την καταστροφή μεταξύ αυτών και πλήρη δημοσιονομική ευελιξία δίνουν ώθηση στις αγορές
Επίσης, η Κομισιόν ανακοίνωσε κρατικές ενισχύσεις, ευελιξία στο σύμφωνο σταθερότητας και πρωτοβουλία 37 δισ. ευρώ για στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εργασίας ενώ η  Κρατική Αναπτυξιακή Τράπεζα της Γερμανίας (KfW) διαθέτει περί τα 500 δισ. ευρώ για την υποστήριξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, φαίνεται να συναινούν σε ένα σχέδιο κοινής δράσης που θα περιλαμβάνει ισχυρά δημοσιονομικά κίνητρα.
Σε αναστολή του short selling σε επιλεγμένες μετοχές σε Ιταλία και Ισπανία, αποφάσισε το London Stock Exchange.
Επίσης, σε αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας στο 1%από 1,5%, ακολουθώντας το παράδειγμα της Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών, στη μάχη για τον περιορισμό των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +1,5%, ο CAC στο Παρίσι στο +1,7%, ο MIB στο Μιλάνο στο +8,5%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +2% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +2% .
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο +2,3%, ο S&P στο +2%, ο Nasdaq στο +2% ενώ κέρδη +8,24% καταγράφει το ETF GREC ( 5,59 δολ.)

Περιορίστηκαν τα κέρδη στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισαν Alpha Bank +8% και Eurobank +7% 

Τεχνική ανοδική αντίδραση καταγράφηκε στις τράπεζες αν και περιορίστηκαν τα αρχικά τους κέρδη και με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1715 ευρώ, με άνοδο +2,27%, με όγκο 4,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,07 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,9180 ευρώ, με άνοδο +8%, με όγκο 6,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2250 ευρώ, με άνοδο +6,52% με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 535 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4228 ευρώ, με άνοδο +7,04% με όγκο 17,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,57 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,8750 ευρώ, με πτώση -1,35% και με κεφαλαιοποίηση 390 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1862 ευρώ, με άνοδο +0,11% και όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 86 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,64 ευρώ, με άνοδο +3,44% και κεφαλαιοποίηση 251 εκατ. ευρώ.

Άνοδος στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες  συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Aegean +14,29%

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα μετά το κραχ των τελευταίων ημερών αν και ενδοσυνεδριακά σημείωσαν σημαντικά κέρδη .
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Aegean, Coca Cola, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Sarantis.....
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάνας, ΟΠΑΠ......
H Coca Cola έκλεισε στα 21,03 ευρώ, με άνοδο +6% και κεφαλαιοποίηση στα 7,78 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,33 ευρώ, με άνοδο +3,40% και αποτίμηση 4,96 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε  στα 1,80 ευρώ, με πτώση -1,64% και αποτίμηση 418 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε ι στα 1,85 ευρώ, με άνοδο +4,40% και κεφαλαιοποίηση 429 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε  στα 7,5750 ευρώ με πτώση -2,13% και αποτίμηση 2,54 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 9,71 ευρώ, με πτώση -2,2% και κεφαλαιοποίηση 801 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε  στα 4,98 ευρώ με άνοδο +3,32% και κεφαλαιοποίηση 1,52 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε  στα 12,20 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,35 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 5,40 ευρώ με άνοδο +1,50% και κεφαλαιοποίηση 772 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε  στα 12,62 ευρώ με πτώση -0,63% και κεφαλαιοποίηση 1,72 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε  στα 5,59 ευρώ, με άνοδο +1,64% και κεφαλαιοποίηση 595 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,85 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση στα 200 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε  στα 0,0564 ευρώ, με πτώση -1,05% και κεφαλαιοποίηση 53 εκατ. ευρώ.

Επιθετικές πωλήσεις στα ομόλογα με το 10ετές 1,72% με την Ιταλία στο 1,79% από 1,96% νωρίτερα.   

Νέες επιθετικές πωλήσεις σημειώνονται στα ελληνικά ομόλογα, μετά την κήρυξη του κορωνοιού σε πανδημία ενώ το ίδιο κλίμα επιθετικών πωλήσεων καταγράφεται και στα ομόλογα της Ευρώπης.
Επίσης μεγάλη μεταβλητότητα καταγράφεται στην Ιταλία με το 10ετές ομόλογο στο 1,79% ενώ ενδοσυνεδριακά είχε σκαρφαλώσει στο 1,96% ενώ συνέχεια υποχώρησε στο 1,60%  .  
Οι επενδυτές πουλούσαν assets που καταγράφουν κέρδη και έτσι εξηγείται η επιθετικότητα των πωλήσεων το τελευταίο διάστημα.
Να σημειωθεί ότι η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί από την κρίση του κορωνοιού.  
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% υποχώρησε στο 1,49% πρόσφατα  για να φθάσει στο 2,10%.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,72% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,79%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,72% με το αμερικανικό 10ετές 0,90% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -7 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 92 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,94 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,98% με απόδοση αγοράς 1,07% και απόδοση πώλησης 0,88%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,83 μονάδες βάσης και απόδοση 1,08%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 108,39 μονάδες βάσης και απόδοση 1,31% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 107,47 μονάδες βάσης και απόδοση 1,57% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 100,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,69%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 114,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,58% με απόδοση αγοράς 1,59% και απόδοση πώλησης 1,57%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 116,88 μονάδες βάσης και απόδοση 1,72% με απόδοση αγοράς 1,74% και απόδοση πώλησης 1,70%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 120,38 μονάδες βάσης και απόδοση 2,15%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 97,68 μονάδες βάσης και 2,10% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 127,68 μονάδες βάσης και απόδοση 2,10%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 134,93 μονάδες βάσης και απόδοση 2,20%.
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 231 μονάδες βάσης από 239 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 307 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 14030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,07% ή 307 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιθετικές πωλήσεις στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης λόγω της πανδημίας του κορωνοιού

Επιθετικές πωλήσεις σημειώνεται σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης λόγω του χάους που προκαλεί ο κορωνοιός, οι πιέσεις που ασκούνται είναι πολύ μεγάλες.   
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα 13 Μαρτίου 2020 στο 1,79% με ημερίσιο υψηλό το 1,96% και χαμηλό το 1,60%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/3/2020 στο -0,59% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,12% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,80% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,58% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,79% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,18%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης