Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Trump κήρυξε τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Ράλι στην Wall +9,35% - Κόπωση στην Ευρώπη +0,77% ο DAX, ο FTSE MIB +7,12%

Ο Trump κήρυξε τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Ράλι στην Wall +9,35% - Κόπωση στην Ευρώπη +0,77% ο DAX, ο FTSE MIB +7,12%
Έκτακτα μέτρα ανακοίνωσαν Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γερμανία και Πορτογαλία για να μετριάσουν τις παρενέργειες του κορωνοιού
(upd11) Το διάγγελμα του Προέδρου Trump που κήρυξε τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξέλιξη πρωτοφανή για τα δεδομένα της Αμερικής συνέβαλλε στο να προκληθεί ράλι στην Wall καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι θα ληφθούν πολύπλευρα μέτρα για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοιός.
Οι βασικοί δείκτες της Wall σημείωσαν κέρδη πάνω από +9% έναντι κραχ -10% στις 12 Μαρτίου ενώ τα ευρωπαικά χρηματιστήρια έχασαν μεγάλο μέρος των κερδών τους.

Εν τω μεταξύ παρά τα έκτακτα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσαν Fed, Κομισιόν και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το πλήγμα στην οικονομία, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού, η τεχνικής υφής αντίδραση στην Ευρώπη μετά το χθεσινό κραχ, δεν συνεχίστηκε καθώς τα κέρδη στην Ευρώπη μειώθηκαν αφού ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι πλέον η Γηραιά ήπειρος είναι το επίκεντρο της πανδημίας.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin δήλωσε ότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι είναι κοντά σε συμφωνία για τα έκτακτα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Νωρίτερα, οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Centeno ότι η Ευρώπη θα κάνει ότι χρειαστεί για να αποτρέψει την καταστροφή μεταξύ αυτών και πλήρη δημοσιονομική ευελιξία δίνουν επίσης ώθηση στα χρηματισηρια της Ευρώπης.
Να σημειωθεί ότι χθες 12 Μαρτίου η Federal Reserve ανακοίνωσε πρόγραμμα παρέμβασης στην αγορά των repos, ύψους 1,5 τρισεκ. δολαρίων, που δυνητικά μπορεί να φθάσει τα 4 τρισεκ. δολάρια.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε +9,35% στις 23.182 μονάδες.
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε άνοδο +9,21% στις 2.709 μονάδες.

Άνοδο +9,34% κατέγραψε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq στις 7.874μονάδες.
Ο δείκτης φόβου VIX υποχώρησε -24,76% στις 56,78 μονάδες.
Όσον αφορά τις ευρωαγορές, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με κέρδη +0,77% στις 9.232 μονάδες από υψηλό +8,90%.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +2,46% στις 5.366 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη +1,83% στις 4.118 μονάδες.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε +7,812% στις 15.954 μονάδες από ενδοσυνεδριακά κέρδη +16%.
Image

Image

Image
«Οι συζητήσεις για τα μέτρα καταπολέμησης πάνε καλά. Είμαστε κοντά σε συμφωνία» υποστήριξε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Mnuchin.
«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός μεταχειριζόμενοι μη συμβατικά εργαλεία.
Ο Πρόεδρος Trump είναι διατεθειμένος να κάνει ό,τι χρειάζεται» συμπλήρωσε.
Η πλέον μακρόχρονη bull market έφτασε στο τέλος της και όλοι οι αναλυτές ομονοούν στο ότι η ύφεση είναι προ των πυλών.
Έρχεται επιβράδυνση της οικονομίας, όμως έπειτα από λίγους μήνες θα υπάρξει ανάκαμψη, διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ο Αμερικανός υπουργός των ΗΠΑ.
 «Αυτή η κατάσταση θα προσφέρει ευκαιρίες σε επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα» είπε, προσθέτοντας:
«Θα κατοχυρώσουμε ότι η αγορά δεν ξεμείνει από ρευστό.
Θα υπάρχει ρευστότητα στην αγορά».
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, «η τρέχουσα κρίση δεν θυμίζει σε τίποτε την προηγούμενη.
Θα τελειώσει σύντομα, είμαστε βέβαιοι ως προς αυτό.
Μέχρι το τέλος του χρόνου περιμένω ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.
Θα κρατήσουμε τις αγορές ανοιχτές».
Έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η Κομισιόν, η οποία προβλέπει ανάπτυξη κάτω του μηδενός στην Ευρωζώνη το 2020.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen χαρακτήρισε σοκ για την ευρωπαϊκή οικονομία τον κορωνοϊό, τόνισε  ωστόσο ότι εάν συνεργαστούν τα κράτη -μέλη, το σοκ θα είναι προσωρινό.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ανακοίνωσε κρατικές ενισχύσεις, ευελιξία στο σύμφωνο σταθερότητας και πρωτοβουλία 37 δισ. ευρώ για στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εργασίας.
Η ευελιξία θα δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να στηρίξουν την οικονομία και τις επιχειρήσεις, τόνισε η πρόεδρος της Ε.Ε.
Υπέρ της «πλήρους ευελιξίας» όσον αφορά τους κανόνες προϋπολογισμού, προκειμένου να τονωθούν οι δαπάνες, τάχθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού.
Μιλώντας στους Financial Times ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα (16/3/2020), οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν ένα «πολύ μεγάλο» πακέτο για να πολεμήσουν την οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός, προβλέπει ο πρόεδρος του Eurogroup μιλώντας στους Financial Times.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν διολίσθησε 5% στις 95,9 μονάδες.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε μεγάλη πτώση στον Μάρτιο στις ΗΠΑ λόγω των ανησυχιών για τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού.
Όπως μεταδίδει το Reuters, o δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν διολίσθησε 5% στις 95,9 μονάδες. Η μέτρηση ήταν ελαφρώς υψηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών οι οποίοι ανέμεναν πτώση στις 95 μονάδες.
Τον Φεβρουάριο ο δείκτης είχε ανέλθει στο 101 μονάδες.
Εν τω μεταξύ, ο δείκτης καταναλωτικών προσδοκιών βούτηξε στις 85,3 μονάδες από 92,1 τον προηγούμενο μήνα.

Αναστέλλεται το short - selling σε επιλεγμένες μετοχές σε Ιταλία και Ισπανία

Σε αναστολή του short selling σε επιλεγμένες μετοχές σε Ιταλία και Ισπανία, αποφάσισε το London Stock Exchange.
Ειδικότερα, το London Stock Exchange ανακοίνωσε την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων ιταλικών και ισπανικών μετοχών που είναι εισηγμένες στο εν λόγω χρηματιστήριο, ενώ η Borsa Italiana και η Ισπανική CNMV επέβαλαν παρόμοια απαγόρευση των μετοχών στις χώρες αυτές.

Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας

Σε αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, ακολουθώντας το παράδειγμα της Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών, στη μάχη για τον περιορισμό των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού.
Η Νορβηγία μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 1% από 1,5%.
Όπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωσή της, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη για περαιτέρω μείωση επιτοκίων, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Κραχ στην Ασία

Νέα πτώση κατέγραψαν σήμερα Παρασκευή (13/3) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενος πιέσεις από το κραχ που σημειώθηκε χθες στη Wall Street, καθώς η έξαρση του κορωνοϊού εξακολουθεί να επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία και προκαλεί ανησυχία στις τάξεις των επενδυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως του -6,02% στις 17.442,50 μονάδες, παραμένοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2016, ενώ για το σύνολο της εβδομάδας, οι απώλειες ξεπερνούν τις 3.318 μονάδες, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση που έχει καταγράψει ποτέ ο δείκτης.
Ο δείκτης Kospi στη Νόιτα Κορέα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -3,43% στις 1.771,44 μονάδες, ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,33% στις 23.985 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με πτώση της τάξεως του -1,23% στις 2.887,43 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -1% και τις 10,831,13 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, καταγράφηκε σημαντική πτώση της τάξεως του -2,82%, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε «άλμα» της τάξεως του +4,42% στις 5.539,30 μονάδες, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τις δαπάνες για την αντιμετώπιση του ιού.
«Ο επικεφαλής της Reserve Bank of Australia κατέστησε σήμερα σαφές ότι οι μοχλοί της δημοσιονομικής πολιτικής πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους εδώ», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Scott Morrison, διευκρινίζοντας ότι «πρέπει να θέσουμε τον προϋπολογισμό για να διατηρήσουμε τον κόσμο στην εργασία».
Από τον πλευρά του, το Υπουργείο Οικονομικών της Νότιας Κορέας ανέφερε στη μηνιαία του έκθεση ότι η έξαρση του κορωνοϊού έχει ήδη επηρεάσει την εγχώρια ζήτηση, προκαλώντας υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές της χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι «με αυξανόμενες ανησυχίες για τον παγκόσμια αντίκτυπο του COVID-19, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και των μεγάλων χωρών αναθεωρούνται επί τα χείρω».
Στην Ιαπωνία, η αεροπορική εταιρεία Japan Airlines ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 1.468 πτήσεις σε 60 προορισμούς για το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου, επικαλούμε την πτώση της ζήτησης εξαιτίας των ακυρώσεων και τις καθυστερήσεις στη διοργάνωση διαφόρων αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Χθες στις ΗΠΑ οι αγορές της Wall Street κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση από το 1987, με τον δείκτη Dow Jones να κλείνει με ισχυρές απώλειες της τάξεως του -9,99% στις 21.200,62 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε πτώση της τάξεως του -9,51% στις 2.480,63 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση και για τον δείκτη Nasdaq, ο οποίος έκλεισε στο -9,43% και τις 7.201,80 μονάδες.
«Ανάμεσα στην έλλειψη ισχυρής δημοσιονομικής απάντησης στις ΗΠΑ και της απαγόρευσης πτήσεων στη χώρα από την Ευρώπη, οι παγκόσμιες αγορές δείχνουν να έχουν τεθεί σε λειτουργία πώλησης του οτιδήποτε», τόνισε η αναλύτρια αγορών της IG, Jingyi Pan, αναφερόμενη στη «βουτιά» της Wall.
Από την πλευρά του, ο αναλυτής της AxiCorp, Stephen Innes, τόνισε ότι «οι ανησυχίες για τον πραγματικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και το εμπόριο αφορούν την απαισιδοξία για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση της κρίσης», ενώ πρόσθεσε ότι «το άθροισμα όλων των φόβων κορυφώνεται με την άποψη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης της πολιτικής παραμένουν αρκετά πίσω από την καμπύλη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης