Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sell off στις αγορές της Ασίας μετά το κραχ στη Wall - Στο -3,43% ο Kospi, «βουτιά» -6,02% για τον Nikkei

tags :
Sell off στις αγορές της Ασίας μετά το κραχ στη Wall - Στο -3,43% ο Kospi, «βουτιά» -6,02% για τον Nikkei
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με πτώση της τάξεως του -1,23% στις 2.887,43 μονάδες
Νέα πτώση κατέγραψαν σήμερα Παρασκευή (13/3) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενος πιέσεις από το κραχ που σημειώθηκε χθες στη Wall Street, καθώς η έξαρση του κορωνοϊού εξακολουθεί να επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία και προκαλεί ανησυχία στις τάξεις των επενδυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως του -6,02% στις 17.442,50 μονάδες, παραμένοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2016, ενώ για το σύνολο της εβδομάδας, οι απώλειες ξεπερνούν τις 3.318 μονάδες, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση που έχει καταγράψει ποτέ ο δείκτης.
Ο δείκτης Kospi στη Νόιτα Κορέα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -3,43% στις 1.771,44 μονάδες, ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,33% στις 23.985 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με πτώση της τάξεως του -1,23% στις 2.887,43 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -1% και τις 10,831,13 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, καταγράφηκε σημαντική πτώση της τάξεως του -2,82%, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε «άλμα» της τάξεως του +4,42% στις 5.539,30 μονάδες, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τις δαπάνες για την αντιμετώπιση του ιού.
«Ο επικεφαλής της Reserve Bank of Australia κατέστησε σήμερα σαφές ότι οι μοχλοί της δημοσιονομικής πολιτικής πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους εδώ», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Scott Morrison, διευκρινίζοντας ότι «πρέπει να θέσουμε τον προϋπολογισμό για να διατηρήσουμε τον κόσμο στην εργασία».
Από τον πλευρά του, το Υπουργείο Οικονομικών της Νότιας Κορέας ανέφερε στη μηνιαία του έκθεση ότι η έξαρση του κορωνοϊού έχει ήδη επηρεάσει την εγχώρια ζήτηση, προκαλώντας υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές της χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι «με αυξανόμενες ανησυχίες για τον παγκόσμια αντίκτυπο του COVID-19, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και των μεγάλων χωρών αναθεωρούνται επί τα χείρω».
Στην Ιαπωνία, η αεροπορική εταιρεία Japan Airlines ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 1.468 πτήσεις σε 60 προορισμούς για το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου, επικαλούμε την πτώση της ζήτησης εξαιτίας των ακυρώσεων και τις καθυστερήσεις στη διοργάνωση διαφόρων αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Χθες στις ΗΠΑ οι αγορές της Wall Street κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση από το 1987, με τον δείκτη Dow Jones να κλείνει με ισχυρές απώλειες της τάξεως του -9,99% στις 21.200,62 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε πτώση της τάξεως του -9,51% στις 2.480,63 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση και για τον δείκτη Nasdaq, ο οποίος έκλεισε στο -9,43% και τις 7.201,80 μονάδες.
«Ανάμεσα στην έλλειψη ισχυρής δημοσιονομικής απάντησης στις ΗΠΑ και της απαγόρευσης πτήσεων στη χώρα από την Ευρώπη, οι παγκόσμιες αγορές δείχνουν να έχουν τεθεί σε λειτουργία πώλησης του οτιδήποτε», τόνισε η αναλύτρια αγορών της IG, Jingyi Pan, αναφερόμενη στη «βουτιά» της Wall.
Από την πλευρά του, ο αναλυτής της AxiCorp, Stephen Innes, τόνισε ότι «οι ανησυχίες για τον πραγματικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και το εμπόριο αφορούν την απαισιδοξία για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση της κρίσης», ενώ πρόσθεσε ότι «το άθροισμα όλων των φόβων κορυφώνεται με την άποψη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης της πολιτικής παραμένουν αρκετά πίσω από την καμπύλη».
Οι απώλειες της Wall Street ήταν τόσο ταχείες μετά το άνοιγμα, που οδήγησαν στη δεύτερη αναστολή διαπραγμάτευσης μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ την προηγούμενη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν το 1997.
«Αρχίζουμε να έχουμε μία αίσθηση του πόσο σημαντικός είναι ο αντίκτυπος στην οικονομία», τόνισε η επικεφαλής επενδύσεων της Charles Schwab, Liz Ann Sonders, η οποία επεσήμανε πως «τα νέα κάθε μέρα δε γίνονται καλύτερα, αλλά χειρότερα».
Ισχυρή άνοδο καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, ανακάμπτοντας μετά τις απώλειες των προηγούμνενων ημερών, καθώς οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην παγκόσμια ζήτηση.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά +3,22% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 34,29 δολ. ανά βαρέλι, καταγράφοντας απώλειες άνω του -7% κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +3,21% στα 32,51 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει χθες κατά -4,5%.
Για το σύνολο της τρέχουσας εβδομάδας οι απώλειες για το Brent διαμορφώνονται στο -25%, ενώ η αντίστοιχη πτώση για την τιμή του αμερικανικού αργού διαμορφώνεται στο -22%, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το 2008.
Η χθεσινή απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, να αναστείλει τα ταξίδα από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη αναμένεται επίσης να συμβάλλει στην αύξηση των αποθεμάτω παγκοσμίως, διατηρώντας τις τιμές του «μαύρου χρυσού» υπό πίεση.
«Υπήρχε υπερποσφορά στο πετρέλαιο πριν από τον κορωνοϊό και τώρα υπάρχει ακόμα περισσότερη, όχι μόνο επειδή υποχωρεί κάθε μέρα η ζήτηση, αλλά επίσης επειδή η προσφορά γίνεται μεγαλύτερη», δήλωσε ο αναλυτής αγορών της IBW Oil Brief, Igor Windisch.
Μάλιστα, ο ίδιος διευκρινίζει ότι «αυτή η κατάρρευση δεν είναι πανικός, αλλά είναι απλή λογική, και πραγματικά είναι το μόνο καθησυχαστικό γεγονός».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης