Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ξανά στο βαθύ κόκκινο δείκτες και μετοχές με μικρότερο τζίρο

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ξανά στο βαθύ κόκκινο δείκτες και μετοχές με μικρότερο τζίρο
ΑΓΟΡΑ: Χρειάζεται γερό στομάχι για να κρατηθείς, με όσα συμβαίνουν στις αγορές παγκοσμίως. Η μεταβλητότητα σε διαλύει και ψυχικά και σωματικά. Το γεγονός ότι κάθε χθες είναι και καλύτερα, δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες για τη συνέχεια. Που θα φτάσουν οι μετοχές;

Πόσο θα επηρεαστεί η παγκόσμια οικονομία από αυτόν τον ιό; Πόσο θα κρατήσει η εξάπλωση, πότε θα βρεθεί φάρμακο, θα σταματήσει το καλοκαίρι; Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις και δε νομίζουμε πως τις έχουν οι ειδικοί. Μία βόλτα στα ενημερωτικά sites και παίρνεις δέκα διαφορετικές εκτιμήσεις και απόψεις. Βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα ύδατα.

Αυτό σημαίνει πως μπορεί και τα μέτρα των κεντρικών κυβερνήσεων να είναι λίγα και να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν σωστά την κατάσταση. Τα χρηματιστήρια πάντως προσπαθούν να προεξοφλήσουν τα χειρότερα. Αυτό φαίνεται…

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Το καλό νέο είναι πως η αγορά δεν έγραψε νέο χαμηλό σήμερα αν και το πλησίασε επικίνδυνα. Δεν έγραψε τιμή κάτω από τις 593 μονάδες, αλλά βρέθηκε στις 596 μονάδες. Θα μας πείτε, κι αύριο μέρα είναι. Βήμα-βήμα πάμε. Ο τζίρος ήταν εξαιρετικά μικρός θα λέγαμε καθώς μάλλον και οι πιο δραστήριοι traders απογοητεύτηκαν. Ή και όσοι κοίταζαν το ΧΑ, σταμάτησαν να ασχολούνται πλέον μαζί του.

Μπορεί να είναι και θετική εξέλιξη αυτή, αλλά με όσα έχουμε δει τις τελευταίες εβδομάδες κρατάμε μικρό καλάθι. Θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε με τα θεμελιώδη και θα κρατήσουμε το βλέμμα μας σε αυτές που βγάζουν κέρδη, που έχουν καλές ταμειακές ροές και χαμηλό δανεισμό. Τουλάχιστον να μην κινδυνεύουμε με ολοκληρωτική εξαΰλωση. Υπάρχει ένα ακόμα θετικό από τη συνεδρίαση.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Μπορεί αυτές που χθες ενισχύθηκαν περισσότερο, σήμερα ήταν πρώτες στο πτωτικό γύρισμα, αλλά ήταν και στην αντίδραση από τα χαμηλά. Μεγάλες διαφορές μεταξύ υψηλού και χαμηλού ημέρας για πολλές μετοχές. Lamda, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΔΕΗ κ.α. αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Το θετικό της ημέρας η μερική διαφοροποίηση κάποιων μετοχών.

Είδαμε για παράδειγμα μεγάλες απώλειες στη Jumbo, αλλά καλύτερη εικόνα σε ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και μερικές ακόμα. Στις μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων τα ανοίγματα μεγάλωσαν σήμερα. Ο αγοραστής ήθελε στο -10% και ο πωλητής στο +5%. Τέτοιες διαφορές. Βέβαια, έτσι θα είναι και στην άνοδο. Όπως τώρα η πτώση είναι απότομη, έτσι θα είναι και η άνοδος. Όσο πιο γρήγορα έρθει ένα καλό νέο για τον ιό τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η ανάκαμψη.

Στην παρούσα φάση ξεχνάμε, τα stories, τα ΘΑ, τις υποσχέσεις. Αν πριν από λίγο καιρό χρειάζονταν να γίνουν λίγα για να πετύχουν, σήμερα απαιτούνται πολλά. Και deals που ήταν στα σκαριά δεν αποκλείουμε να λήξουν άδοξα. Η ανάληψη ρίσκου πλέον έχει περιοριστεί αισθητά.

COCA COLA: Σιγά μη γκρεμιζόταν το σύμπαν και να κρατούσε αυτή. Το είδαμε και σε άλλες μετοχές. Είπαμε παίζουν και συγκριτικές αποτιμήσεις. Όταν διαλύονται οι χρηματιστηριακές αξίες η πτώση περνάει από όλες τελικά. Εδώ θεωρούσαμε πως δε γίνεται άλλες μετοχές να γράφουν απώλειες 50% και αυτή να είναι στο -5%. Στις τελευταίες 3-4 συνεδριάσεις κάλυψε σημαντικό μέρος της διαφοράς.

Στα 23,36 ευρώ πλέον μετά το σημερινό -6,63% το οποίο έγινε με όγκο 98 χιλ. τεμαχίων. Η αποτίμηση γύρισε στα 8,6 δισ. ευρώ και σημειώνουμε τη βαρύτητα που έχει στους δείκτες, επομένως η απώλειες λόγω της συγκεκριμένης μετοχές αυξήθηκαν.

ΔΕΗ: Σε αυτές τις τιμές θωρούμε πως μπορεί κάποιος να παίξει με περισσότερη ασφάλεια τη βελτίωση των μεγεθών, χωρίς βέβαια να μπορεί στην παρούσα φάση να αποτιμηθεί η επίπτωση του ιού στη μετοχή, όπως και σε όλες τις υπόλοιπες. Περιμένουμε μεγάλες ζημιές το 2019 και βελτίωση από το 2020. Επιπλέον η πτώση των τιμών του πετρελαίου την ευνοεί σημαντικά.

Πάντα βέβαια έχουμε στο μυαλό μας ότι μιλάμε για προσπάθεια μετασχηματισμού κρατικής επιχείρησης από την κυβέρνηση, και ξέρουμε πως πολλές φορές στο παρελθόν, κυβερνήσεις προσπάθησαν να αλλάξουν κάτι σε επιχειρήσεις και δημόσιο τομέα, με τα γνωστά απογοητευτικά αποτελέσματα. Εδώ, πρέπει να πετύχει, αλλιώς το φέσι θα είναι μεγάλο.

Με χαμηλό στα 2 ευρώ και υψηλό στα 2,32 ευρώ έκλεισε στα 2,12 ευρώ με απώλειες 3,64%. Πλέον η αποτίμηση με τον ΑΔΜΗΕ είναι σχεδόν ίδια.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Πολύ καλή η σημερινή της πορεία. Μαζεύτηκαν και σήμερα πολλά κομμάτια και ελπίζουμε να πηγαίνουν σε δυνατά χέρια. Στα 0,7270 ευρώ και στο +7,54% με όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια.

JUMBO: Ενώ όλη μέρα δεν έκανε όγκο προς το τέλος βγήκαν κάτι δυνατές πωλήσεις και η μετοχή βούλιαξε στα 13,87 ευρώ και στο -8,33% με τον όγκο να ανέρχεται στις 286 χιλ. τεμάχια.

ΤΙΤΑΝ: Δε μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Κλείσιμο κάτω από 10 ευρώ και στο χαμηλό ημέρας.

ΕΚΤΕΡ: Γίνεται όγκος σχετικά καλός αλλά οι όποιες προσπάθειες αντίδρασης βυθίζονται. Στα 0,70 ευρώ η μετοχή με αποτίμηση 7,8 εκατ. ευρώ. Τι να πούμε…

BYTE: Στα 0,61 ευρώ και η αποτίμηση κάτω από 10 εκατ. ευρώ.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Στα 1,50 ευρώ. Έλεος…

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Στα 1,5850 ευρώ με αποτίμηση 64,4 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης