Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Δεν πείθει η παγκόσμια παρέμβαση για τον covid 19 - Nέο sell off σε τράπεζες -8% και ΧΑ -4,10% στις 602 μον. – Στις 500-550 μον. τελειώνει η πτώση

Δεν πείθει η παγκόσμια παρέμβαση για τον covid 19 - Nέο sell off σε τράπεζες -8% και ΧΑ -4,10% στις 602 μον.  – Στις 500-550 μον. τελειώνει η πτώση
Τα οικονομικά ή νομισματικά μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του covid 19 δεν επαρκούν…η πτώση θα συνεχιστεί
(upd20)Νέο sell off σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 602 μονάδες από υψηλό ημέρας 640 μονάδες, με επίκεντρο τις πιέσεις σε τράπεζες έως -8% αλλά και σε μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως Jumbo -8,33%, Lamda -8,31%, Coca Cola -6,63%, EXAE -6,32%... καθώς διάχυτη είναι η ανησυχία των επενδυτών ότι οι συντονισμένες παρεμβάσεις κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών ίσως δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 602 μονάδες, με χαμηλό έτους τις 592 μονάδες στις 9 Μαρτίου 2020, ενώ στις 500 με 550 μονάδες τελειώνει η πτώση.
Από την άλλη, έντονη μεταβλητότητα καταγράφηκε στις τράπεζες, με τον Τραπεζικό Δείκτη από αρχικά κέρδη +3,37%, κατρακύλησε στο -6,72% ενώ στη συνέχεια οι απώλειες περιορίστηκαν για να επιστρέψουν λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης σε νέο χαμηλό ημέρας -7,4%
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Εθνική -8,23% και Πειραιώς -8% και ακολούθησαν Alpha Bank -5,83% και  Eurobank -4,4%.
Σημειώνεται ότι η χθεσινή άνοδος δεν στηρίχθηκε σε πραγματική αλλαγή των δεδομένων αλλά μόνο στις προσδοκίες... καθώς το οπλοστάσιο των κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών δεν είναι τόσο ισχυρό για να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες στις οικονομίες με την ανακάλυψη του εμβολίου ή κάποιου φαρμάκου να είναι η μοναδική λύση για το πρόβλημα
Σε μια δραματική προειδοποίηση προχώρησε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, C. Lagarde, αναφέροντας ότι η επιδημία του κορωνοϊού μπορεί να προκαλέσει μια κρίση, όπως έγινε το 2008.
Εν τω μεταξύ, σε αιφνιδιαστική μείωση κατά 50 μ.β. του επιτοκίου στο 0,25% προχώρησε η Bank of England  (BoE), προκειμένου να αντιμετωπίσει η οικονομία το "σοκ" από την επιδημία του κορωνοϊού επέδρασε θετικά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην συνέχεια τα κέρδη μηδενίστηκαν, με τον δείκτη Dax στην Γερμανία στο -0,60%, τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,60% ενώ ισχυρή πτώση καταγράφει ο Dow Jones στο -4,1%.
Ο δείκτης VIX που καταγράφει τη μεταβλητότητα στις αγορές, γνωστός και ως «δείκτης φόβου», κινείται ανοδικά +11% στις 52 μονάδες ενώ το αρνητικό κλίμα επιβαρύνει δραματικά ο πόλεμος τιμών στην αγορά πετρελαίου με τη συναλλαγή του Brent να βρίσκεται στα 36 δολ. με πτώση -3%..
Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στις 12 Μαρτίου στις ανακοινώσεις της Ε.Ε και της ΕΚΤ για τη στήριξη των οικονομιών προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την εξάπλωση του Covid-19, αν και πολλά από τα νομισματικά μέτρα που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ δεν αφορούν την Ελλάδα.
Επίσης, αναμένεται το πακέτο μέτρων του αμερικανού Προέδρου με επίκεντρο μείωση φορολογίας σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με στόχο την τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας απέναντι στον Κορωνοιό με το κόστος αυτού του πακέτου να  μπορούσε να φθάσει τα 300 δισεκ.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις σημερινές 11/3 ανακοινώσεις του έλληνα πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στις 19:00 το απόγευμα για μέτρα δημοσιονομικού - και όχι μόνο - χαρακτήρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού τα οποία έρχονται να προστεθούν στα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Οικονομικών και αφορούν φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις.
Νευρικότητα καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,55%, με το ιστορικό χαμηλό 0,90% στις 13/2 και το ιταλικό 10ετές στο 1,23% με το μεταξύ τους spread στις 32 μονάδες βάσης .
Από την άλλη, σημαντική επιδείνωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 263 μονάδες  από 1,85 μονάδες χθες 10/3 - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14  Φεβρουαρίου 2020 - όπως και στο CDS της Αργεντινής στις 10461 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με μεικτά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,28% και τον Γενικό Δείκτη -0,13%.
Λίγο πριν τις 11:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην δειμκτοβαρή Alpha Bank +3,79% αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 όπως ΔΕΗ +5%,ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,37% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,90%.  
Περί τις 15:00, εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -5,08%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης κορυφώθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες και ο  Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -7,40%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 441,57 μονάδες με πτώση -6,14%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή πτώση -4,10% στις 602 μονάδες έχοντας υψηλό στις 640,17 μονάδες και χαμηλό στις 596,32 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 86,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 8,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 46,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 29,4 εκατ. να διακιήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 8,2 εκατ. ευρώ και όγκου 4,10 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 1,53 εκατ. τεμάχια αξίας 765 χιλ. ευρώ και η Alpha Bank 1,99 εκατ. τεμάχια αξίας 2,01 εκατ. ευρώ..
Ο ΟΠΑΠ 498 χιλ. τεμάχια αξίας 4,38 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ 47 χιλ. τεμάχια αξίας 535 χιλ. ευρώ και η Jumbo 34,9 χιλ. τεμάχια αξίας 496 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 602 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 600 μονάδες και ακολουθούν οι 550 μονάδες  
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 μονάδες και ακολουθούν οι 700  μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 441 μονάδες διασπώντας την πρώτη στήριξη των 450 μονάδων και ακολουθούν οι 400 μονάδες  
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 500 μονάδες και ακολουθούν οι 600 μονάδες

Η επικαιρότητα

Με ολόκληρη την Ιταλία να τίθεται σε καραντίνα, με τις αγορές να μετρούν τις μεγαλύτερες τους απώλειες εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναφέρει πλέον πως είναι ορατή η απειλή μιας πανδημίας, η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πέραν της Κίνας, η Ιταλία είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα και τους περισσότερους θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ αυξημένα είναι τα κρούσματα και στις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως στη Γαλλία, στην Ισπανία και στη Γερμανία ενώ εξίσου προβληματική είναι η κατάσταση στο Ιράν αλλά και στη Νότια Κορέα, όπου όμως στην τελευταία περίπτωση φαίνεται να υπάρχει μια σχετική ύφεση στην εξάπλωση της νόσου.
Την ίδια στιγμή, τα τρία τέταρτα των Πολιτειών στις ΗΠΑ έχουν αναφέρει επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Συνολικά, γίνεται λόγος για 1.040 κρούσματα και για 29 νεκρούς.
Στο κόκκινο παραμένει η Ιταλία λόγω της δραματικής εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού, η οποία έχει αφήσει πίσω της 631 νεκρούς με τα κρούσματα να ανέρχονται στα 10.149 τα κρούσματα εκ των οποίων οι  1.004 θεραπεύτηκαν.
Συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 121.564 ο αριθμός των θυμάτων σε 4.373 ενώ συνολικά 66.239 άνθρωποι που νόσησαν, θεραπεύτηκαν.
Στην Ελλάδα το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορωνοϊό ανέρχεται πλέον σε 99.
Στην αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας προχώρησε η κυβέρνηση, στη σκιά της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού αλλά και των τεσσάρων «ορφανών» κρουσμάτων στην Αττική, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα.
Δημοσιονομικό χώρο για την προστασία όσων πλήττονται από τα μέτρα για τον κορωνοϊό και ανάληψη πρωτοβουλίας για την προμήθεια ειδών προστασίας και αντιμετώπισης ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ.
Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας.
Επίσης, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας των κρατών μελών σε μέσα και προσωπικό.
Έθεσε παράλληλα το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται.
Το κόστος των μέτρων αυτών πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπως η Ελλάδα.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (11/3) οι αγορές της Ασίας, παρά τα ισχυρά κέρδη που σημειώθηκαν χθες στη Wall Street πλησίον του 5%, καθώς τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων για τον κορωνοϊό δε φαίνεται να μετριάζουν τις ανησυχίες των επενδυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -2,27%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,94%, ο δείκτης KOSPI στην Ν.Κορέα στο -2,78% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,85%

Mηδενίστηκαν τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ισχυρή πτώση στην Wall

Μηδενίστηκαν τα αρχικά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία μείωσε το βασικό επιτόκιο, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι συνέπειες της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -0,60%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,50%, ο MIB στο Μιλάνο στο -0,60%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -1% .
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο -4,1%, ο S&P στο -3,8%, ο Nasdaq στο -3,5% ενώ απώλειες -5,86% καταγράφει το ETF GREC ( 6,18 δολ.)

Νέο sell off στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές -Στο επίκεντρο Εθνική και Πειραιώς

Νέο sell off σημειώθηκε στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,4490 ευρώ, με πτώση -8,23%, με όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,33 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,97 ευρώ, με πτώση -5,83%, με όγκο 8,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,50 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,38 ευρώ, με πτώση -8% με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 603 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4780 ευρώ, με πτώση -4,4% με όγκο 13,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,77 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0240 ευρώ, με άνοδο +0,39% και με κεφαλαιοποίηση 455 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2110 ευρώ, με πτώση -3,56% και όγκο 1,08 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 97 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,90 ευρώ, με πτώση -0,77% και κεφαλαιοποίηση 256 εκατ. ευρώ.

Επιθετικές πωλήσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Eξαίρεση ο Ελλάκτωρας +7,54%

Επιθετικές πωλήσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια υναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Jumbo, Lamda, Coca Cola, ΕΧΑΕ, Τιτάνας...
Στον αντίποδα, με σημαντικά κέρδη έκλεισε ο Ελλάκτωρας +7,54% και ακολούθησε ο Φουρλής
H Coca Cola έκλεισε στα 23,36 ευρώ, με πτώση -6,63% και κεφαλαιοποίηση στα 8,64 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,19 ευρώ, με πτώση -1,84% και αποτίμηση 5,37 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,12 ευρώ, με πτώση -3,64% και αποτίμηση 492 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,9960 ευρώ, με άνοδο +0,30% και κεφαλαιοποίηση 463 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,72 ευρώ με πτώση -0,17% και αποτίμηση 2,92 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 9,92 ευρώ, με πτώση -5,52% και κεφαλαιοποίηση 818 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,20 ευρώ με πτώση -2,80% και κεφαλαιοποίηση 1,59 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,42 ευρώ, με πτώση -0,59% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 5,72 ευρώ με πτώση -5,45% και κεφαλαιοποίηση 817 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,87 ευρώ με πτώση -8,33% και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 5,60 ευρώ, με πτώση -5,08% και κεφαλαιοποίηση 596 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,16 ευρώ, με άνοδο +1,34% και κεφαλαιοποίηση στα 216 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0640 ευρώ, με πτώση -3,61% και κεφαλαιοποίηση 60 εκατ. ευρώ.

Νευρικότητα στα ομόλογα με το 10ετές 1,55% με σημερινό εύρος 1,69%- 1,46%   

Νευρικότητα καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα ενώ ενδοσυνεδριακά σημειώθηκαν αγορές ενόψει και της συνεδρίασης της ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα οι επενδυτές πουλούσαν assets που καταγράφουν κέρδη και έτσι εξηγείται η επιθετικότητα των πωλήσεων τις προηγούμενες ημέρες αλλά σήμερα καταγράφονται αγορές.
Να σημειωθεί ότι η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί από την κρίση του κορωνοιού.
Τα ελληνικά ομόλογα και τα ιταλικά συνεχίζουν να διατηρούν τις μεταξύ τους διαφορές.   
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% υποχώρησε στο 1,49% πρόσφατα  για να ξαναβρεθεί στο 1,85%.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,56% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,23% από υψηλό ημέρας 1,31%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,50% με το αμερικανικό 10ετές 0,76% - το ιστορικό χαμηλό 0,34% - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 32 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 115 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,03 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 1,07% και απόδοση πώλησης 0,84%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,17 μονάδες βάσης και απόδοση 0,97%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 109,06 μονάδες βάσης και απόδοση 1,15% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 111 μονάδες βάσης και απόδοση 1,20% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 103,98 μονάδες βάσης και απόδοση 1,41%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 117,98 μονάδες βάσης και απόδοση 1,36% με απόδοση αγοράς 1,38% και απόδοση πώλησης 1,34%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 119,96 μονάδες βάσης και απόδοση 1,53% με απόδοση αγοράς 1,56% και απόδοση πώλησης 1,51%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 124,88 μονάδες βάσης και απόδοση 1,79%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 100,60 μονάδες βάσης και 1,85% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 130,16 μονάδες βάσης και απόδοση 1,90%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 137,63 μονάδες βάσης και απόδοση 2,01%.
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 232 μονάδες βάσης από 249 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 263 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 10.461 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,63% ή 263 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Ήπιες αγορές στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης λόγω επικείμενων παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών

Ήπιες αγορές σημειώονται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης λόγω των επικείμενων παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών κόντρα στο χάος που προκαλεί ο κορωνοιός.   
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα 11 Μαρτίου 2020 στο 1,3% από υψηλό ημέρας 1,31% .
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 11/3/2020 στο -0,76%
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,909%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,16% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,25% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,23% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,90%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης