Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σοβαρό περιστατικό στην Κω - Τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού - Διάβημα στον Τούρκο πρέσβη

tags :
Σοβαρό περιστατικό στην Κω - Τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού - Διάβημα στον Τούρκο πρέσβη
Το περιστατικό συνέβη εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων

Σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης (11/03/2020) ανοιχτά της Κω, όταν τουρκική ακταιωρός διεμβόλισε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού, ενώ βρισκόταν κοντά στη μέση γραμμή μεταξύ Κω και τουρκικών παραλίων.
Μάλιστα, το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας κάνει λόγο για «σαφή πρόθεση» της Τουρκίας να εμβολίσει το ελληνικό σκάφος που εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επί της οριογραμμής.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μετά τη σύγκρουση η τουρκική ακταιωρός απομακρύνθηκε από το σημείο, ενώ το σκάφος του Λιμενικού κατευθύνθηκε προς το λιμάνι της Κω προκειμένου να διαπιστωθούν οι ζημιές.
Σημειώνεται πως το περιστατικό αποκάλυψε η ανταποκρίτρια της γερμανικής εφημερίδας Bild στην Ελλάδα, η οποία και ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα και βίντεο-ντοκουμέντο.

Image
Στο βίντεο ακούγονται άνδρας από το ελληνικό Λιμενικό να λέει «Μας έσπασε τα ρέλια.
Είναι στα δικά μας και μας χτύπησε...
Πίσω μας χτύπησε.
Μας έχει κάνει ζημιά πίσω».
Σημειώνεται ωστόσο ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συνέβη αντίστοιχο περιστατικό.
Ειδικότερα το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής (6/3/2020) τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε σκάφους του ελληνικού Λιμενικού Σώματος στη Λέσβο.
Μάλιστα, κυκλοφόρησε και σχετικό βίντεο-ντοκουμέντο, όπου φαίνονται ξεκάθαρα οι επικίνδυνοι ελιγμοί και η διαδρομή του τουρκικού σκάφους, το οποίο παρενοχλεί το ελληνικό, καταρρίπτοντας την τουρκική προπαγάνδα που υιοθέτησαν ακρίτως ακόμη και μεγάλα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, πως δήθεν το τουρκικό σκάφος επιχείρησε να σώσει λέμβο με μετανάστες, που εμπόδιζε το ελληνικό σκάφος.
Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί όμως και το 2018 στην περιοχή των Ιμίων, όταν η τουρικική ακταιωρός προσέκρουσε με την πλώρη του στην πρύμνη του Πλοίου Ανοιχτής Θαλάσσης 090 «Γαύδος» του Λιμενικού και ενώ έπλεαν στην θαλάσσια περιοχή των Ιμίων και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων τα οποία παραβίασε τη τουρκική ακταιωρός.

Υπ. Ναυτιλίας: Στόχος των Τούρκων ήταν ο εμβολισμός του ελληνικού σκάφους

Τη θέση ότι στόχος των Τούρκων ήταν ο εμβολισμός του ελληνικού σκάφους διατυπώνει το υπουργείο Ναυτιλίας αναφερόμενο στη σύγκρουση που καταγράφηκε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 11/3 τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή της Κω, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
«Στις 5:45, σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή της Κω, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός προέβη σε σκοπούμενη σύγκρουση με περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του εν λόγω σκάφους» αναφέρει στην ανακοίνωση του το υπουργείο Ναυτιλίας, επισημαίνοντας ότι το περιπολικό σκάφος εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επί της οριογραμμής.
«Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος» αναφέρει το υπ. Ναυτιλίας.
Όπως αναφέρει, κανένα περιστατικό παράνομης εισόδου ή αποβίβασης μεταναστών δεν σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Η απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Σκληρή απάντηση έδωσε η Αθήνα στις νέες προκλήσεις της Άγκυρας που εκδηλώθηκαν τόσο με τις δηλώσεις του Recep Tayyip Erdogan, όσο και με τις επιθετικές κινήσεις της τουρκικής ακταιωρού.
Ειδικότερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζει ότι η Τουρκία δεν βρίσκεται μόνο εκτός ευρωπαϊκών ορίων αλλά και κάθε ευρωπαϊκής λογικής.
Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται: «Δεν εκπλήσσουν οι απαράδεκτες και καταδικαστέες σημερινές θλιβερές δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας.
Αποτελούν συνέχεια μιας κλιμακούμενης πρακτικής που την θέτει εκτός όχι μόνον των ευρωπαϊκών ορίων, αλλά και κάθε ευρωπαϊκής λογικής.
Ορίων και λογικής που η Ελλάδα θα συνεχίσει με συνέπεια να υπερασπίζεται με όλα τα διαθέσιμα μέσα».

Πλακιωτάκης: Στόχος της Τουρκίας είναι να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο

Για προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, σχολιάζοντας το περιστατικό στην Κω.
«Η Τουρκία για μία ακόμη φορά παραβιάζει με τρόπο προκλητικό και επικίνδυνο τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Ο στόχος της είναι φανερός: Να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακιωτάκης και τόνισε ότι «η ψυχραιμία των στελεχών του Λιμενικού Σώματος δεν επέτρεψε να πετύχουν τα τουρκικά σχέδια».
Παράλληλα, τόνισε ότι «για ακόμα μία φορά η Τουρκία εκτίθεται στα μάτια της Διεθνούς Κοινότητας.
Όσο κι αν ενοχλείται η Τουρκία, το Λιμενικό Σώμα συνεχίζει να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορά μας έχοντας αυξήσει στον μέγιστο βαθμό την επιχειρησιακή του δραστηριότητα».

Διάβημα στον Τούρκο πρέσβη

Για εξηγήσεις κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος πρέσβης για τον εμβολισμό σκάφους του λιμενικού από τουρκική ακταιωρό.
«Έχει κληθεί ο Τούρκος πρέσβης για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και ενημερώνονται όπως είναι η πάγια τακτική μας όλοι οι εταίροι μας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Σαντορινιός: Το περιστατικό με την ακταιωρό αποτελεί μια προκλητική και σκόπιμη ενέργεια της Τουρκίας

Δήλωση αναφορικά με το σοβαρό περιστατικό εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό έκανε ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός.
Στην δήλωση επισημαίνεται:
«Το σημερινό περιστατικό σύγκρουσης σκάφους ΛΣ- ΕΛΑΚΤ με Τουρκική ακταιωρό αποτελεί μια προκλητική, επικίνδυνη και σκόπιμη ενέργεια της Τουρκίας που είχε σαφή σκοπό τον εμβολισμό του Ελληνικού Σκάφους.
Ελπίζουμε όλα τα Στελέχη που επέβαιναν στο σκάφος και απέδειξαν, για μια ακόμη φορά, θάρρος, δεινή επιχειρησιακή ικανότητα και υψηλό φρόνιμα, να είναι καλά στην υγεία τους.
Το Λιμενικό Σώμα, στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των ελληνικών θαλασσών, έχει τη γνώση και την εμπειρία να ξεπερνά τις προκλήσεις και να υπηρετεί με ήθος και αφοσίωση το σκοπό της διαφύλαξης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Αυτές τις ώρες χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ηρεμία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης