Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γραμμένες στην άμμο οι προβλέψεις του ελληνικού προϋπολογισμού – Ανατρέπεται ο σχεδιασμός για ελαφρύνσεις, αυξήσεις τιμών στα ακίνητα

Γραμμένες στην άμμο οι προβλέψεις του ελληνικού προϋπολογισμού – Ανατρέπεται ο σχεδιασμός για ελαφρύνσεις, αυξήσεις τιμών στα ακίνητα
Δεν λέμε ότι δεν θα πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, ζητάμε όμως να αντιμετωπιστούμε όπως οι άλλες χώρες, το 3,5% ακατέβατο πρέπει να προσαρμοστεί ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών
Ο κορωνοϊός επιβάλει στην κυβέρνηση να «ξαναγράψει» το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο, αλλά και τον προϋπολογισμό του 2020 αναθεωρώντας επί τα χείρω τις μακροικονομικές/δημοσιονομικές προβλέψεις.
Με το επίπεδο συναγερμού στην οικονομία για τη μείωση της παραγωγής και την πτώση της κατανάλωσης να έχει ξεπεράσει το πορτοκαλί στο υπουργείο Οικονομικών προχωρούν σε επανασχεδιασμό της φορολογικής πολιτικής.
Σε αυτό το πλαίσιο διατάξεις που ισχύουν ήδη, όπως αυτή που καθορίζει το ύψος των απαιτούμενων αποδείξεων που πρέπει να συλλέγουν με ηλεκτρονικά μέσα οι φορολογούμενοι, επανεξετάζονται στη βάση των νέων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά.
Ετσι το όριο της υποχρέωσης για τη συγκέντρωση αποδείξεων ίσες με το 30% του δηλωθέντος εισοδήματος εξετάζεται να μειωθεί στο 25% ή στο 20%.
Κι αυτό γιατί χιλιάδες θα είναι οι φορολογούμενοι που θα βρεθούν αντιμέτωποι με το πέναλτι του 22% που επιβάλλεται στη διαφορά των αποδείξεων (μεταξύ των απαιτούμενων e-αποδείξεων και αυτών που θα δηλώσει ο φορολογούμενος).
Παράλληλα εγκαταλείπονται τα σχέδια για νέες φορολογικές ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτοαπασχολούμενους με τον προϋπολογισμό να μην είναι σε θέση να σηκώσει τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού.
Ετσι οι εξαγγελίες για τη μείωση φέτος της εισφοράς αλληλεγγύης (κατά 30%) και του ΕΝΦΙΑ (κατά 8% μεσοσταθμικά) μπαίνουν στο συρτάρι.
Ανάλογη κατάληξη θα έχει και το μέτρο της ταχύτερης μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους εργαζομένους (κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες από 0,9 μονάδες που προβλέπει ο προϋπολογισμός).
«Τώρα μας έρχεται ένας μετεωρίτης, θα πρέπει πρώτα να βρούμε την έκταση του φαινομένου και αν δεν βλέπουμε το φως της εξόδου, δεν μπορούμε να μετρήσουμε το κόστος» δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, επιβεβαιώνοντας την αναβολή στα σχέδια μείωσης της φορολογίας.
Ωστόσο το πρόβλημα με τον κορονοϊό φέρνει ανατροπές και στον σχεδιασμό μέτρων που θεωρούνται αρνητικά για την οικονομία, όπως είναι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα. Στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται στη μετάθεση του μέτρου τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, να τεθεί δηλαδή σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021, έτσι ώστε να αποφευχθούν επιπλέον τριγμοί στην κτηματαγορά και κατ' επέκταση στην ελληνική οικονομία.
Κεντρική προτεραιότητα για την κυβέρνηση έχει αυτή την στιγμή η πραγματική οικονομία, όπου θα πρέπει να δημιουργηθούν αναχώματα που θα απορροφήσουν τους κραδασμούς από τα χτυπήματα του «κινεζικού δράκου».
Ο στόχος για ανάπτυξη 2,8% φέτος έχει ήδη ανατραπεί υπονομεύοντας τον στρατηγικό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα λόγω των μεγάλων πληγών που έχουν ανοίξει στα φορολογικά έσοδα. Οι τρύπες στα κρατικά ταμεία, ειδικά στο σκέλος των εσόδων που εισρέουν από τον ΦΠΑ, έχουν αρχίσει να γίνονται μεγάλες.
Την ίδια στιγμή ο προϋπολογισμός δέχεται τρομακτικές πιέσεις από το σκέλος των δαπανών λόγω των έκτακτων κονδυλίων που απαιτούνται για την επούλωση των πληγών σε επιχειρήσεις και κλάδους.
Στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν την επόμενη μέρα, θεωρώντας ότι εκ των πραγμάτων η 6η μεταμνημονιακή αξιολόγηση (όποτε αυτή ξεκινήσει) θα γίνει με «όρους κορονοϊού».
Ταυτόχρονα ευελπιστεί ότι οι εταίροι θα τείνουν ευήκοα ώτα στην πρόταση ότι πέραν των δαπανών για την υγεία και οι δαπάνες για το μεταναστευτικό θα εξαιρεθούν από το κατά πρόγραμμα πλεόνασμα. Πάνω σε αυτό το ζήτημα ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι χρειάζεται κυκλική προσαρμογή για το πρωτογενές πλεόνασμα και εξαίρεση των δαπανών που συνδέονται με τον κορονοϊό από τις μετρήσεις των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων.
«Δεν λέμε ότι δεν θα πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, ζητάμε όμως να αντιμετωπιστούμε όπως οι άλλες χώρες, το 3,5% ακατέβατο πρέπει να προσαρμοστεί, οι πιθανότητες είναι πολύ μεγάλες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης