Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Χρήματα από το ελικόπτερο ετοιμάζει ο Trump για να στηρίξει την πραγματική οικονομία

Phoenix Capital: Χρήματα από το ελικόπτερο ετοιμάζει ο Trump για να στηρίξει την πραγματική οικονομία
Αντί οι κεντρικές τράπεζες να διοχετεύσουν ρευστό στην αγορά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι κυβερνήσεις θα δώσουν χρήματα απευθείας στην πραγματική οικονομία.
Αντίστροφα μετρούν οι αναλυτές μέχρι να ανοίξουν οι κάνουλες της ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, σύμφωνα με την εταιρία παροχής επενδυτικών συμβουλών Phoenix Capital.
Ήδη η διοίκηση Trump έχει προαναγγείλει ότι σχεδιάζεται σειρά μέτρων, νομισματικών αλλά και δημοσιονομικών, για την υποστήριξη της αμερικανικής οικονομίας.
Όλοι, λοιπόν, τηρούν στάση αναμονής.
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε όλους τους διευθύνοντες συμβούλους της Wall Street στον Λευκό Οίκο προκειμένου να συζητήσουν για την οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Με απλά λόγια, η διοίκηση του Trump πρόκειται να «στάξει ρευστό» για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Το αν αυτό μετριάσει την πίεση στην αγορά παραμένει προς συζήτηση και μένει να αποδειχθεί εν τοις πράγμασι, λένε οι αναλυτές της Phoenix Capital.
Οι ΗΠΑ δεν είναι μόνες σε αυτό.
Η Τράπεζα της Αγγλίας προετοιμάζεται να προβεί σε «κοινή δράση» με το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου την Τετάρτη.
Αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την Τετάρτη και την Πέμπτη (11&12/3).
Με απλά λόγια, πρόκειται να δούμε έναν ακόμη γύρο συντονισμένων παγκόσμιων παρεμβάσεων.
Η μεγάλη διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής εισάγουν φορολογικά μέτρα και όχι μόνο νομισματικά (αυτό λέγεται «χρήμα από το ελικόπτερο»).
Αυτό σημαίνει ότι, αντί οι κεντρικές τράπεζες να διοχετεύσουν ρευστό στην αγορά, οι κυβερνήσεις θα δώσουν χρήματα απευθείας στην πραγματική οικονομία.
Και αυτό είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τις μειώσεις των επιτοκίων και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες.
Ίσως ύστερα από όλα αυτά οι αγορές να ανακάμψουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης