Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δημοσιονομικό χώρο λόγω κορωνοϊού ζήτησε ο Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη της ΕΕ - Ανακοινώνει νέο πακέτο μέτρων

Δημοσιονομικό χώρο λόγω κορωνοϊού ζήτησε ο Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη της ΕΕ - Ανακοινώνει νέο πακέτο μέτρων
Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει αύριο 11/3 μέτρα δημοσιονομικού - και όχι μόνο - χαρακτήρα, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού


Δημοσιονομικό χώρο για την προστασία όσων πλήττονται από τον κορωνοϊό και ανάληψη πρωτοβουλίας για την προμήθεια ειδών προστασίας και αντιμετώπισης ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ.
Δημοσιονομικό χώρο για την προστασία όσων πλήττονται από τα μέτρα για τον κορωνοϊό και ανάληψη πρωτοβουλίας για την προμήθεια ειδών προστασίας και αντιμετώπισης ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ.
Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας.
Σε αυτό το πλαίσιο χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται.
Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας των κρατών μελών σε μέσα και προσωπικό.
Έθεσε παράλληλα το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται.
Το κόστος των μέτρων αυτών πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπως η Ελλάδα.
Επίσης, ζήτησε την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια ειδών προστασίας (π.χ. μάσκες), αλλά και αντιμετώπισης (π.χ. αναπνευστήρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο) και μετά την κατανομή τους ανάλογα με τις ανάγκες στα κράτη-μέλη.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφερε πως ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει αύριο (11/3) έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Πρόκειται για μέτρα δημοσιονομικού - και όχι μόνο - χαρακτήρα.
Ο πρωθυπουργός επιστρέφει το βράδυ από την Αυστρία και αύριο θα κάνει ανακοινώσεις για τα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης του κορωνοϊού, την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών.
Το πακέτο των νέων μέτρων έρχεται να προστεθεί μέτρα που εξήγγειλε χθες (9/3) το Υπουργείο Οικονομικών και αφορούν φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις.

Τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητήσουν μία συντονισμένη απάντηση πραγματοποίησηαν σήμερα το απόγευμα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή της προέδρου της ΕΚΤ, Christine Lagarde.
Το κραχ που συντελέστηκε στα χρηματιστήρια και οι δραματικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία λόγω κορωνοϊού έχουν κινητοποιήσει κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, ώστε να αποτρέψουν τα χειρότερα.
Πέραν των δημοσιονομικών μέτρων το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις 12 Μαρτίου, όταν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει ένα σχέδιο σε τέσσερις άξονες για να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία.
Η ΕΚΤ μελετά ένα σχέδιο με 4 άξονες:
1)Να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων από -0,50% σε -0,60% μείωση -0,10% ώστε να πιέσει τις τράπεζες να διοχετεύσουν την ρευστότητα στην οικονομία.
2)Να αυξήσει το εύρος της ποσοτικής χαλάρωσης QE και πέραν από κλασσικά μέτρα όπως παροχή ρευστότητας σε μικρομεσαίες εταιρίες θα επιχειρήσει να συμπεριλάβει και άλλα περιουσιακά στοιχεία για να αυξήσει την περίμετρο της παρεχόμενη ρευστότητας.
3)Έχει εξεταστεί πως η ΕΚΤ θα μπορούσε κάτω από ένα πολύ σαφές και συγκεκριμένο πλαίσιο να αγοράζει μετοχές.
Να σημειωθεί ότι το βασικό πρόβλημα με τις αγορές μετοχών δεν είναι μόνο το καταστατικό αλλά ένας πρακτικός λόγος.
Εάν προκύψουν ζημίες ποιος θα τις καλύψει;
Προφανώς δεν μπορεί να καλύψει τις ζημίες ο ευρωπαίος φορολογούμενος.
Οι αγορές μετοχών είναι αμφισβητούμενο νομισματικό πείραμα.
4)Ορισμένοι εξωτερικοί σύμβουλοι της ΕΚΤ, ειδικά τεχνοκράτες, προτείνουν να ενεργοποιηθεί Outright Monetary Transactions ή ΟΜΤ ή νομισματικές συναλλαγές.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση

Υπενθυμίζεται ότι χθες (9/3) η κυβέρνηση ανακοίνωσε Η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, αλλά και των οφειλών προς τις Εφορίες για τέσσερις μήνες περιλαμβάνονται στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για την τόνωση της οικονομίας απέναντι στην απειλή του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε σήμερα (9/3/2020) την πρώτη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της εξάπλωσης του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι «στην οικονομία, τα δεδομένα και οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι μεν παροδικές, αλλά τελικά θα είναι πολύ πιο σημαντικές και επώδυνες από τις αρχικές εκτιμήσεις».
1. Η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
2. Η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
3. Η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, των τραπεζών αναφορικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές και του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να γίνονται παρεμβάσεις έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στους κλάδους της οικονομίας και τις περιοχές που παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.
Σημειώνεται ότι αντίστοιχα μέτρα για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις ρυθμίσεις αυτών θα ανακοινώσει εντός των επόμενων ωρών και το υπουργείο Εργασίας.

Πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν και πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αναληφθούν έγκαιρα στοχευμένες δράσεις.
«Αφού επαναξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, θα πρέπει να αναληφθούν, άμεσα, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών και στα δημόσια οικονομικά.
Πρωτοβουλίες τόσο στην κατεύθυνση πρόληψης της εξάπλωσης του ιού και  ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, όσο και τόνωσης της ρευστότητας και διαφύλαξης της απασχόλησης.
Πρωτοβουλίες που πρέπει να εξαιρεθούν – ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις – από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Τέτοιες πρωτοβουλίες, που θα συνιστούν την δεύτερη δέσμη παρεμβάσεων των τριών συναρμόδιων Υπουργείων, θα κατατεθούν, προς συζήτηση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, τις επόμενες ημέρες» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «απαιτείται, από όλους, ενημέρωση, νηφαλιότητα, προνοητικότητα και ορθολογισμός».

Ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών υπάρχει «πλήρης υποστήριξη του συστήματος υγείας σε έκτακτες δαπάνες που απαιτούνται, όπως προβλέπεται και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αναφορικά με έξοδα μισθοδοσίας, εξοπλισμό ΜΕΘ, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, δαπάνες για καθαριότητα και φύλαξη, μεταφορά και ανάλυση δειγμάτων, και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί.
Ήδη ενισχύθηκε ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας με 15 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού».

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης