Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Cavusoglu: Τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν είναι στην Ελλάδα, αλλά στα νότια και ανατολικά της Τουρκίας - Να επικαιροποιηθεί η συμφωνία του 2016

Cavusoglu: Τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν είναι στην Ελλάδα, αλλά στα νότια και ανατολικά της Τουρκίας - Να επικαιροποιηθεί η συμφωνία του 2016
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε συγκεκριμένα βήματα από την ΕΕ για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία
Σαφείς αιχμές κατά της ΕΕ για τη στάση της απέναντι στο μεταναστευτικό/προσφυγικό αλλά την αλληλεγγύη που επιδεικνύει στην Ελλάδα άφησε η Τουρκία.
Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να καταρρίψει το επιχείρημα της Ελλάδας αλλά και των Βρυξελλών ότι τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά τονίζοντας ότι τα σύνορα της Ευρώπης δεν αρχίζουν στον Έβρο, αλλά στη νοτιοανατολική Τουρκία.
«Τα σύνορα της Ευρώπης δεν αρχίζουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Αρχίζουν στα νότια και ανατολικά σύνορα της Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά ο Mevlut Cavusoglu.
Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι πρέπει να γίνουν «χειροπιαστά» βήματα από την ΕΕ για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία.
«Η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία» δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι η συμφωνία του 2016 μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ πρέπει να επικαιροποιηθεί ώστε να ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις στη Συρία.
Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε -μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu- πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να εργαστεί εποικοδομητικά πάνω σε αυτό το θέμα.
«Πρέπει να εφαρμοστεί η απελευθέρωση των θεωρήσεων visa από την ΕΕ αλλά και η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης της χώρας με την ΕΕ κάτι που θα συμβάλλει στην επίλυση του μεταναστευτικού ζητήματος» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο Cavusoglu παρέδωσε μαθήματα περί σεβασμού τους Διεθνούς Δικαίου.
«Άλλες χώρες πρέπει να τηρήσουν μια διαδικασία για τους πρόσφυγες που να ειναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, όπως εμείς ανοίξαμε τις πύλες μας» είπε χαρακτηριστικά.
Οι δηλώσεις του Cavusoglu έγιναν μόλις λίγες ώρες μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
Σημειώνεται πως η συνάντηση διήρκησε περίπου μία ώρα και ο Erdogan αποχώρησε χωρίς δηλώσεις, εξέλιξη που δεν αποτέλεσε θετική ένδειξη για την έκβαση της συνάντησης, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως, αν τα πράγματα στις συνομιλίες πήγαιναν όπως θα ήθελε, δεν θα έφευγε εσπευσμένα.
Πάντως, ο Michel ανακοίνωσε πως κατά τη χθεσινή (9/3/2020) συνάντηση οι πρόεδροι της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Τουρκίας συμφώνησαν στη δημιουργία μιας ομάδας τεχνικού πολιτικού διαλόγου υπό τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Cavusoglu, με αντικείμενο να εξηγήσει τις διαφορετικές ερμηνείες επί της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό του 2016, και να εντοπίσει σημεία που δεν έχουν εφαρμοστεί, αποκλίσεις και παραλείψεις σε όλες τις σχετικές πρόνοιες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης