Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης - Merkel βρήκαν κοινή γλώσσα στο Μεταναστευτικό - Στην πίεση ο Erdogan

tags :
Μητσοτάκης - Merkel βρήκαν κοινή γλώσσα στο Μεταναστευτικό - Στην πίεση ο Erdogan
Στην Ευρώπη φαίνεται πια, να κατανοούν το παιχνίδι που πήγε να παίξει το προηγούμενο διάστημα ο Erdogan σε βάρος της Ελλάδας αλλά ουσιαστικά σε βάρος της Ευρώπης
Στην Ευρώπη φαίνεται πια, να κατανοούν το παιχνίδι που πήγε να παίξει το προηγούμενο διάστημα ο Erdogan σε βάρος της Ελλάδας αλλά ουσιαστικά σε βάρος της Ευρώπης.
Αυτό φάνηκε και στην ξεκάθαρη τοποθέτηση που είχε η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, από το βήμα του συνεδρίου, απ’ όπου και χαρακτήρισε απαράδεκτη την εργαλειοποίηση των μεταναστών από το καθεστώς της Άγκυρας, όπως, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές και στην κατ ιδίαν συνάντηση που είχαν μετά τις ομιλίες στο forum, ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Merkel.
Μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα καθώς υπήρξε συναντίληψη ανάμεσα στις δύο πλευρές ενώ όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, είναι η πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό, που η Ελλάδα και η Γερμανία στο θέμα του μεταναστευτικού, είναι τόσο κοντά.
Βεβαίως θα το δούμε μέχρι τις 26 Μαρτίου, πως θα εκφραστεί, στη Σύνοδο Κορυφής.
Εκεί είναι το ορόσημο που τίθεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τον Erdogan για να «συνετιστεί», προς τρεις κατευθύνσεις.
Είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει η συμφωνία του 2016 στην οποία την Δευτέρα και η κ. Merkel αναγνώρισε ότι είχε πολλά προβλήματα και δεν λειτούργησε στην πράξη και δη, στο βασικό μέρος που μας αφορά εμάς, στις επιστροφές.
Υπό το πρίσμα αυτό, οι τρεις όροι που θα θέσουν στον Erdogan, είναι, πρώτον, να πάρει τους άμοιρους αυτούς ανθρώπους που τους έχει στείλει στα σύνορα και τους χρησιμοποιεί ως όπλο.
Αυτό είναι προαπαιτούμενο.
Ο δεύτερος όρος, είναι να δεχτεί η Άγκυρα να παίρνει πίσω και μετανάστες οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο και βρίσκονται στην ενδοχώρα.
Η συμφωνία του 2016 αναφερόταν μόνο στους μετανάστες από τα νησιά.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται οι άνθρωποι εκεί κι όταν υπήρχε η υποψία ότι δεν είχαν προσφυγικό προφίλ δεν μπορούσαν να τους στείλουν στην ενδοχώρα.
Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα, 80.000 πρόσφυγες/μετανάστες περιμένουν άσυλο και από αυτούς είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι δεν θα το λάβουν ενώ από τη στιγμή που βρίσκονται στην ενδοχώρα, δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία.
Ωστόσο, η Τουρκία, εφόσον συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα τους πάρει πίσω.
Ακόμη, ένα σημαντικό ζήτημα που έχει να κάνει με τη διακοπή των ροών, είναι να συμφωνήσει η Άγκυρα, οι περιπολίες που κάνει η Frontex με την ακτοφυλακή, να γίνονται όχι μόνο στα ελληνικά χωρικά ύδατα, όπως συμβαίνει τώρα αλλά και στα τουρκικά, για να ελεγχθούν καλύτερα οι ροές.
Αν αυτό συμβεί τότε δεν θα έχουμε ροές, θα σταματήσουν να έρχονται τα «κύματα», οπότε θα έχουμε και μία μεγάλη ανάσχεση του ζητήματος.
Οι εν λόγω όροι, είναι πολλοί σημαντικοί αλλά έχουμε ακόμη δεκαπέντε μέρες μέχρι τις 26 Μαρτίου για να δούμε πως θα εκφραστούν.
Σε κάθε περίπτωση, στο τοπίο που έχει διαμορφωθεί, όλα δείχνουν, ότι, αυτή τη φορά, η Ευρώπη να κατανοεί ποιο είναι το πρόβλημα στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης