Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Αυτές είναι οι τράπεζες που πρέπει να ανησυχούν για την πετρελαϊκή κρίση

Morgan Stanley: Αυτές είναι οι τράπεζες που πρέπει να ανησυχούν για την πετρελαϊκή κρίση
Προς απογοήτευση των επενδυτών, οι τιμές του πετρελαίου φέρνουν στο προσκήνιο ένα σενάριο μαζικών αθετήσεων πληρωμών.
Ποιες είναι οι τράπεζες με την μεγαλύτερη έκθεση στην αγορά ενέργεια και ειδικά στο πετρέλαιο;
Με αφορμή τον πόλεμο τιμών στο πετρέλαιο η Morgan Stanley, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος, αναλύει την έκθεση των μεγάλων τραπεζών στον ενεργειακό κλάδο παγκοσμίως.
Ο κίνδυνος πολλές ενεργειακές εταιρείες να αντιμετωπίσουν σωρεία οικονομικών προβλημάτων είναι μεγάλος.

Προς απογοήτευση των επενδυτών, οι τιμές του πετρελαίου φέρνουν στο προσκήνιο ένα σενάριο μαζικών αθετήσεων πληρωμών.
Για παράδειγμα, οι εταιρείες σχιστόλιθου δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους.
Συνεπώς, οι επενδυτές εστιάζουν την προσοχή τους στην αλυσίδα χρηματοδότησης, και αφού εκτιμήσουν ποιες εταιρείες σχιστολίθου θα χτυπηθούν περισσότερο αν το πετρέλαιο παραμείνει κάτω ή κάτω από τα 30 δολάριο το βαρέλι, θα αναζητήσουν τις τράπεζες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε ενεργειακά δάνεια.
Και ενώ οι τραπεζίτες εξετάζουν τις συνέπειες της κατάρρευσης των επιτοκίων στην κερδοφορία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η Morgan Stanley κάνει αναφορά στις  τράπεζες που είχαν την υψηλότερη έκθεση σε εταιρείες ενέργειας το δ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Συνεπώς, ακολούθως παρουσιάζονται οι πλέον επίφοβες τράπεζες.

Η Morgan Stanley αρκέστηκε στο να συμπεριλάβει αυτές τις τράπεζες στο πλαίσιο της έκθεσής τους σε δάνεια, υποδεικνύοντας ότι θα έπρεπε να ενισχύσουν σημαντικά τα αποθεματικά τους:
«Το αργό πετρέλαιο κατέρρευσε κατά 25%, στα ~ 30 δολάρια ανά βαρέλι, μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής των χωρών του OPEC, που τελείωσε χωρίς την αναμενόμενη μείωση της παραγωγής.
Υποθέτουμε, αναφέρει η Morgan Stanley, ότι, σύμφωνα με τον νέο λογιστικό κανόνα για την CECL, οι τράπεζες θα πρέπει να ενισχύσουν τα κεφαλαιακά αποθέματά τους για τις «τοποθετήσεις» τους σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο κατά τη διάρκεια του α’ και β’ τριμήνου του 2020.
Υποθέτουμε ότι οι τράπεζες θα αυξήσουν τα κεφάλαιά τους έναντι των ενεργειακών χαρτοφυλακίων τους στα επίπεδα που βρίσκονταν όταν οι τιμές του πετρελαίου ήταν περίπου 30 δολάρια».
Εκτιμώντας ότι η κατάσταση του σχιστόλιθου θα είναι καταστροφική, η Morgan Stanley παρουσιάζει τις τράπεζες που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε δάνεια και πιθανότατα θα πρέπει να ενισχύσουν τα κεφαλαιακά αποθέματά τους στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά την ενεργειακή κρίση του α' τριμήνου του 2016:
«Υποθέτουμε ότι οι τράπεζες σήμερα κατέχουν συντελεστή αποθεματικών 1% έναντι αυτών των ανοιγμάτων.
Στη συνέχεια, εξετάσαμε πόσα απομειώθηκαν οι τίτλοι που κατέχουν οι τράπεζες έναντι ενεργειακών δανείων το α’ τρίμηνο του 2016, όταν οι τιμές του πετρελαίου ήταν περίπου 30 δολάρια ανά βαρέλι.
Υποθέτουμε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα για ζημίες από δάνεια σε εταιρείες παραγωγής ενέργειας πίσω στα επίπεδα του α’ τριμήνου του 2016 το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, υποθέτοντας ότι το πετρέλαιο ανέρχεται σε περίπου 30 δολ. το βαρέλι. 
Αυτή η αύξηση των κεφαλαίων για ζημίες δανείων είναι πιο γρήγορη, αλλά δεδομένου ότι λειτουργούμε με το νέο μοντέλο υπολογισμού της τρέχουσας αναμενόμενης πιστωτικής ζημίας (CECL), οι τράπεζες θα πρέπει να εγγράψουν τις απώλειές τους εξαιτίας του δανειακού προγράμματος τους σε πετρέλαιο σήμερα στο μισό από αυτό που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2019, όταν τελείωσε το έτος σε ~ $ 66».
Για τις μεγαλύτερες τράπεζες αυτό σημαίνει δισεκατομμύρια σε αυξημένα αποθέματα ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης