Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Σφαγή για το πετρέλαιο – Η Ρωσία θέλει τη χρεοκοπία των ΗΠΑ, η Σ. Αραβία αντιδρά

Phoenix Capital: Σφαγή για το πετρέλαιο – Η Ρωσία θέλει τη χρεοκοπία των ΗΠΑ, η Σ. Αραβία αντιδρά
Η Ρωσία αισθάνεται πως οι ΗΠΑ είναι αδύναμες αυτή τη στιγμή και έχει αποφασίσει να επιχειρήσει να οδηγήσει σε χρεοκοπία την παραγωγή πετρελαίου - Η Σαουδική Αραβία, επιχειρεί να αδρανοποιήσει τις κινήσεις της Ρωσίας
Το Σαββατοκύριακο, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία τερμάτισαν την εκεχειρία τους όσον αφορά τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου.
Οι δύο χώρες είχαν αρχικά συμφωνήσει σε ένα ορισμένο ποσό περικοπών παραγωγής το 2016, γεγονός που συνέβαλε στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε μια δύσκολη περίοδο.
Γιατί αυτό;
Οι ΗΠΑ ως παραγωγός πετρελαίου απαιτεί το πετρέλαιο να είναι περίπου στα 60 δολάρια ανά βαρέλι, ή υψηλότερα.
Η Ρωσία αισθάνεται πως οι ΗΠΑ είναι αδύναμες αυτή τη στιγμή και έχει αποφασίσει να επιχειρήσει να οδηγήσει σε χρεοκοπία την παραγωγή πετρελαίου μας.
Η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής από ό, τι η Ρωσία, κινείται για να αδρανοποιήσει τη μπλόφα της Ρωσίας απειλώντας να πλημμυρίσει τον κόσμο με πετρέλαιο.
 Όλα αυτά οδήγησαν σε πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά 30% κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Οι αγορές μισούν τις εκπλήξεις.
Και αυτό ήταν μια μεγάλη έκπληξη.
Μέχρι που γραφόταν αυτή η αναφορά, αγορές των futures είχαν ήδη υποστεί μείωση κατά 5%.
Αυτό πραγματικά αυξάνει τις πιθανότητες μιας επώδυνης κρίσης.
Την περασμένη εβδομάδα οι πιθανότητες μιας κρίσης στην καρδιά των ΗΠΑ «έπαιζε» χαμηλά.
Όχι πια.
Στις ΗΠΑ η εταιρική αγορά ομολόγων ανέρχεται σε 10 τρισεκατομμύρια δολάρια. Περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτό, είναι σκουπίδια ... που σημαίνει ότι οποιαδήποτε οικονομική διόγκωση μπορεί να οδηγήσει σε αθέτηση.
Αυτό είναι το Subprime 2.0: το πιό επικίνδυνο χρέος σε μια αγορά κορεσμένη από χρέος.
Ένα σημαντικό κομμάτι αυτού είναι τα αμερικανικά ομόλογα ενέργειας.
Η κατάρρευση του περασμένου Σαββατοκύριακου στις τιμές του πετρελαίου θα μπορούσε εύκολα να αρχίσει να προκαλέσει αθέμιτες πληρωμές σε αυτόν τον χώρο, γεγονός που με τη σειρά του θα έφερνε ολόκληρη την αγορά ομολόγων σκουπίδια υπό πίεση.
Ακόμη χειρότερα, υπάρχουν άλλα 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρικά ομόλογα, που σε επίπεδο είναι ελαφρώς υψηλότερα από σκουπίδια.
Αυτά είναι ομόλογα που θεωρούνται "υψηλής ποιότητας" αλλά στην πραγματικότητα είναι και αυτά μάλλον σκουπίδια, και μια σημαντική κάμψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες αθετήσεις και εδώ.
Απλώς, μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο, η αγορά κατέρρευσε εξαιτίας των φόβων για πιθανή οικονομική επιβράδυνση εξαιτίας του κορωνοϊού.
Σήμερα, η αγορά καταρρέει, επειδή η κατάρρευση του πετρελαίου θα μπορούσε να προκαλέσει μια σημαντική χρηματοπιστωτική κρίση παρόμοια με του 2008.
Και αυτό θα μπορούσε πράγματι να δώσει τέλος στην αγορά bull και να προκαλέσει μια πραγματική κρίση.
Το διάγραμμα που ακολουθεί είναι το διάγραμμα ομολόγων Junk (HYG).
Υπάρχει ένας κατακερματισμός ενδιάμεσα των μπλε γραμμών όπου η πρώτη γραμμή πραγματικά μεγάλης υποστήριξης είναι τα 80 δολάρια.
Αν αυτό σπάσει, έρχεται η ώρα της κρίσεως.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/PWA3920_0.png?itok=G07PY_cZ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης