Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ο κορωνοϊός απειλεί στον κλάδο των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ευρώπη

Fitch: Ο κορωνοϊός απειλεί στον κλάδο των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ευρώπη
Οι περισσότερες ασφαλιστικές διαθέτουν «μαξιλάρι» ρευστότητας, αλλά η παρούσα κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβαθμίσεις.
Η πιστοληπτική ικανότητα των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ευρώπη απειλείται από τον κορωνοϊό, υποστηρίζει η Fitch Ratings.
Η πίεση στις αγορές και η περαιτέρω πτώση των επιτοκίων μειώνουν τα κέρδη και την κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών, ενώ η μειωμένη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές θα δυσχεράνει την αναχρηματοδότηση του χρέους τους.
Οι περισσότερες ασφαλιστικές διαθέτουν σημαντικό «μαξιλάρι» ρευστότητας, αλλά η παρούσα κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβαθμίσεις.
Οι προβλέψεις για τις χρηματιστηριακές αγορές είναι αρνητικές, παρότι στην Ευρώπη τα μέχρις στιγμής αποτελέσματα δεν είναι τόσο κακά.
Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, τα κεφάλαια που είναι τοποθετημένα στον κλάδο ζωής, ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, διακρατούνται για τη στήριξη προϊόντων αποταμίευσης, όπου παρατηρούνται οι περισσότερες απώλειες.
Στο μεταξύ, τα κέρδη από αυτά τα προϊόντα μειώνονται, καθώς τα προβλεπόμενα τέλη βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην αξία των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων.
Αναπόφευκτα, αυτό μειώνει τα μελλοντικά κέρδη, που αποτελούν μέρος της κεφαλαιακής διάρθρωσης των ασφαλιστηρίων ζωής, στο πλαίσιο του κεφαλαιουχικού μοντέλου Fism's Factor και του Solvency II.
Ορισμένοι ασφαλιστές έχουν αντισταθμιστικά κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση, όμως άλλοι δεν έχουν.
Η διεύρυνση των πιστωτικών περιθωρίων και των υποβαθμίσεων των ομολόγων αποδυναμώνει επίσης το κεφάλαιο των ασφαλιστικών εταιρειών.
Τα χαρτοφυλάκια ομολόγων κρατών που έχουν στην κατοχή τους οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι ως -επί το πλείστον- υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας, αλλά οι γενικευμένες υποβαθμίσεις θα μπορούσαν να εξαντλήσουν σημαντικά το κεφάλαιο.
Οι υποβαθμίσεις του μη κυβερνητικού χρέους θα προσθέσουν υψηλότερα κεφαλαιακά βάρη.
Περαιτέρω μείωση των επιτοκίων θα έχει αρνητικό αντίκτυπο για τις ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη.
Η επιδημία κορωνοϊού αύξησε την πίεση. Οι συμβάσεις αποταμίευσης με επενδυτικές εγγυήσεις επηρεάστηκαν από τις χαμηλές αποδόσεις, ιδιαίτερα στη Γερμανία και στη Γαλλία.
Τέλος, η κατάσταση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές θα καταστήσουν δυσχερέστερη ή δαπανηρή για τις ασφαλιστικές την αναχρηματοδότηση του χρέους τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης