Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες να αναλάβουν δράση για τη θωράκιση της οικονομίας

ΔΝΤ: Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες να αναλάβουν δράση για τη θωράκιση της οικονομίας
Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ δήλωσε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμάσουν μέτρα, ενώ οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι έτοιμες να παρέχουν ρευστότητα σε τράπεζες και εταιρείες
Ουσιαστικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές για τη στήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων στη μάχη κατά του κορωνοϊού ζήτησε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Gita Gopinath.
Όπως επισημαίνει σε άρθρο της στο blog του ΔΝΤ, ότι το ανθρώπινο κόστος της επιδημίας του κορωνοϊού έχει αυξηθεί «ανησυχητικό ρυθμό».
Σύμφωνα με την ίδια, οι κυβερνήσεις πρέπει να εξετάσουν μέτρα όπως μεταφορές μετρητών, επιδοτήσεις μισθών ή φορολογικές ελαφρύνσεις, ενώ οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι έτοιμες να παρέχουν ρευστότητα σε τράπεζες και επιχειρήσεις, καθώς η επιδημία διαταράσσει τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τη ζήτηση των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο.
«Ο στόχος είναι να αποτραπεί μια προσωρινή κρίση από τη μόνιμη βλάβη ανθρώπων και επιχειρήσεων μέσω των απωλειών θέσεων εργασίας και χρεοκοπιών» επεσήμανε ο Gopinath.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναφέρει περισσότερες από 100.000 κρούσματα κορωναϊού παγκοσμίως, με αποτέλεσμα περισσότερους από 3.600 θανάτους.
«Τα ευρύτερα νομισματικά κίνητρα, όπως οι μειώσεις των επιτοκίων ή οι αγορές assets, μπορούν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και να στηρίξουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές εάν υπάρχει έντονος κίνδυνος σημαντικών αυστηρότερων οικονομικών συνθηκών«, ανέφερε η Gopinath.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Fed ανακοίνωσε αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.
Η Gopinath επεσήμανε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να προετοιμαστούν για την παροχή οικονομικής βοήθειας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα χρειαστούν στήριξη.
«Από την πλευρά της ζήτησης, η απώλεια εισοδήματος, ο φόβος της μετάδοσης και η αυξημένη αβεβαιότητα θα κάνουν τους ανθρώπους να ξοδεύουν λιγότερα», πρόσθεσε η ίδια.
Η Gopinath ζήτησε επίσης από τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν μέτρα όπως επιδοτήσεις μισθών, αμειβόμενες άδειες ή φορολογικές ελαφρύνσεις για να βοηθήσουν τις εταιρείες και τα άτομα που πλήττονται από την εξάπλωση της επιδημίας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης