Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μηταράκης: Αυξάνονται οι θέσεις φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων

tags :
Μηταράκης: Αυξάνονται οι θέσεις φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων
Την σταδιακή παύση λειτουργίας ξενοδοχειακών καταλυμάτων για όλους τους αιτούντες άσυλο ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης
Την αύξηση των θέσεων φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους, με στόχο να φτάσουν τις 2.000 έως το τέλος της άνοιξης και τις 4.000 έως το τέλος του χρόνου, αλλά και την ενίσχυση των διαδικασιών εξακρίβωσης της ανηλικότητας με το νέο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση του ασύλου που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, ανακοίνωσε σήμερα (9/3) ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ανοίγοντας τις εργασίες workshop για τους ασυνόδευτους ανήλικους που διοργάνωσε η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, η κυβέρνηση παρέλαβε το 2019 περίπου 1.000 θέσεις μακροχρόνιας φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανηλίκους, ωστόσο «απουσίαζε εντελώς η διάσταση της παιδικής προστασίας και βέβαια ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τα ασυνόδευτα ανήλικα».
Μέσα σε λίγους μήνες, συνέχισε ο κ. Μηταράκης, το υπουργείο προχώρησε στην αύξηση των θέσεων φιλοξενίας σε δομές στις 1.400, ενώ ο στόχος είναι μέχρι το τέλος της άνοιξης να φτάσουν τις 2.000 και έως το τέλος του χρόνου τις 4.000.
Χαρακτήρισε αυτόν τον στόχο «δύσκολο», για τον οποίο «χρειαζόμαστε αρωγούς όλη την κοινωνία», αλλά και την «έμπρακτη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων».
Ο σχεδιασμός του υπουργείου περιλαμβάνει τρεις πυλώνες δράσης, τις εναλλακτικές μορφές φιλοξενίας, όπως η αναδοχή, για τα παιδιά κάτω των 12 ετών, τις δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας για την ηλικιακή ομάδα των 12-16 ετών και την ημιαυτόνομη διαβίωση για τα παιδιά άνω των 16 ετών και μέχρι την ενηλικίωσή τους.
Παράλληλα, το υπουργείο, σημείωσε ο κ. Μηταράκης, προχωρά στη δημιουργία -στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά- συνθηκών «πραγματικής πρώτης υποδοχής, που θα είναι κατ' ουσία και όχι κατ' ευφημισμό ασφαλείς» με «ξεκάθαρους χώρους ασφαλούς διαβίωσης για τους ασυνόδευτους ανήλικους μέχρι να πάνε σε δομές πιο μακροχρόνιας φιλοξενίας».
Επίσης, ο υπουργός ανακοίνωσε τη σταδιακή παύση λειτουργίας ξενοδοχειακών καταλυμάτων στα νησιά, όχι μόνο για τους ασυνόδευτους αλλά για όλους τους αιτούντες άσυλο.
Στη νέα νομοθεσία για την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, όπως είπε ο κ. Μηταράκης, θα προβλέπεται η ενίσχυση των ιατρικών πρωτοκόλλων για την επιβεβαίωση της ανηλικότητας, «γιατί, δυστυχώς, καμιά φορά ανάμεσα στους πραγματικά ανήλικους εισέρχονται και άλλοι αιτούντες, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στα ηλικιακά δεδομένα του προγράμματος».
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι τα ασυνόδευτα ανήλικα είναι «παιδικές ψυχές που επιβίωσαν από την αγριότητα ενός πολέμου, από την ανασφάλεια μιας βάρκας και πρέπει να μπορούν να βρουν πραγματικό καταφύγιο στην αγκαλιά της χώρας μας και στην αγκαλιά της ΕΕ.
Και λέγοντας καταφύγιο εννοώ οργανωμένες και ασφαλείς δομές φιλοξενίας, μακριά από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης αλλά και τις πρόσκαιρες λύσεις με ορίζοντα λίγων ημερών που χρειάστηκε να γίνουν στα χρόνια της κρίσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης