Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έρευνα Grant Thornton για το Γυναικείο Επιχειρείν: Στασιμότητα στα ποσοστά των γυναικών στις ανώτερες διοικητικές θέσεις

Έρευνα Grant Thornton για το Γυναικείο Επιχειρείν: Στασιμότητα στα ποσοστά των γυναικών στις ανώτερες διοικητικές θέσεις
Στασιμότητα στα ποσοστά των γυναικών στις ανώτερες διοικητικές θέσεις, παρά την αλλαγή του επιχειρηματικού κλίματος
Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της Grant Thornton «Γυναικείο Επιχειρείν: Εφαρμόζοντας το σχέδιο δράσης στην πράξη» για το 2020, το 78% των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιεί δράσεις για την εξάλειψη των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην ανέλιξή τους σε ανώτερες διοικητικές θέσεις.
Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρει ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που εφαρμόζουν πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση αναπτυξιακών ευκαιριών στις γυναίκες (34%), τη δημιουργία μιας κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς (34%) και την ευέλικτη εργασία (31%), παρουσίασε αύξηση σε όλο το φάσμα του δείγματος. Ωστόσο, το ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι προόδου. Σήμερα, το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις ανέρχεται στο 29%, το ίδιο ακριβώς με πέρσι.
Η κ. Χριστίνα Τσιρώνη, Assurance Partner της Grant Thornton στην Ελλάδα σημειώνει ότι: «Ο αριθμός των επιχειρήσεων που εφαρμόζουν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μιας κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς σημείωσε αύξηση από 31% το 2019 σε 34% το 2020. Ωστόσο, το ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις δεν παρουσίασε καμία αύξηση αυτή τη χρονιά, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην υιοθέτηση και ουσιαστική εφαρμογή αμερόληπτων συστημάτων αξιολόγησης».
Από τη δική της μεριά η Francesca Lagerberg, Global Leader της Grant Thornton International Ltd αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό να βλέπουμε τις επιχειρήσεις να υλοποιούν στοχευμένες δράσεις και να εντατικοποιούν τις προσπάθειες με σκοπό την πρόσβαση των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις.
Το 2018, μετά από τη σημαντική μεταστροφή του κοινωνικού κλίματος στο δυτικό κόσμο, σημειώθηκε μια μεγάλη αύξηση στην εκπροσώπηση των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις.
Φέτος όμως, τα ποσοστά έχουν σταθεροποιηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι, αποδεικνύοντας ότι η ουσιαστική αλλαγή στις ανώτερες διοικητικές θέσεις είναι εύθραυστη».
Σήμερα οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να εντατικοποιούν τις προσπάθειες τους για την ενίσχυση της ισότητας, με αποτέλεσμα οι αγορές να αρχίζουν να βλέπουν μια αύξηση στα ποσοστά των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις, μέσα στα επόμενα χρόνια.
Η Francesca Lagerberg, δηλώνει: «Εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε περισσότερες γυναίκες σε ανώτερες διοικητικές θέσεις, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν την πρόθεσή τους για αλλαγή.
Οι πολιτικές που διασφαλίζουν την πολυμορφία των απόψεων στη λήψη αποφάσεων, που ενσωματώνουν ισότιμες επαγγελματικές ευκαιρίες, που εναντιώνονται στις προκαταλήψεις κατά τη διαδικασία μίας πρόσληψης και που αναπτύσσουν μια κουλτούρα χωρίς αποκλεισμούς, είναι απαραίτητες να υφίστανται.
Όταν αυτές οι πολιτικές γίνουν πράξη, θα πρέπει να ενδυναμώνονται και να επαναξιολογούνται τακτικά, έτσι ώστε να επιβεβαιώνεται η αποτελεσματικότητά τους.
Η πραγματική αλλαγή μπορεί να επέλθει μόνο αν οι παραπάνω πολιτικές συνδυαστούν με την ουσιαστική δέσμευση της διοίκησης».

Τα σημαντικότερα ευρήματα για το 2019
· Οι γυναίκες κατέχουν το 29% των ανώτερων διοικητικών θέσεων στις επιχειρήσεις παγκοσμίως.
· Το 87% των επιχειρήσεων έχουν τουλάχιστον μία γυναίκα σε ανώτερη διοικητική θέση.
· Το 78% των επιχειρήσεων έχουν εντατικοποιήσει τις δράσεις τους για να αυξήσουν την ισότητα των φύλων. Συχνές πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων αποτελούν:
   o Δημιουργία μιας κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς (34%).
   o Εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης (34%)
   o Δυνατότητα ευέλικτης εργασίας (31%)
   o Αναθεώρηση διαδικασίας πρόσληψης (26%)
   o Παροχή εκπαιδευτικών προγράμματα και coaching (26%)
  - Πρακτικές επιβράβευσης των ανώτερων στελεχών, άμεσα συνδεδεμένες με τους στόχους (23%)
  - Ποσοστώσεις βάσει φύλου (22%)
  - Αμερόληπτα εκπαιδευτικά προγράμματα (21%)
· Ο αριθμός των γυναικών CEO αυξήθηκε από το 15% το 2019 στο 20% το 2020, ενώ ο αριθμός των γυναικών CFO μειώθηκε από το 34% το 2019 στο 30% το 2020.

Τα παράδοξο της Ελλάδας



Στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το συνολικό ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις αυξήθηκε από το 22% το 2019 στο 24% το 2020, το ποσοστό των επιχειρήσεων με καμία γυναίκα σε ανώτερη διοικητική θέση παρουσίασε αντίστοιχα αύξηση.



Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει η κ. Λίνα Καζά, Assurance Partner της Grant Thornton στην Ελλάδα: «οι επιχειρήσεις που δεν απασχολούν καμία γυναίκα σε ανώτερη διοικητική θέση ανήλθαν στο 24%, σε αντίθεση με πέρσι, που το ποσοστό βρισκόταν στο 17%. Φαίνεται λοιπόν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υιοθετήσουν πολιτικές ίσων ευκαιριών στη διαδικασία πρόσληψης και να ακολουθήσουν μια στοχευμένη και μεθοδική προσέγγιση σε ό,τι αφορά στα θέματα που σχετίζονται με τη δημιουργία μιας κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς».
Σύμφωνα με τον κ. Θανάση Ξύνα, Assurance Partner της Grant Thornton στην Ελλάδα: «το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων στην Ελλάδα δεν προβαίνει σε δράσεις για τη βελτίωση της ισότητας των δύο φύλων στις ανώτερες διοικητικές θέσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, αυτό δηλώνεται από το 62% των επιχειρήσεων. Όμως, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να διακρίνουν ότι η επιτυχημένη λήψη αποφάσεων προέρχεται από την ποικιλία διαφορετικών απόψεων, και δη, από την αξιοποίηση του γυναίκειου δυναμικού στην ηγεσία».



Τέλος, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αναφέρουν πως οι δράσεις που υλοποιούν οι επιχειρήσεις για να βελτιώσουν την ισότητα των φύλων είναι: η δημιουργία μιας κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς (32%), η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας (20%), η εξασφάλιση πρόσβασης σε επαγγελματικές ευκαιρίες (17%) και τα εκπαιδευτικά προγράμματα και coaching (14%).

Για να κατεβάσετε την έρευνα κάντε κλικ εδώ https://www.grant-thornton.gr/insights/ibr/ibr-2020-women-in-business/

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης