Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σιγή ιχθύος από Regling για πλεονάσματα: Θα εξετάσουμε το ζήτημα - Σταϊκούρας: Η Ελλάδα διεκδικεί δημοσιονομικό χώρο

Σιγή ιχθύος από Regling για πλεονάσματα: Θα εξετάσουμε το ζήτημα - Σταϊκούρας: Η Ελλάδα διεκδικεί δημοσιονομικό χώρο
Ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, συναντήθηκε στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα
Σιγήν ιχθύος τήρησε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, όσον αφορά το πάγιο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων πόσο μάλλον εν μέσω της έξαρσης του κορωνοϊού και των επιπτώσεων του στην ελληνική οικονομία.
«Συζητήσαμε τις ιδέες του υπουργού Οικονομικών σχετικά με τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα έως που έχουν συμφωνηθεί έως το 2023.
Και καταγράψαμε τις εξελίξεις σχετικά με τις υποθέσεις που αποτελούν τη βάση για την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA).
Εμείς στον ESM πρέπει να το εξετάσουμε πιο διεξοδικά, με τα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, και τελικά να υποβάλλουμε προτάσεις στο Eurogroup» δήλωσε ο Regling μετά τη συνάντηση του στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Η πρόκληση του κορωνοϊού

Σύμφωνα με τον Regling, επί τάπητος στη συνάντηση με τον κ. Σταϊκούρα βρέθηκε και «η νέα, απροσδόκητη διπλή πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα: οι οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού και το μεταναστευτικό.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Στάϊκουρας -και συμφωνώ με αυτό- το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο επιτρέπει κάποια ευελιξία για απροσδόκητες εξελίξεις που είναι εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης.
Τελικά, το Eurogroup πρέπει να αποφασίσει σχετικά με το πού θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η ευελιξία και σε ποιο βαθμό, αλλά θα ήμουν έτοιμος να υποστηρίξω κάποιες από τις ιδέες που έχει ο υπουργός προς αυτή την κατεύθυνση.
Γνωρίζω ότι θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη Δευτέρα».
Εξάλλου, ο Regling τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
«Συζητήσαμε επίσης τις τρέχουσες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και τα σχέδια μεταρρύθμισης.
Αυτές αποτυπώνονται στην 5η Ενισχυμένη Έκθεση Εποπτείας που εκδόθηκε πριν από λίγες εβδομάδες.
Η έκθεση είναι γενικά θετική, αλλά εντοπίστηκαν ορισμένα σημεία όπου η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει την εφαρμογή.
Τόνισα ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για την επιτυχή ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης, που θα αποτελέσει τη βάση για την έγκριση της επόμενης σειράς μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα».
Πάντως, ο Regling επανέλαβε ότι τη θέση ότι ο ESΜ είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας.
«Έχουμε εκταμιεύσει περισσότερα από 200 δισ. ευρώ σε δάνεια.
Είμαστε πολύ υπομονετικός πιστωτής, διότι τα δάνεια μας λήγουν το 2070, δηλ. 50 χρόνια από τώρα.
Αυτή θα είναι η τελευτία πληρωμή.
Ο μέσος χρόνος ωρίμανσης των δανείων είναι 42 χρόνια.
Θέλουμε αυτά τα χρήματα πίσω κάποια στιγμή.
Γι' αυτό είναι σημαντικό να κοιτάξουμε σε πολιτικές και είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με το τι είδους πολιτικές είναι καλές για τον ελληνικό λαό -πολιτικές που δημιουργούν ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης.
Αυτές είναι επίσης πολιτική που είναι προς το συμφέρον του ESM, διότι με ανάπτυξη και αναπτυσσόμενη οικονομία θα είναι δυνατόν να τιμούμε τα δικαιώματα των πιστωτών μας.
Τα συμφέροντα μας είναι ευθυγραμμισμένα».

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα διεκδικεί δημοσιονομικό χώρο

Νωρίτερα, ο κ. Σταϊκούρας σε αντίστοιχες δηλώσεις του είχε επαναλάβει το αίτημα της Ελλάδας για δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου να υλοποιηθούν οι φιλοαναπτυξιακές πολιτικές.
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Τόνισε ωστόσο πως «διεκδικούμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση φιλο-αναπτυξιακών πολιτικών, κυρίως στην κατεύθυνση μείωσης της φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η οποία θα συμβάλει στην επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.
Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα ποσοτικά στοιχεία, τα οποία καθιστούν τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου και εφικτή και ωφέλιμη.
Στοιχεία τα οποία περικλείονται σε δική μας Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους».
Ο υπουργός έθεσε και τα ζητήματα του κορωνοϊού και του μεταναστευτικού.
«Παράλληλα, έθεσα στον Εκτελεστικό Διευθυντή του ESM και δύο άλλα ζητήματα.
Το πρώτο σχετίζεται με τις οικονομικές επιπτώσεις από την παγκόσμια εξάπλωση του κορονοϊού.
Και το δεύτερο αφορά την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών που κατευθύνονται στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη χώρα από το – κατά πρόγραμμα –
δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Ως προς το πρώτο, παγκόσμιας έκτασης πρόβλημα, απαιτείται η ανάληψη, έγκαιρα, συντονισμένων ευρωπαϊκών δράσεων.
Αφού επαναξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, θα πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των αρνητικών
συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών και στα δημόσια οικονομικά.
Πρωτοβουλίες τόσο στην κατεύθυνση πρόληψης της εξάπλωσης του ιού και ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, όσο και τόνωσης της ρευστότητας και διαφύλαξης
της απασχόλησης.
Πρωτοβουλίες που πρέπει να εξαιρεθούν – ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις – από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την σχετική ευελιξία που προβλέπεται σε
έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Τα δεδομένα και οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις, δείχνουν ότι οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία θα είναι μεν παροδικές, αλλά τελικά πολύ πιο σημαντικές και επώδυνες από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Απαιτείται συνεπώς, από όλους μας, ψυχραιμία, εγρήγορση, προνοητικότητα και ορθολογισμός.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, έχουμε ζητήσει και επιδιώκουμε την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη διαχείριση των μαζικών πιέσεων από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά μας, από την προσμέτρησή τους στο – κατά πρόγραμμα – δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Η Ελλάδα φυλάσσει τα πιο δύσκολα εκ των συνόρων της Ευρώπης.
Αυτό πρέπει να αναγνωριστεί από όλους του εταίρους.
Και να αναγνωριστεί έμπρακτα.
Ειδικά την τελευταία περίοδο, κατά την οποία η χώρα μας δέχεται μια οργανωμένη και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειάς της, την οποία, όμως, εθνική ασφάλεια περιφρουρεί, όπως έχει δικαίωμα και υποχρέωση, με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης