Τελευταία Νέα
Διεθνή

IEA: Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα συρρικνωθεί κατά 90 χιλ. βαρέλια ημερησίως το 2020 λόγω κορωνοϊού

IEA: Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα συρρικνωθεί κατά 90 χιλ. βαρέλια ημερησίως το 2020 λόγω κορωνοϊού
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιεί ότι η αγορά πετρελαίου θα καταγράψει την πρώτη συρρίκωνση μετά το 2009
Σημαντική πτώση στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένει το 2020 ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, εκτιμώντας ότι η έξαρση του κορωνοϊού θα περιορίσει σημαντικά τον ταξιδιωτικό κλάδο και την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα κατά το επόμενο διάστημα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του IEA, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 90 χιλ. βαρέλια ημερησίως το 2020 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 99,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Μάλιστα, τα σχετικά στοιχεία αποτελούν νέα επί τα χείρω αναθεώρηση των αρχικών εκτιμήσεων του IEA για ετήσια αύξηση της ζήτησης κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ εάν επιβεβαιωθούν θα αποτελέσουν την πρώτη συρρίκωνση της ζήτησης μετά το 2009.
Όσον αφορά την Κίνα, ο Οργανισμός αναφέρει ότι η κατανάλωση πετρελαίου στην Κίνα αναμένεται να υποχωρήσει κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε ετήσια βάση, εκτιμώντας ωστόσο ότι η ζήτηση θα ανακάμψει το δεύτερο τρίμηνο.
Ωστόσο, η ζήτηση πετρελαίου θα επιδεινωθεί στις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες το δεύτερο τρίμηνο, όπως είναι η Ευρωζώνη και η Ιαπωνία, γεγονός που θα διατηρήσει υπό πίεση την παγκόσμια αγορά ενέργειας.
Η προσφορά πετρελαίου τον Φεβρουάριο του 2020 κατέγραψε πτώση της τάξεως των 580 χιλ. βαρελιών ημερησίως, ενώ η παγκόσμιας παραγωγή πετρελαίου παρέμεινε οριακά αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
«Η κρίση του κορωνοϊού επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα ενεργειακών αγορών, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα, του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά ο αντίκτυπος στις αγορές πετρελαίου είναι ιδιαίτερα έντονος επειδή εμποδίζει τους ανθρώπους και τα αγαθά από το να κινούνται, προκαλώντας ισχυρό πλήγμα στη ζήτηση καυσίμων», δήλωσε ο εκτελεστικό διευθυντής του IEA, Fatih Birol.
Παράλληλα, ο κ. Birol τόνισε ότι ο αντίκτυπος «είναι ιδιαίτερα πραγματικός στην Κίνα, τον μεγαλύτερη καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο, η οποία αντιπροσώπευε περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το περασμένο έτος».
«Ενώ οι επιπτώσεις του ιού εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του κόσμου, αυτό που συμβαίνει στην Κίνα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και πετρελαίου», επεσήμανε ο εκτελεστικό διευθυντής του IEA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης