Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές λόγω πετρελαίου και κορωνοϊού - Σε χαμηλά 14 μηνών ο Nikkei, στο -7,33% ο S&P/ASX 200

tags :
Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές λόγω πετρελαίου και κορωνοϊού - Σε χαμηλά 14 μηνών ο Nikkei, στο -7,33% ο S&P/ASX 200
Ο δείκτης SZSE Component στην Κίνα έκλεισε με «βουτιά» της τάξεως του -4,09% στις 11.108,55 μονάδες
Με νέες σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (9/3) οι αγορές της Ασίας, καθώς ο δείκτης Nikkei υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκατεσσάρων μηνών, λόγω της κατάρρευσης στις τιμές του πετρελαίου και των ανησυχιών για την έξαρση του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -5,38% στις 19.632,50 μονάδες, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2019, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως του -7,33% στις 5.760,60 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με σημαντικές απώλειες της τάξεως του -4,19% στις 1.954,77 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτη SET στη Ταϋλάνδη καταγράφει πτώση της τάξεως -7,73% στις 1.259,07 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί κατά -4,68% στις 24.923 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο -3,04% στις 10.977,64 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα, καταγράφηκε πτώση της τάξεως του -3,01% στις 2.943,29 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -4,09% και τις 11.108,55 μονάδες.
Νωρίτερα, η Στατιστική Υπηρεσία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά -1,8% για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2019 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, την ίδια στιγμή που οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για συρρίκωνση -1,6%.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, το ΑΕΠ της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά -7,1% γεγονός που αποτελεί επίσης επί τα χείρω αναθεώρηση σε σύγκριση με το -6,3% των προκαταρκτικών εκτιμήσεων.
Η εγχώρια ζήτηση, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι επενδύσεις και η κατανάλωση, υποχώρησαν κατά -2,4% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019, ενώ οι κυβερνητικές δαπάνες για το ίδιο διάστημα ήταν περιορισμένες.
«Η κατάσταση είναι κρίσιμη», υπογράμμισε ο αναλυτής της SMBC Nikko Securities, Yoshimasa Maruyama, διευκρινίζοντας ότι «η ύφεση θα μπορούσε να είναι κάτι παραπάνω από τεχνική και η οικονομία θα μπορούσε πραγματικά να καταγράψει πτώση».
Στο μέτωπο των συναλλαγματικών ισοτιμιών, οι απώλειες του -1% που καταγράφει το γουάν Κορέας έναντι του αμερικανικού δολαρίου οδήγησαν το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας να εκδώσει προειδοποίηση αναφορικά με τις «υπερβολικές κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος», τονίζοντας ότι «η συμπεριφορά αγέλης στο γουάν φαίνεται υπερβολικά βραχυπρόθεσμη».
Αντίθετα, το γεν Ιαπωνίας ενισχύεται κατά +2,7% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, με την κυβέρνηση της χώρας να δηλώνει ότι παρακολουθεί προσεκτικά το «άλμα» του νομίσματος, το οποίος και χαρακτήρισε ως «κίνηση νευρικότητας».
«Πρέπει να προσέξουμε τις κινήσεις στις συναλλαγματικές και χρηματιστηριακές αγορές για λίγο», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Taro Aso, προσθέτοντας ότι «θα τις εξετάσουεμ προσεκτικά».
«Βουτιά» άνω του -20% καταγράφει το πετρέλαιο, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές πώλησης και να αυξήσει παράλληλα την παραγωγή της, στον απόηχο της μη επίτευξης συμφωνίας με τη Ρωσία για νέες περικοπές στην παραγωγή τους κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Βιέννη την περασμένη Παρασκευή.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το Brent καταγράφει ισχυρές απώλειες της τάξεως του -20,27% στα 35,89 δολ. ανά βαρέλι, ενώ προηγουμέωνς είχε υποχωρήσει στα 31,02 δολ. ανά βαρέλι, τα οποία αποτελούν το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Φεβρουαρίου του 2016.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το αμερικανικό αργό σημειώνει «βουτιά» της τάξεως του -23,13% στα 31,73 δολ. ανά βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 12 Φεβρουαρίου του 2016, και συγκεκριμένα τα 27,34 δολ. ανά βαρέλι.
Πλέον, τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό βρίσκονται σε τροχιά ώστε να καταγράψουν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιανουάριο του 1991, όταν οι τιμές τους είχα καταρρεύσει κατά -33%.
Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να διαμορφώσει την παραγωγή της πάνω από τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως μετά τα τέλη Μαρτίου, όταν και ολοκληρώνεται η συμφωνία μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας.
Η σχετική απόφαση της Σαουδικής Αραβίας έρχεται μετά την αποτυχία επίτευξης νέας συμφωνίας ανάμεσα στις χώρες του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Μόσχα δεν ενέκρινε την πρόταση του Οργανισμού για μείωση της παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
«Νομίζω πως όλες οι προβλέψεις βρίσκονται πλέον εκτός», δήλωσε ο επικεφαλής της επενδυτικής Probis Securities, Jonathan Barratt, εκτιμώντας ότι «φαίνεται σαν μία κούρσα προς τον πυθμένα για την εξασφάλιση της τάξης».
Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία μείωσε τις τιμές πώλησης πετρελαίου για τον Απρίλιο σε όλους τους προορισμούς κατά 6 με 8 δολ. ανά βαρέλι, «απαντώντας» στη Ρωσία για τη μη στήριξη νέων περικοπών στην παραγωγή τους.
«Η πρόγνωση για την πετρελαϊκή αγορά είναι ακόμα περισσότερο φρικτή σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014, όταν ξεκίνησε ένας τέτοιος πόλεμος τιμών, καθώς έρχεται μαζί με τη σημαντική κατάρρευση της ζήτησης πετρελαίου εξαιτίας του κορωνοϊού», αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια οι χώρες του ΟΠΕΚ και η Ρωσία βρίσκονταν σε μία συνεχή συνεργασία προκειμένου να αντισταθμίσουν την παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης