Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Eνισχύονται οι δυνάμεις στον Έβρο - Μητσοτάκης: Ελλάδα και ΕΕ δεν εκβιάζονται - Στήριξη από Merkel

tags :
Eνισχύονται οι δυνάμεις στον Έβρο - Μητσοτάκης: Ελλάδα και ΕΕ δεν εκβιάζονται - Στήριξη από Merkel
Συνδρομή και από Κύπρο - Απετράπησαν 1.646 παράνομες είσοδοι το τελευταίο 24ωρο στον Έβρο
(upd3) Στο κόκκινο παραμένει η ένταση στον Έβρο αν και οι τελευταίες ώρες έχουν κυλήσει ομαλά χωρίς να έχουν καταγραφεί νέα περιστατικά συγκρούσεων ανάμεσα στις ελληνικές δυνάμεις και στο πλήθος μεταναστών/προσφύγων που έχουν συγκεντρωθεί κυρίως στο φυλάκιο στις Καστανιές.
Αν και ο μεγάλος όγκος των μεταναστών/προσφύγων έχει μεταφερθεί στον προσφυγικό καταυλισμό που έχει στηθεί πρόχειρα στο Παζάρ Κουλέ – εκτιμάται ότι εκεί βρίσκονται 6.000 με 8.000 πρόσφυγες/μετανάστες -, η ελληνική πλευρά ενισχύει τις δυνάμεις της αλλά και τα μέτρα της, καθώς εκτιμά ότι δεν αποκλείεται ο πληθυσμός αυτός να χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές από την τουρκική κυβέρνηση ως μια "βάση" για να ασκεί πίεση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ.
Όπως έγινε γνωστό, ενισχύονται οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις στο φυλάκιο στις Καστανιές Έβρου και οι περιπολίες, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την ενίσχυση του φράχτη με επιχωματώσεις και άλλες ενέργειες.
Παράλληλα, τα ξημερώματα έφτασαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και οι άνδρες της κυπριακής αστυνομίας, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην προστασία των ελληνικών συνόρων, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Μήνυμα Μητσοτάκη από Βερολίνο: Ελλάδα και Ε.Ε. δεν εκβιάζονται

Με αιχμές κατά της Τουρκίας λόγω του μεταναστευτικού άρχισε την ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ στο Βερολίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη στιγμή που οι πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν συγκεντρωμένοι στα σύνορα του Έβρου από τις 28 Φεβρουαρίου οπότε και η Τουρκία άνοιξε τις «πύλες».
«Πυξίδα μας τα λόγια της Ursula von der leyen (πρόεδρος της Κομισιόν) ότι η Ελλάδα αποτελεί την ασπίδα της Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι όσον αφορά το μεταναστευτικό, η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα φάση.
«Είναι καιρός να αποδείξουν όλοι αν εννοούν την ουσιαστική αντιμετώπισή του.
Να συζητήσουμε πώς η Τουρκία μπορεί να ξαναγίνει σύμμαχος της ΕΕ.
Απαιτείται έμπρακτη αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι θα πρέπει «να συζητηθεί και το ενδεχόμενο περιπολιών της Frontex και στα τουρκικά σύνορα».
Ωστόσο, επεσήμανε ότι «η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών, χρησιμοποιώντας ανθρώπους ως πιόνια».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τη γειτονική χώρα να αποσύρει τους μετανάστες από τα σύνορα στον Έβρο και να αποκλιμακώσει την ένταση στην περιοχή, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν.
«Δείξαμε τις τελευταίες 10 ημέρες ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία» έσπευσε να προσθέσει και έκανε λόγο για «ωμή παραβίαση των συνόρων από την Τουρκία».

Merkel: Η Ελλάδα έχει την αλληλεγγύη και την πλήρη υποστήριξή μας

Την αμέριστη αλληλεγγύη και υποστήριξη της προς την Ελλάδα, εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, αναφερόμενη στο προσφυγικό/μεταναστευτικό και στην κρίση στα σύνορα του Έβρου όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος άνοιξε τις «πύλες».
«Τα τελευταία χρόνια και τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει πολλούς ανθρώπους που είναι απελπισμένοι και θέλουν να φύγουν, πολλούς που ζητούν άσυλο» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας στο Ελληνογερμανικό φόρουμ και αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα του Έβρου.
«Η Ελλάδα έχει την αλληλεγγύη μας και την πλήρη υποστήριξή μας» τόνισε η Merkel.
Η ίδια αν και εξέφρασε την κατανόηση της για το μεταναστευτικό βάρος που σηκώνει η Τουρκία, επεσήμανε πως δεν είναι δυνατόν η Άγκυρα να φορτώνει στους ώμους των μεταναστών τα εσωτερικά της προβλήματα και τους εξωθεί στα σύνορα με την Ελλάδα.
Παράλληλα, επέμεινε ότι η λύση είναι η συμφωνία είναι Τουρκίας-ΕΕ, που αποτελεί άλλωστε υπόδειγμα και για άλλες ανάλογες συμφωνίες με χώρες της Αφρικής, έστω κι αν οι σχετικές προβλέψεις του 2016 χρειάζονται ανανέωση.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά την καγκελάριο, έχει ιδιαίτερη σημασία η σημερινή συνάντηση του Τούρκου προέδρου, με την ευρωπαϊκή ηγεσία στις Βρυξέλλες.
«Μπορεί κάποιοι να λένε ότι το 2020 δεν είναι 2015», τόνισε, όμως τα προβλήματα παραμένουν: από τον πόλεμο στη Συρία ως τις συγκρούσεις στη Λιβύη.

Απετράπησαν 1.646 παράνομες είσοδοι

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τις 06:00 το πρωί της Κυριακής 8/3 έως τις 06:00 σήμερα 9/3 υπήρξαν δύο συλλήψεις, εκ των οποίων ο ένας συλληφθείς είναι υπήκοος Αιγύπτου κι ο άλλος είναι Μαροκινός ενώ παράλληλα οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν την παράνομη είσοδο στη χώρα σε 1.646 περιπτώσεις.

Τα βλέμματα σε Βερολίνο, Βρυξέλλες
 
Σε κάθε περίπτωση τα βλέμματα θα είναι στραμμένα σήμερα στις συναντήσεις που θα έχει τόσο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel στο Βερολίνο (στις 15:30 ώρα Ελλάδας) όσο και στις επαφές του Τούρκου προέδρου, Rejep Tayip Erdogan στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel και με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα ενημερώσει την καγκελάριο για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο και για τις συνεχιζόμενες και απροκάλυπτες πλέον προκλήσεις της Τουρκίας και του προέδρου Erdogan ενώ αναμένεται να επισημάνει πως πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρώπης, πως και άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ πρέπει να αναλάβουν μέρος από το βάρος του μεταναστευτικού και πως η Ελλάδα μόνη της δεν μπορεί να σηκώσει όλο αυτό το φορτίο.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας θα επιχειρήσει – και με φόντο τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο – να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για το προσφυγικό/μεταναστευτικό με την ΕΕ και να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη, όπως για παράδειγμα η άρση της βίζας σε Τούρκους υπηκόους, η αναθεώρηση της τελωνειακής λύσης και σαφώς η αύξηση των κονδυλίων για τους πρόσφυγες από τη Συρία.

Ursula von der Leyen (Κομισιόν): Να χαλαρώσει την πίεση στα σύνορα με την Ελλάδα η Τουρκία

Να απομακρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα καλεί την Τουρκία η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, η οποία αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Rejep Tayip Erdogan.
«Η εξεύρεση μιας λύσης σ' αυτή την κατάσταση θα απαιτήσει τη χαλάρωση της πίεσης που ασκείται στα σύνορα» ανέφερε η επικεφαλής της Κομισιόν.
Όπως είπε, χρειάζονται αμέσως η διασφάλιση του δικαιώματος στο άσυλο, υποστήριξη τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Ελλάδα, καθώς και η μεταφορά στην ηπειρωτική Ευρώπη των ανθρώπων ιδιαίτερα των ανηλίκων, που έχουν φθάσει στα ελληνικά νησιά.
«Έχουμε μπροστά μας ένα δίλημμα: οι μετανάστες χρειάζονται  βοήθεια, αλλά και η Ελλάδα θα  χρειαστεί βοήθεια
Απόψε θα έχουμε την επανεκκίνησή ενός διαλόγου με την τουρκική πλευρά» είπε η επικεφαλής της ΕΕ, κάνοντας λόγο για «οδικό χάρτη μιας διαδικασίας» που δε θα ολοκληρωθεί σήμερα.
«Είναι η αρχή μιας διαδικασίας, σήμερα δε θα συζητηθούν ποσά.
Η υπάρχουσα δήλωση ΕΕ- Τουρκίας είναι μια καλή συμφωνία που περιέχει όλες τις απαραίτητες πρόνοιες και έχει επιτύχει τη μείωση των ροών» είπε η von der Leyen, η οποία είπε ότι ο αριθμός των προσφύγων που έχει λάβει η Ευρώπη από την Τουρκία είναι δεκαπλάσιος από τον αριθμό των μεταναστών που έχουν επιστρέψει από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.
Όπως είπε, θα αναζητηθεί το πώς ΕΕ και Τουρκία θα κινηθούν από κοινού με ένα πιο θετικό τρόπο «από ότι συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες».
«Θα συζητήσουμε για σταθερότητα στην περιοχή και για μένα είναι σημαντικό ότι θα υπάρξει ξεκάθαρη συναίνεση στη μείωση έντασης και πίεσης στα ΕΕ-Τουρκίας σύνορα» υποστήριξε η επικεφαλής της Κομισιόν, η οποία είπε πως η κατάσταση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο,  το οποίο όπως είπε, περιλαμβάνει ταυτόχρονα και την προστασία των συνόρων και το δικαιώματα αναζήτησης ασύλου από τους πρόσφυγες.
Επιπλέον, η επικεφαλής της Κομισιόν υποστήριξε ότι και το θέμα της Συρίας θα περιληφθεί στη συζήτηση με τον Erdogan, όπως και όλα τα διαφορετικά θέματα που αποτελούν μέρος της σχέσης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.
 
Προσπάθησαν να ρίξουν τον φράκτη

Πάντως και χθες Κυριακή 8/3 νέα επεισόδια κατεγράφησαν στον Έβρο καθώς ομάδες μεταναστών επιχείρησαν να περάσουν και πάλι τα σύνορα, πετώντας δακρυγόνα και πέτρες προς τα ελληνικά εδάφη.
Η ένταση σημειώνεται στο Στρατιωτικό Φυλάκιο 1, στις Καστανιές όπου οι μετανάστες κινούνται κατά μήκος του φράκτη, από την τουρκική πλευρά και προσπαθούν να ρίξουν τον φράκτη, χρησιμοποιώντας γάντζους και σχοινιά.
Οι συγκεκριμένες ομάδες άρχισαν να πετούν δακρυγόνα, καπνογόνα και πέτρες προς τις ελληνικές δυνάμεις, οι οποίες είναι παραταγμένες στην ελληνοτουρκική μεθόριο.
Αποτέλεσμα εικόνας για εβρος καστανιες
Είναι χαρακτηριστικό πως βίντεο που δόθηκε το Σάββατο 7/3 στη δημοσιότητα από την ελληνική κυβέρνηση, απεικονίζει τεθωρακισμένο όχημα του τουρκικού στρατού να επιχειρεί να ρίξει τμήμα του ελληνικού φράκτη, με στόχο τη διευκόλυνση της διέλευσης των μεταναστών και των προσφύγων.
Με βάση τα διαθέσιμα πλάνα, το τουρκικό όχημα επιχειρεί να γκρεμίσει μέρος του φράκτη, χρησιμοποιώντας συρματόσκοινο.
Αλλά και το Σάββατο υπήρξε για μια ακόμη φορά ένταση στον Έβρο καθώς τούρκοι αστυνομικοί έριχναν από το πρωί δακρυγόνα και καπνογόνα εναντίον ελλήνων αστυνομικών στις Καστανιές, ενώ προσπαθούν να ρίξουν το φράκτη για να μπουν μετανάστες καθώς έχουν αυξήσει τις ροές προς την περιοχή.
Φωτογραφίες και βίντεο που έρχονται από τον Έβρο δείχνουν πως η ατμόσφαιρα έχει αρχίσει να γίνεται αποπνικτική, καθώς η "πολιορκία" στο σημείο συνεχίζεται για ένατη συνεχόμενη ημέρα, με υπαιτιότητα των τουρκικών αρχών.
Αποτέλεσμα εικόνας για εβρος μετανστες

Image
Σε βίντεο που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές αρχές είναι εμφανής η ρίψη μεγάλου αριθμού δακρυγόνων από την τουρκική πλευρά εναντίον των Ελλήνων στρατιωτών.
Επίσης, βίντεο δείχνουν Τούρκους αστυνομικούς σε οργανωμένη στοίχιση και με κατάλληλο εξοπλισμό, να εκτοξεύουν χημικά προς την ελληνική πλευρά αλλά και τις μικρές εστίες φωτιάς που έχουν ξεσπάσει στις Καστανιές όταν λίγες δεκάδες πλησίασαν τον φράχτη.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές από την τουρκική πλευρά βάζουν μόνοι τους φωτιές για να μας κατηγορήσουν ότι τους καίμε.

Διαψεύδει η ΕΛΑΣ τραυματισμό αστυνομικού από εθνοφύλακες

Η ΕΛΑΣ διέψευσε τις πληροφορίες, που υπήρχαν νωρίτερα την Κυριακή 8/3 περί τραυματισμού αστυνομικού από τα πυρά εθνοφυλάκων στο Δέλτα του Έβρου. Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για τραυματισμό αστυνομικό από πυροβολισμούς εθνοφυλάκων και κυνηγών, που πίστευαν πως είναι μετανάστης.
«Ανακοινώνεται ότι, από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν έχει καταγραφεί περιστατικό σε βάρος αστυνομικού  στην περιοχή Φερών Έβρου. Ως εκ τούτου τα σχετικά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» ανακοινώθηκε από την αστυνομία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν, όλα έγιναν το βράδυ του Σαββάτου, όταν ομάδα Εθνοφυλάκων και κυνηγών που έκαναν «περιπολία», πυροβόλησαν με καραμπίνα κάποιον που πέρασαν για μετανάστη που πέρασε παράνομα τα σύνορα στον Έβρο, αλλά αυτός ήταν αστυνομικός.

Στεφανής: Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο λάθους

Την εκτίμηση ότι "η Τουρκία θα αυξήσει την πίεση στον Έβρο" εξέφρασε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.
Μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε ότι ο Erdogan βλέποντας το σχέδιο του να μην επιτυγχάνει το στόχο του θα αυξήσει την πίεση ενώ σχολιάζοντας όσα συμβαίνουν στον Έβρο υπογράμμισε: «Δεχόμαστε επίθεση από την Τουρκία με όχημα τους μετανάστες. Βρισκόμαστε σε πόλεμο χωρίς σφαίρες. Απειλείται η εθνική μας ασφάλεια».
Σχολιάζοντας τα περί προβοκάτσιας και το ενδεχόμενο ενός "ατυχήματος", ο κ. Στεφανής σημείωσε:
«Δεν μας φοβίζει τίποτα. Αξιολογούμε την κάθε ενέργεια χωρίς όμως να αποκλείουμε και το ενδεχόμενο μιας προβοκάτσιας ή ενός ατυχήματος. Ήρεμοι και με ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκική προκλητικότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης