Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κραχ διεθνώς λόγω κορωνοϊού και τιμών πετρελαίου - Έκτακτη συνεδρίαση στον Λευκό Οίκο - Χάος έως -7,8% στη Wall, ο DAX στο -7,94%, το Μιλάνο -11,17%

Κραχ διεθνώς λόγω κορωνοϊού και τιμών πετρελαίου - Έκτακτη συνεδρίαση στον Λευκό Οίκο - Χάος έως -7,8% στη Wall, ο DAX στο -7,94%, το Μιλάνο -11,17%
Κραχ προκαλούν στα διεθνή χρηματιστήρια οι δραματικές εξελίξεις που αφορούν τον κορωνοιό, ενώ το αρνητικό κλίμα επιβαρύνει δραματικά ο πόλεμος τιμών που κήρυξε η Σαουδική Αραβία στην αγορά πετρελαίου
(upd9) Παγκόσμιο κραχ πρωτοφανούς μεγέθους κατά τα πρότυπα ίσως και χειρότερα της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008 έλαβε χώρα σήμερα Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 στα διεθνή χρηματιστήρια... μάλιστα στον Λευκό Οίκο στις ΗΠΑ εκτάκτως ο αμερικανός Πρόεδρος Trump κάλεσε σε σύσκεψη τα στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς για να ληφθούν μέτρα.
Από το διεθνές κραχ των τελευταίων ημερών εξαερώθηκε χρηματιστηριακός αέρας 9,5 με 10 τρισεκ. δολαρίων η μεγαλύτερη απομείωση αξιών στην νεότερη ιστορία.
Οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, κατέρρευσαν, καταγράφοντας ζημιές ιστορικών διαστάσεων απόρροια των σοβαρότατων οικονομικών αναταράξεων από την κρίση του κορωνοϊού, ενώ το αρνητικό κλίμα επιβαρύνει δραματικά ο πόλεμος τιμών που κήρυξε η Σαουδική Αραβία στην αγορά πετρελαίου οδηγώντας σε κραχ τις τιμές. 
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το Brent σημείωσε απώλειες 24,1% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 34,36 δολ. ανά βαρέλι, ενώ προηγουμέωνς είχε υποχωρήσει στα 31,02 δολ. ανά βαρέλι, τα οποία αποτελούν το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Φεβρουαρίου του 2016.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το αμερικανικό αργό σημείωσε «βουτιά» -24,59% στα 31,13 δολ. ανά βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 12 Φεβρουαρίου του 2016, και συγκεκριμένα τα 27,34 δολ. ανά βαρέλι.
Πλέον, τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό βρίσκονται σε τροχιά ώστε να καταγράψουν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιανουάριο του 1991, όταν οι τιμές τους είχα καταρρεύσει κατά -33%.
Το κλίμα στην Wall Street θυμίζει εποχές Lehman Brothers, ενώ ήταν τέτοιος ο πανικός όπου για 15 λεπτά διακόπησαν οι συνεδριάσεις απόρροια των επιθετικών ρευστοποιήσεων.
Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε δραματικές απώλειες -7796% στις 23.850 μονάδες με ενδοσυνεδριακές απώλειες περίπου 2.014 μονάδες. 
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες -7,6% στις 2.746 μονάδες με χαμηλό ημέρας 2.744 μονάδες... και κρισιμότατο τεχνικό σημείο στήριξης τις 2.750 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά -7,29% στις 7.950 μονάδες,

Άνοδος +32,09% για το δείκτη VIX στις 55,1 μονάδες....με υψηλό 59 μονάδες.  
Στην Ευρώπη ο δείκτης DAX στην Γερμανία έκλεισε με δραματικές απώλειες -7,89% στις 10.624 μονάδες.
Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο της Ιταλίας σημείωσε απώλειες -11,17% στις 18.475 μονάδες.

Στον Λευκό Οίκο στελέχη της Wall Street

Η κυβέρνηση Trump έχει καλέσει στον Λευκό Οίκο στελέχη της Wall Street προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού, ανέφερε πηγή στο Reuters.
H πηγή, η οποία μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, δεν αποκάλυψε τα ονόματα των στελεχών που θα παρευρεθούν στη συνάντηση.
Image


Στο 0,51% υποχωρεί η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου... ενώ νωρίτερα υποχώρησε στο νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,32%.
Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχεται ο κλάδος των τραπεζών, με τη μετοχή της JP Morgan να υποχωρεί -10%.
Με το άνοιγμα της συνεδρίασης στη Wall Street υπήρξε ολιγόλεπτη αναστολή διαπραγμάτευσης, λόγω ενεργοποίησης των «αυτόματων διακοπτών» (circuit breakers).
Οι λεγόμενοι «αυτόματοι διακόπτες» είναι ένα μέτρο που έχει εγκρίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για τον περιορισμό των ρευστοποιήσεων πανικού στα αμερικανικά χρηματιστήρια.
Το μέτρο διακόπτει προσωρινά τη διαπραγμάτευση ενός δείκτη όταν αυτός σημειώσει απώλεια από ένα ποσοστό και πάνω.
Στην περίπτωση του S&P 500, το όριο είναι το 7%.
Image
Οι επενδυτές συνεχίζουν να κατευθύνονται προς περιουσιακά στοιχεία επενδυτικά καταφύγια, με κυρίαρχους τους φόβους ότι ο κορωναϊός θα πλήξει σοβαρά τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και θα οδηγήσει σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ (T-Bond) έχει υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό, κάτω του 0,5%, ενώ εκείνη του 30ετούς έπεσε κάτω από το 1%.
Δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να ρίξει η Fed (Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα) στις αγορές σήμερα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Πιο συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο Guardian, η Fed έχει αυξήσει τα overnight repos από 100 δισ. δολ. σε 150 δισ. δολ., όπερ σημαίνει ότι προσφέρονται επιπλέον 50 δισ. δολάρια στις αμερικανικές τράπεζες.
Εν προκειμένων αξίζει να σημειωθεί πως μία πράξη repos επιτρέπει σε μία τράπεζα να έχει πρόσβαση σε δολάρια, με αντάλλαγμα εξασφαλίσεις υψηλής ποιότητας, όπως αμερικανικά κρατικά ομόλογα και ενυπόθηκα χρεόγραφα.

Ανεξέλεγκτη είναι η εξάπλωση του κορωνοϊού

Ανεξέλεγκτη είναι η εξάπλωση του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, καθώς αυξάνονται ραγδαία ο αριθμός των θανάτων και των κρουσμάτων την ώρα που κανείς δεν μπορεί ούτε καν να εκτιμήσει τι συνεπάγεται όλη αυτή η επιδημία στην παγκόσμια υγεία και οικονομία.
Στην Ιταλία, η κυβέρνηση του Giuseppe Conte αποφάσισε να θέσει σε καραντίνα το μεγαλύτερο μέρος του βιομηχανικού Βορρά, λαμβάνοντας μέτρα που επηρεάζουν τη ζωή περισσοτέρων από 16 εκατομμυρίων ανθρώπων και που δεν έχουν προηγούμενο στην Ευρώπη, την ώρα που ο καγκελάριος της Αυστρίας, Sebastian Kurz εκτιμά ότι είναι θέμα χρόνου το να λάβουν αντίστοιχα μέτρα και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γαλλία και Γερμανία ανακοίνωσαν και αυτές περιοριστικά μέτρα, ενώ το Βερολίνο αποφάσισε πακέτο οικονομικών μέτρων για να στηρίξουν τις πληττόμενες επιχειρήσεις.
Πράγματι, τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί την τελευταία εβδομάδα σε Γαλλία (1.209), Γερμανία (1.151), Ισπανία (979 κρούσματα και 25 νεκροί), οι οποίες βρίσκονται μαζί με την Ιταλία στην πρώτη δεκάδα των κρατών με τα περισσότερα κρούσματα, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως στην Πορτογαλία, ο πρόεδρος Marcelo Rebelo de Sousa αποφάσισε εθελοντικά να μπει σε καραντίνα.
Εν τω μεταξύ το Ιράν ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο εκτοξεύτηκε ο αριθμός των θυμάτων σε 237 (+ 43) και των κρουσμάτων σε 7.161 (+ 595) ενώ στις ΗΠΑ οι Αρχές προειδοποιούν για μεγάλη επιδείνωση τις επόμενες ημέρες καθώς η Νέα Υόρκη τέθηκε σε κατάσταση κινδύνου ενώ περισσότερες από τις μισές Πολιτείες ανακοίνωσαν κρούσματα.

Μέτρα στήριξη ζητά το ΔΝΤ

Ουσιαστικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές για τη στήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων στη μάχη κατά του κορωνοϊού ζήτησε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Gita Gopinath.
Όπως επισημαίνει σε άρθρο της στο blog του ΔΝΤ, ότι το ανθρώπινο κόστος της επιδημίας του κορωνοϊού έχει αυξηθεί «ανησυχητικό ρυθμό».
Σύμφωνα με την ίδια, οι κυβερνήσεις πρέπει να εξετάσουν μέτρα όπως μεταφορές μετρητών, επιδοτήσεις μισθών ή φορολογικές ελαφρύνσεις, ενώ οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι έτοιμες να παρέχουν ρευστότητα σε τράπεζες και επιχειρήσεις, καθώς η επιδημία διαταράσσει τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τη ζήτηση των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο.
«Ο στόχος είναι να αποτραπεί μια προσωρινή κρίση από τη μόνιμη βλάβη ανθρώπων και επιχειρήσεων μέσω των απωλειών θέσεων εργασίας και χρεοκοπιών» επεσήμανε ο Gopinath.

Morgan Stanley: Οι αγορές ακόμη 10% με 15% χαμηλότερα κρίσιμες οι 2750 μον. για S&P 500

Οι αγορές ακόμη 10% με 15% χαμηλότερα έως ότου παρέμβουν οι κεντρικές τράπεζες αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.
Οι περισσότεροι επενδυτές, οικονομολόγοι πιστεύουν ότι το ατυχές ξέσπασμα του COVID-19 είναι ένα προσωρινό σοκ για την οικονομία που δεν θα παραμείνει πολύ πέρα από το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Ωστόσο, μπορεί να είναι λάθος να εξετάζουμε μεμονωμένα τον κορωνοϊό όταν σκεφτόμαστε τις πιθανές ζημίες στην οικονομία και τους κινδύνους για την αγορά μετοχών.
Ο COVID-19 είναι το τέταρτο οικονομικό σοκ τα τελευταία δύο χρόνια:
-Φορολογικό σοκ στις ΗΠΑ πριν χρόνια
-Ο επιθετικός νομισματικός κύκλος σύσφυξης της Fed το 2017-2018, ο οποίος αναστράφηκε πλήρως.
-Δασμοί και εμπορικός πόλεμος - Η συμφωνία της Φάσης 1 ήταν μια εξέλιξη, αλλά οι υπάρχοντες δασμοί έμειναν σε ισχύ μαζί με την αβεβαιότητα.
-Ο κορωνοϊός - αποτελεί άμεσο χτύπημα στον αμερικανικό καταναλωτή, το λίκνο της οικονομίας.
Με άλλα λόγια, οι ανησυχίες για την ανάπτυξη αφορούν το σωρευτικό αποτέλεσμα και των τεσσάρων σοκ αν και ο COVID-19 ωθήσει τελικά την αμερικανική οικονομία σε ύφεση, θα είναι αποτέλεσμα και άλλων παραμέτρων.
Ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ είναι μεγάλος με απολύσεις και ανεργία να αυξάνονται.
Προφανώς, αυτός ο κύκλος απολύσεων και ανεργίας δεν έχει συμβεί ακόμα, αλλά οι συνεχιζόμενες πιέσεις και η αβεβαιότητα γύρω από την εμπορική πολιτική, οι εκλογές στις ΗΠΑ και τώρα ο COVID-19 αυξάνουν σημαντικά τους κινδύνους, ιδίως λόγω της εύθαρσυτης παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.
Επίσης η παγκόσμια βιομηχανία ταξιδιών και αναψυχής των 8,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, που πλήττονται σκληρότερα από την έξαρση, καλύπτει σχεδόν το 10% όλων των θέσεων εργασίας στην παγκόσμια οικονομία.
Η Fed έχει ενεργοποιηθεί και σχεδιάζει επιθετική δράση.
Εντούτοις, μειώσεις επιτοκίων από την Fed ιστορικά δεν ήταν εποικοδομητικές για τις χρηματιστηριακές αγορές κατά τη διάρκεια των επόμενων 6-12 μηνών μετά τα αρχικά ράλι 1-3 μηνών.
Από τις 8 μειώσεις επιτοκίων, επτά είτε προηγήθηκαν ύφεσης κατά μερικούς μήνες είτε δεν βοήθησαν τα χρηματιστήρια.
Η μόνη εξαίρεση ήταν η επιτυχής μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο του 1998.
Η πρόσφατη μείωση προσομοιάζει με τον Ιανουάριο 2001.
Κατά την Morgan Stanley το 2018 έληξε ο ανοδικός κύκλος και έκτοτε απλά συντηρείται τεχνικά από τις κεντρικές τράπεζες.
Ο COVID-19 παρείχε τη σπίθα για την ολοκλήρωσή του ανοδικού κύκλου, πράγμα που σημαίνει πίεση στις αγορές λόγω του κινδύνου ύφεσης των ΗΠΑ.
Πιστεύουμε ότι οι αγορές μετοχών θα συνεχίσουν την πτώση έως ότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επανέλθουν με περισσότερες μειώσεις επιτοκίων και παράταση της ποσοτικής χαλάρωσης - κάτι που πιστεύουμε ότι είναι πιθανό να συμβεί.
Μια επιπλέον πτώση 10% με 15% για τις αμερικανικές μετοχές από τα τρέχοντα επίπεδα, με το σημείο κλειδί στις 2750 μονάδες να θεωρείται καθοριστικό σημείο αναφέρει η Morgan Stanley.
Τα περιθώρια πτώσης του NASDAQ είναι ακόμη μεγαλύτερα.
Τα καλά νέα είναι ότι μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διόρθωση, θα ξεκινήσει μια αξιόλογη άνοδος.

Ισχυρές πιέσεις στην Ευρώπη

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε βουτιά -7,08% και εισήλθε σε περιοχή «bear market», καθώς έχει υποχωρήσει κατά 20% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Ο δείκτης οδεύει προς τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από τον Ιούνιο του 2016 όταν οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Image

Οι τιμές του πετρελαίου καταρρέουν, με την πτώση σε brent και αργό κοντά στο 20%, ενώ νωρίτερα ανήλθε στο -30%.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης εταιριών πετρελαίου και αερίου υποχώρησε κατά 13%.
Οι μετοχές των πετρελαϊκών μετοχών BP και Royal Dutch Shell υποχωρούν πάνω από 20%.
Η μετοχή με τη μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη Stoxx 600 ήταν αυτή της Tullow Oil, με βουτιά 57%.
Από τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν άρχισε η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν χάσει κεφαλαιοποίηση ύψους 3 τρισ. δολ.
Στην αγορά συναλλάγματος,
το δολάριο υποχωρεί στα 101,58 γεν, επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από τα τέλη του 2016.
Νωρίτερα σημείωσε πτώση σχεδόν 3% στα 102,42 γεν.
Το ευρώ ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 και πλέον μηνών στα 1,1492 δολ. , και διαμορφώθηκε νωρίτερα στα 1,1410 δολ.
Όσον αφορά τον κορωνοίό, σοκ έχει προκαλέσει στην Ιταλία η ραγδαία εξάπλωσή του, καθώς οι νεκροί έχουν ανέλθει πλέον στους 366, εκ των οποίων οι 133 θάνατοι μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο.
Με 16 εκατ. πολίτες στη Βόρεια Ιταλία να βρίσκονται σε καραντίνα, η ιταλική οικονομία είναι βέβαιο ότι θα υποστεί κραχ, με το ΑΕΠ να διολισθαίνει σε ύφεση έως -3%, όπως εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές.
Τα βλέμματα στρέφονται στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, καθώς αναμένεται να ανακοινώσει έκτακτα μέτρα λόγω κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης επιτοκίων, στα χνάρια της Fed και των κεντρικών τραπεζών Καναδά και Αυστραλίας.
Ωστόσο, οι επενδυτές δεν πείθονται από τα έκτακτα μέτρα των κεντρικών τραπεζών και των διεθνών οργανισμών, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σε ελεύθερη πτώση οι ευρωπαϊκές αγορές

Καταρρέουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανικό λόγω του κορωνοϊού να κυριαρχεί στις αγορές.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 6% στις 10.797 μονάδες.
Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει πτώση 6,2% στις 6.060 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 6,5% στις 4.802 μονάδες.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 9,5% στις 18.826 μονάδες.
Οι μετοχές της ενέργειας και των τραπεζών δέχονται βαρύ πλήγμα.
Η μετοχή της ΕΝΙ σημειώνει απώλειες 18%, ενώ η Unicredit καταγράφει απώλειες 13%.
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σημειώνει πτώση 6% στις 7.871 μονάδες.
Όλοι οι ευρωπαϊκοί κλάδοι είναι στο ‘κόκκινο’, με τις μετοχές των εταιριών εξόρυξης, των αυτοκινητοβιομηχανιών, των τραπεζών και των ασφαλιστικών να σημειώνουν πτώση μεταξύ 6% και 8%.
Οι λεγόμενοι αμυντικοί κλάδοι, που θεωρούνται ασφαλέστεροι σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, επίσης κατέγραψαν μικρές απώλειες.

Ομόλογα: Στο -0,829% η απόδοση του γερμανικού 10ετούς - Άλμα στο 1,274% για το ιταλικό

Mεικτή είναι η εικόνα στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με φόντο την κατάρρευση των διεθνών μετοχών, λόγω κορωνοϊού και πετρελαίου.
Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημειώνει «βουτιά» 100 μονάδων βάσης στο -0,829% από -0,728%, σε νέο ιστορικό χαμηλό.
Στον αντίποδα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς εκτοξεύθηκε κατά 195 μονάδες βάσης, στο 1,274% από 1,079%.
Στην Ιρλανδία η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί 17 μονάδες βάσης, στο -0,192% από -0,175%.
Η απόδοση του 10ετούς στην Πορτογαλία ενισχύεται στο 0,331% αποό 0,253%.
Στην Ισπανία η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημειώνει άνοδο στο 0,258% από 0,210%.

 Στο 0,40% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, στο 0,40% υποχωρεί η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.
Νωρίτερα υποχώρησε στο νέο ιστορικό χαμηλό του -0,32%.

«Βουτιά» -25% για το πετρέλαιο λόγω κατάρρευσης της συμφωνίας ΟΠΕΚ και Ρωσίας

Βουτιά» άνω του -25% κατέγραψε σήμερα Δευτέρα (9/3) το πετρέλαιο, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές πώλησης και να αυξήσει παράλληλα την παραγωγή της, στον απόηχο της μη επίτευξης συμφωνίας με τη Ρωσία για νέες περικοπές στην παραγωγή τους κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Βιέννη την περασμένη Παρασκευή.
Αυτή την ώρα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το Brent καταγράφει ισχυρές απώλειες της τάξεως του -18% στα 37 δολ. ανά βαρέλι, ενώ προηγουμέωνς είχε υποχωρήσει στα 31,02 δολ. ανά βαρέλι, τα οποία αποτελούν το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Φεβρουαρίου του 2016.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το αμερικανικό αργό σημειώνει «βουτιά» της τάξεως του -16% στα 34,3 δολ. ανά βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 12 Φεβρουαρίου του 2016, και συγκεκριμένα τα 27,34 δολ. ανά βαρέλι.
Πλέον, τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό βρίσκονται σε τροχιά ώστε να καταγράψουν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιανουάριο του 1991, όταν οι τιμές τους είχα καταρρεύσει κατά -33%.
Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να διαμορφώσει την παραγωγή της πάνω από τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως μετά τα τέλη Μαρτίου, όταν και ολοκληρώνεται η συμφωνία μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας.
Η σχετική απόφαση της Σαουδικής Αραβίας έρχεται μετά την αποτυχία επίτευξης νέας συμφωνίας ανάμεσα στις χώρες του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Μόσχα δεν ενέκρινε την πρόταση του Οργανισμού για μείωση της παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
«Νομίζω πως όλες οι προβλέψεις βρίσκονται πλέον εκτός», δήλωσε ο επικεφαλής της επενδυτικής Probis Securities, Jonathan Barratt, εκτιμώντας ότι «φαίνεται σαν μία κούρσα προς τον πυθμένα για την εξασφάλιση της τάξης».
Η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε για δεύτερη φορά τον δεύτερο πετρελαϊκό πόλεμο μετά τον Νοέμβριο του 2014 και αυτή την φορά είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω.
Μετά τη συγκλονιστική κατάρρευση των συνομιλιών των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του OPEC στις 6 Μαρτίου, όταν η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία δεν κατέληξαν σε συμφωνία κατά τη σύνοδο κορυφής του OPEC στη Βιέννη, η οποία επιδίωκε περικοπές παραγωγής πετρελαίου έως 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Ήδη η Aramco η κρατική εταιρία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας η οποία ρίχνει τις τιμές για να κερδίσει μερίδια αγοράς ξεκίνησε πρωτοφανείς εκπτώσεις και μείωσε την τιμολόγηση του Απριλίου 2020 για το ακατέργαστο πετρέλαιο στην Ασία κατά 4 με 6 δολάρια το βαρέλι.
Στην πιο σημαντική κίνηση, η Aramco αύξησε τις εκπτώσεις προσφέροντας τιμές έως και 10,25 δολάρια το βαρέλι κάτω από το δείκτη αναφοράς Brent.
Αντίθετα, το ρωσικό πετρέλαιο, έχει έκπτωση περίπου 2 δολαρίων το βαρέλι κάτω από το Brent.
Οι traders ανέφεραν ότι η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας είχε σκοπό να αμφισβητήσει την ικανότητα των ρωσικών εταιρειών να πωλούν αργό πετρέλαιο στην Ευρώπη.
Επιβεβαιώνοντας το προφανές, ο Iman Nasseri, διευθύνων σύμβουλος της Μέσης Ανατολής, σε σύμβουλο πετρελαίου FGE, δήλωσε ότι "η Σαουδική Αραβία τώρα πραγματικά σχεδιάζει έναν πλήρη πόλεμο τιμών".
Οι μεγάλες μειώσεις της μηνιαίας τιμολόγησης από την Saudi Aramco είναι η πρώτη και σαφέστερη ένδειξη για το πώς οι Σαουδάραβες θα ανταποκριθούν στη διάλυση της συμμαχίας μεταξύ του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας.
Οι συνομιλίες στη Βιέννη του OPEC απέτυχαν Σαουδική Αραβία και Ρωσία δεν συμφώνησαν στο εύρος των μειώσεων.
Και η δεύτερη ένδειξη ότι η καρτέλ του πετρελαίου του ΟΠΕΚ είναι πλέον πραγματικά νεκρό, ήρθε λίγες ώρες αργότερα, όταν το Bloomberg ανέφερε και πάλι ότι εκτός από τις τεράστιες μειώσεις τιμών, η Σαουδική Αραβία επρόκειτο να πλημμυρίσει την αγορά με πετρέλαιο για να αυξήσει το μερίδιο αγοράς και να κεφαλαιοποιήσει τις μεγάλες μειώσεις τιμών, καθώς η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου τον Απρίλιο, πολύ πάνω από τα 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Εκτός από τις μειωμένες τιμές, η Σαουδική Αραβία δήλωσε ανεπίσημα ότι θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή πολύ υψηλότερα εάν χρειαστεί, ακόμη και να φτάσει στα 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg,  από περίπου 9,7 εκατομμύρια την ημέρα αυτό τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, με τη συναλλαγή του Brent στα 35 δολ., αύξηση της παραγωγής από την Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να στείλει το πετρέλαιο στα 20 δολάρια το βαρέλι.
Με βάση εκτιμήσεις ένας πιθανός στόχος είναι τα 27,10 δολάρια το βαρέλι, επίπεδα που είχε βρεθεί το 2016 κατά τον τελευταίο πόλεμο τιμών.
Αλλά ορισμένοι πιστεύουν ότι η αγορά θα μπορούσε να πάει ακόμα χαμηλότερα.

Sell off στις αγορές του Κόλπου - Στο -7% το Ριάντ, η μετοχή της Saudi Aramco στο -6,5%

Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα χρηματιστήρια του Κόλπου, με φόντο την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις επίσημες τιμές πώλησης για το αργό καιτα σχέδια για δραματική αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου τον επόμενο μήνα, οδηγώντας σε βουτιά τις τιμές.
Η μετοχή της πετρελαϊκής εταιρίας Aramco κινείτο νωρίτερα στα 27 ριάλ (7,20 δολάρια), υποχωρώντας κατά 15,6% από την τιμή της αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) των 32 ριάλ, η οποία τον Δεκέμβριο αποτίμησε την εταιρία στα 1,7 τρισεκ. δολάρια στην μεγαλύτερη παγκοσμίως δημόσια προσφορά.
Αυτή την ώρα καταγράφει πτώση 6,5%.
Η Aramco υποχώρησε κάτω από την τιμή της αρχικής δημόσιας προσφοράς χθες για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση τον Δεκέμβριο όταν η εισαγωγή της εταιρίας στο χρηματιστήριο θεωρήθηκε το επιστέγασμα πολυετών προσπαθειών από τον πρίγκιπα διάδοχο Mohammad bin Salman για να διαφοροποιηθεί η οικονομία της χώρας του από την παραγωγή πετρελαίου.
Τα χρηματιστήρια στον Κόλπο κατέγραψαν βουτιά στην έναρξη της διαπραγμάτευσής τους σήμερα λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου ύστερα από την έναρξη πολέμου τιμών από το Ριάντ που οδηγεί σε μεγάλη πτώση τις διεθνείς αγορές.
Η τιμή του πετρελαίου καταποντίστηκε σημειώνοντας βουτιά άνω του 30% σήμερα το πρωί, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον πόλεμο του Κόλπου το 1991, ύστερα από τις ανακοινώσεις της Σαουδικής Αραβίας.
Το χρηματιστήριο στο Ριάντ, το σημαντικότερο στην περιοχή του Κόλπου, υποχώρησε κατά 7,9%.
Ο βασικός δείκτης στο χρηματιστήριο του Κουβέιτ, ο Premier Index, υποχώρησε κατά 10,3% και οι συναλλαγές εκεί ανεστάλησαν για δεύτερη συνεχή ημέρα, ενώ ο δείκτης All-Shares σημείωσε απώλειες 8,9%.
Στον Κόλπο, οι συναλλαγές στα χρηματιστήρια αναστέλλονται αυτόματα όταν ένας τίτλος ή το σύνολο της αγοράς υποχωρήσει κατά 10% ή ενισχυθεί κατά 15%.
Το χρηματιστήριο του Ντουμπάι υποχώρησε κατά 8,4%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, αλλά οι αρχές ανέστειλαν τη διαπραγμάτευση των περισσότερων τίτλων καθώς σημείωσαν πτώση 10%.
Το χρηματιστήριο του Αμπού Ντάμπι υποχώρησε κατά 8,6%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, ενώ το χρηματιστήριο του Κατάρ σημείωσε βουτιά 9,4%.

«Στο κόκκινο» η Ασία


Οι ανησυχίες για τις δραματικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία, σε συνδυασμό με την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, προκαλούν ισχυρούς τριγμούς στις αγορές της Ασίας.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 5,38% στις 19.632 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 4 Ιανουαρίου 2019. 
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 82,49 μονάδων (–5,61%), στις 1.388,97 μονάδες.
Image

Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με σημαντικές απώλειες της τάξεως του -4,19% στις 1.954,77 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτη SET στη Ταϋλάνδη καταγράφει πτώση της τάξεως -7,73% στις 1.259,07 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί κατά -4,68% στις 24.923 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο -3,04% στις 10.977,64 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα, καταγράφηκε πτώση της τάξεως του -3,01% στις 2.943,29 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -4,09% και τις 11.108,55 μονάδες.
Νωρίτερα, η Στατιστική Υπηρεσία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά -1,8% για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2019 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, την ίδια στιγμή που οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για συρρίκωνση -1,6%.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, το ΑΕΠ της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά -7,1% γεγονός που αποτελεί επίσης επί τα χείρω αναθεώρηση σε σύγκριση με το -6,3% των προκαταρκτικών εκτιμήσεων.
Η εγχώρια ζήτηση, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι επενδύσεις και η κατανάλωση, υποχώρησαν κατά -2,4% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019, ενώ οι κυβερνητικές δαπάνες για το ίδιο διάστημα ήταν περιορισμένες.
«Η κατάσταση είναι κρίσιμη», υπογράμμισε ο αναλυτής της SMBC Nikko Securities, Yoshimasa Maruyama, διευκρινίζοντας ότι «η ύφεση θα μπορούσε να είναι κάτι παραπάνω από τεχνική και η οικονομία θα μπορούσε πραγματικά να καταγράψει πτώση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης