Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βουτιά» -24,59% για το πετρέλαιο λόγω κατάρρευσης της συμφωνίας ΟΠΕΚ και Ρωσίας - Στα 31,13 δολ. ανά βαρέλι το αμερικανικό αργό

«Βουτιά» -24,59% για το πετρέλαιο λόγω κατάρρευσης της συμφωνίας ΟΠΕΚ και Ρωσίας - Στα 31,13 δολ. ανά βαρέλι το αμερικανικό αργό
Το Brent κατέγραψε απώλειες της τάξεως του -24,1% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 34,36 δολ. ανά βαρέλι
«Βουτιά» -24,59% κατέγραψε σήμερα Δευτέρα (9/3) το πετρέλαιο, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές πώλησης και να αυξήσει παράλληλα την παραγωγή της, στον απόηχο της μη επίτευξης συμφωνίας με τη Ρωσία για νέες περικοπές στην παραγωγή τους κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Βιέννη την περασμένη Παρασκευή.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το Brent σημείωσε απώλειες 24,1% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 34,36 δολ. ανά βαρέλι, ενώ προηγουμέωνς είχε υποχωρήσει στα 31,02 δολ. ανά βαρέλι, τα οποία αποτελούν το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Φεβρουαρίου του 2016.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το αμερικανικό αργό σημείωσε «βουτιά» -24,59% στα 31,13 δολ. ανά βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 12 Φεβρουαρίου του 2016, και συγκεκριμένα τα 27,34 δολ. ανά βαρέλι.
Πλέον, τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό βρίσκονται σε τροχιά ώστε να καταγράψουν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιανουάριο του 1991, όταν οι τιμές τους είχα καταρρεύσει κατά -33%.
Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να διαμορφώσει την παραγωγή της πάνω από τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως μετά τα τέλη Μαρτίου, όταν και ολοκληρώνεται η συμφωνία μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας.
Η σχετική απόφαση της Σαουδικής Αραβίας έρχεται μετά την αποτυχία επίτευξης νέας συμφωνίας ανάμεσα στις χώρες του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Μόσχα δεν ενέκρινε την πρόταση του Οργανισμού για μείωση της παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
«Νομίζω πως όλες οι προβλέψεις βρίσκονται πλέον εκτός», δήλωσε ο επικεφαλής της επενδυτικής Probis Securities, Jonathan Barratt, εκτιμώντας ότι «φαίνεται σαν μία κούρσα προς τον πυθμένα για την εξασφάλιση της τάξης».
Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία μείωσε τις τιμές πώλησης πετρελαίου για τον Απρίλιο σε όλους τους προορισμούς κατά 6 με 8 δολ. ανά βαρέλι, «απαντώντας» στη Ρωσία για τη μη στήριξη νέων περικοπών στην παραγωγή τους.
«Η πρόγνωση για την πετρελαϊκή αγορά είναι ακόμα περισσότερο φρικτή σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014, όταν ξεκίνησε ένας τέτοιος πόλεμος τιμών, καθώς έρχεται μαζί με τη σημαντική κατάρρευση της ζήτησης πετρελαίου εξαιτίας του κορωνοϊού», αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια οι χώρες του ΟΠΕΚ και η Ρωσία βρίσκονταν σε μία συνεχή συνεργασία προκειμένου να αντισταθμίσουν την παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία.
Οι αναλυτές των μεγαλύτερων τραπεζών παγκοσμίως έχουν προχωρήσει σε σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεών τους για τη ζήτηση πετρελαίου το 2020, με τη Morgan Stanley να εκτιμά ότι η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα δε θα καταγράψει καμία αύξηση για το τρέχον έτος.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Goldman προβλέπουν συρρίκνωση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 150 χιλ. βαρέλια ημερησίως το 2020, γεγονός που θα διαμορφώσει την τιμή του Brent στα 30 δολ. ανά βαρέλι τόσο το δεύτερο όσο και το τρίτο τρίμηνο.
Νωρίτερα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προχώρησε σε νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για τη ζήτηση πετρελαίου το 2020, εκτιμώντας ότι η έξαρση του κορωνοϊού θα προκαλέσει την πρώτη συρρίκνωση της ζήτησης μετά από το 2009.
Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του IEA, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 90 χιλ. βαρέλια ημερησίως το 2020 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 99,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Μάλιστα, τα σχετικά στοιχεία αποτελούν νέα επί τα χείρω αναθεώρηση των αρχικών εκτιμήσεων του IEA για ετήσια αύξηση της ζήτησης κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ εάν επιβεβαιωθούν θα αποτελέσουν την πρώτη συρρίκωνση της ζήτησης μετά το 2009.
Όσον αφορά την Κίνα, ο Οργανισμός αναφέρει ότι η κατανάλωση πετρελαίου στην Κίνα αναμένεται να υποχωρήσει κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε ετήσια βάση, εκτιμώντας ωστόσο ότι η ζήτηση θα ανακάμψει το δεύτερο τρίμηνο.
Ωστόσο, η ζήτηση πετρελαίου θα επιδεινωθεί στις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες το δεύτερο τρίμηνο, όπως είναι η Ευρωζώνη και η Ιαπωνία, γεγονός που θα διατηρήσει υπό πίεση την παγκόσμια αγορά ενέργειας.
Η προσφορά πετρελαίου τον Φεβρουάριο του 2020 κατέγραψε πτώση της τάξεως των 580 χιλ. βαρελιών ημερησίως, ενώ η παγκόσμιας παραγωγή πετρελαίου παρέμεινε οριακά αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης