Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Beta (ΑΧΕΠΕΥ): Το τρενάκι του τρόμου

tags :
Beta (ΑΧΕΠΕΥ): Το τρενάκι του τρόμου
Τεχνικά το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη δεν προσφέρεται για επενδυτές με ευαίσθητη κράση.
Με πανικό και φόβο τα χρηματιστήρια στέκονται απέναντι στην εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοιού συνεχίζοντας με ακούραστο τρόπο το σερί των ρευστοποιήσεων.
Το κλίμα πλέον είναι τοξικό και φορτισμένο από έντονη μεταβλητότητα, οι ταλαντώσεις σε ημερήσια πλέον βάση καθιστούν την ενασχόληση με το ταμπλό ιδιαίτερα ανθυγιεινή για όσους δεν έχουν την εμπειρία και την υπομονή να αντιμετωπίσουν τέτοιες ακραίες καταστάσεις.
Η διάρκεια των έντονων διακυμάνσεων συμπληρώνει δύο εβδομάδες οι οποίες για όσους έχουν καθημερινή επαφή με τις ημερήσιες τιμές μοιάζουν με κινήσεις μηνών.
Η έξαρση του φαινομένου στην Ευρωπαϊκή επικράτεια και η μείωση της δραστηριότητας όπου διαπιστώνονται κρούσματα αρχίζει πλέον και ποσοτικοποιείται με αρνητικές αναθεωρήσεις για την ανάπτυξη των οικονομιών και των επιχειρήσεων.
Ως είθισται οι Αγορές θα προεξοφλήσουν τα χειρότερα και θα αλλάξουν στάση μόνο όταν θα υπάρξει αναίρεση από την πραγματικότητα των εκτιμώμενων αρνητικών συνεπειών.
Στο εσωτερικό η φορτισμένη από πωλήσεις ατμόσφαιρα επιβαρύνθηκε και από την ένταση στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, την περασμένη εβδομάδα.
Το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος αποτιμήθηκε με νέες εκροές καθώς στις ημέρες που η Ευρώπη είχε την ανοδική της αντίδραση η εγχώρια αγορά έμεινε σε χαμηλή πτήση.
Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται περισσότερο ως αναστολή στην ανάληψη ρίσκου και συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά με τις εξελίξεις στο προσφυγικό.
Ο συνδυασμός των δύο παραγόντων φαίνεται να στερεί επί του παρόντος κάθε δυνατότητα ψύχραιμης ανάγνωσης των θεμελιωδών δεδομένων και να οδηγεί σε μαζικές συστημικές πωλήσεις χωρίς ποιοτικές διακρίσεις.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό το φαινόμενο στην Ελλάδα, όπως έχει επανειλημμένα αναφερθεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω του χαμηλού συναλλακτικού βάθους έχει την τάση να υπερθεματίζει και πλέον οι απώλειες στις πρώτες 44 συνεδριάσεις της χρονιάς έφθασαν το 25% κατατάσσοντας το στην κορυφή των Χρηματιστηρίων με τις μεγαλύτερες απώλειες το 2020.
Το μόνο θετικό της υπόθεσης είναι η αύξηση των συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ για 9 συνεχόμενες συνεδριάσεις, φαινόμενο το οποίο τελευταία φορά είχε παρατηρηθεί το Δεκέμβριο του 2015.
Όλα τα παραπάνω περιγράφουν μια άκρως επιβαρυμένη αρνητική κατάσταση, ένα τραινάκι τρόμου που σε κάθε νέα «λούπα» αναιρεί τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
Η ελληνική αγορά με αποτίμηση 50 δις ευρώ και σχέση με το ΑΕΠ 26% είναι στην ζώνη της ευκαιρίας.
Όμως αυτό επί του παρόντος αποδεικνύεται μια προσέγγιση επόμενης ημέρας, ένας δείκτης που έχει νόημα όταν εκλείψουν ή περιοριστούν οι συνθήκες που προκαλούν το ψυχολογικό άγος στους επενδυτές.
Οι ελληνικές μετοχές είναι φθηνές στα τρέχοντα επίπεδα και η υποτιμητική υπερβολή είναι μια ευκαιρία ανάλογη με την στρέβλωση που σημειώθηκε το 2015, μετά το κλείσιμο της Αγοράς λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Όχι τυχαία ο Γενικός Δείκτης έχει βρεθεί και πάλι στην ίδια περιοχή τιμών.
Τεχνικά το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη δεν προσφέρεται για επενδυτές με ευαίσθητη κράση.
Ημερήσια σώματα μεγάλων διακυμάνσεων με έντονες κλίσεις και διαδοχικά ανοδικά και καθοδικά χάσματα συνθέτουν μια βραχυπρόθεσμη εικόνα διαγραμματικού δέους.
Η εικόνα της σφοδρής υποτίμησης έχει περιοριστεί οριακά ενώ υπάρχουν πλέον ανοδικές αποκλίσεις σε όλες τις χρονικές περιόδους (ώρα, ημέρα εβδομάδα), η λεγόμενη «άρνηση» του RSI να προσχωρήσει σε νέα χαμηλά παρά τα νέα χαμηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη.
Σε σφοδρή υποτίμηση παραμένει και ο MACD ο οποίος βρίσκεται στην ζώνη από στην οποία ορίζονται παραδοσιακά τοπικοί πυθμένες. Η αντίδραση είναι θέμα χρόνου καθώς όλα συναινούν στην επανάληψη μιας συνεδρίασης ανάλογη με αυτή που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη με ζητούμενο όμως όχι τόσο το πόσο ψηλά θα φθάσει ο Γενικός Δείκτης, αλλά το τι θα ακολουθήσει μετά.
Οι άμεσοι στόχοι είναι οι 720 και 750 μονάδες και τα επίπεδα εκκίνησης θα μπορούσαν να θεωρηθούν με πολύ μεγάλες πιθανότητες τα χαμηλά της συνεδρίασης της Παρασκευής (687,49).
Οτιδήποτε άλλο ειπωθεί επί του παρόντος θεωρείται εκτίμηση με υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.
Την Δευτέρα το απόγευμα η διοίκηση της Ελλάκτωρ έχει προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη η οποία θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.
Την ίδια ημέρα η Trastor θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα χρήσης του 2019.
Την Τρίτη θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι 5.000.000 κοινές ονομαστικές μετοχές της Entersoft.
Την Πέμπτη η Eurobank ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης και παράλληλα θα επικοινωνήσει το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό πλάνο για το 2022 έχοντας συμπεριλάβει την τιτλοποίηση του Cairo (7,5 δις ευρώ) στις υποθέσεις της κερδοφορίας της. Επισημαίνεται τέλος ότι την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων.

Beta ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης