Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα πρώτα μέτρα επούλωσης των πληγών σε Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθο - Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για 6 μήνες

tags :
Τα πρώτα μέτρα επούλωσης των πληγών σε Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθο - Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για 6 μήνες
Τα μέτρα θα παρουσιάσουν από κοινού ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση
Εξάμηνη αναστολή για την καταβολή ΦΠΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών, δόσεων αλλά και ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις παρενέργειες του κοροναϊού, ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση.
Παράλληλα εξετάζεται η  χορήγηση άτοκων δανείων σε επιχειρήσεις που λόγω της επιδημίας ο τζίρος τους είναι μειωμένος κατά 25%.

Τα μέτρα θα παρουσιάσουν από κοινού ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, και αφορούν επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή απειλούνται με διακοπή της δραστηριότητάς τους από την εξάπλωση του κορονοϊού.
Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα οι δράσεις που θα ανακοινωθούν σήμερα αφορούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου για τους οποίους λόγω των κρουσμάτων δόθηκε εντολή να κλείσουν θέατρα, σινεμά και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.
Για όλο το διάστημα που οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές θα απαλλάσσονται από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών αλλά και από την καταβολή μισθών στους εργαζόμενους. Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών  εξετάσθηκαν και άλλα μέτρα όπως η επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό  των μισθών των εργαζομένων που θα μείνουν απλήρωτοι λόγω αναγκαστικής διακοπής της λειτουργίας της επιχείρησης στην οποία εργάζονται.
Για το μέτρο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκε σκόπιμο να ληφθεί απόφαση αφού πρώτα το θέμα έρθει προς συζήτηση στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου προκειμένου να συμφωνηθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα. Αν και η επιδότηση των μισθών είναι ένα μέτρο ιδιαίτερα κοστοβόρο στην περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση εντούτοις στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν προσκρούει στους κοινοτικούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.
 Έκτακτες δαπάνες για τον κορονοϊό θεωρείται δεδομένο πως θα εξαιρεθούν από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα σε όρους Eurostat και αυτό αναμένεται να τονισθεί στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας. Το κακό για την Ελλάδα είναι ότι πέραν των δεσμεύσεων που απορρέουν από το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο παραμένει δεσμευμένη και σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν πως η συγκεκριμένη συζήτηση «δεν είναι της παρούσης» σημειώνοντας παράλληλα όμως πως εάν παραστεί ανάγκη έκτακτων δαπανών θα πρέπει να υπάρξουν και οι αντίστοιχες εξαιρέσεις τους από τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων.
Μέχρι το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, τα μέτρα τόνωσης των επιχειρήσεων θα εξετάζονται σε συνεχείς συσκέψεις των συναρμοδίων υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Τουρισμού, θα ανακοινώνονται σταδιακά και θα κλιμακώνονται ανάλογα με τις εξελίξεις.

Αναλυτικότερα το πρώτο πακέτο μέτρων επούλωσης των πληγών από τον κορονοϊό περιλαμβάνει:    

-          Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες

-          Παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις

-          Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και μισθών

-          Χρηματοδοτικά εργαλεία προς τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται

-          Χαμηλότοκα δάνεια σε επιχειρήσεις που λόγω της επιδημίας ο τζίρος τους είναι μειωμένος κατά 25%.

 Οι παρεμβάσεις θα γίνονται σε τρία επίπεδα:

1.       Χωρικό π.χ. υποχρεωτικό κλείσιμο καταστημάτων, σινεμά σε νομούς και περιοχές με κρούσματα.

2.       Τοπικό με αναφορά σε ολόκληρες περιοχές.

3.       Κλάδους υπερτοπικά ή  και συνολικά στο σύνολο της οικονομίας.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης