Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά στην συνάντηση Μητσοτάκη - Merkel στο Βερολίνο

Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά στην συνάντηση Μητσοτάκη - Merkel στο Βερολίνο
Με τις εξελίξεις στον Έβρο, άλλαξαν τα δεδομένα και στην κορυφή της ατζέντας πλέον, είναι το μεταναστευτικό και η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Την ανάγκη επιμερισμού των βαρών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να επισημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κρίσιμη συνάντηση που θα έχει σήμερα, Δευτέρα, στις τρεις και μισή ώρα Ελλάδας, με την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel.
Το έναυσμα για αυτή την συνάντηση έδωσε το «Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ-Όραμα και Ευκαιρίες Επενδύσεων» που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.
Τη διεξαγωγή του Φόρουμ αποφάσισαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του κ. Κ. Μητσοτάκη, πέρυσι στο Βερολίνο, ενώ η διοργάνωση υποστηρίζεται από τις κυβερνήσεις και των δύο χωρών, τελώντας υπό την εποπτεία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας, Άδωνι Γεωργιάδη και του Ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Peter Altmaier.
Ωστόσο, με τις εξελίξεις στον Έβρο, άλλαξαν τα δεδομένα και στην κορυφή της ατζέντας πλέον, είναι το μεταναστευτικό και η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η συνάντηση με το ζήτημα της χρηματοδότησης στην Τουρκία να τίθεται ως ένα αντίβαρο στο να υποχωρήσει ο Tayyip Erdogan.
Σε κάθε περίπτωση, στο επίκεντρο του τετ α τετ Μητσοτάκη - Merkel αναμένεται να βρεθεί η κατάσταση στον Έβρο.
Η Ελλάδα από την πλευρά της, θα επιμείνει στην στήριξη που λαμβάνει από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς επίσης και στο γεγονός ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση με την πλευρά της Τουρκίας από εδώ και πέρα, θα πρέπει να αποκλιμακωθεί η κατάσταση - την οποία έχει δημιουργήσει ο κ. Erdogan - που επικρατεί στον Έβρο.
Την επόμενη μέρα, την Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στη Βιέννη για να συναντήσει τον καγκελάριο της Αυστρίας Sebastian Kurz, ο οποίος υιοθετεί σκληρές θέσεις στο Μεταναστευτικό αλλά υποστηρίζει την Ελλάδα και υποσχέθηκε να στείλει δυνάμεις για την φρούρηση των συνόρων μας.
Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να χτίσει συμμαχίες, καθώς σχεδιάζει να θέσει το Μεταναστευτικό και στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι προγραμματισμένη για τις 26 και 27 Μαρτίου.
Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στο Βερολίνο, εκτός από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλός του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, αρμόδιος για θέματα ΕΕ και ΗΠΑ Θανάσης Μπακόλας.

Χρύσα Κλειτσιώτη

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης