Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποκλειστικό: Το κουβάρι των συμμετοχών, ο υπεράκτιος δανεισμός και το on going concern του επενδυτή της Creta Farms

tags :
Αποκλειστικό: Το κουβάρι των συμμετοχών, ο υπεράκτιος δανεισμός και το on going concern του επενδυτή της Creta Farms
Τα απίθανα φαινόμενα με τις εταιρίες Βιντζηλαίου και όλα τα στοιχεία που αποκαλύπτει το μητρώο εταιριών της Κύπρου
Τα απίθανα φαινόμενα με τις εταιρίες Βιντζηλαίου και όλα τα στοιχεία που αποκαλύπτει το μητρώο εταιριών της Κύπρου
Αλλάζουν οι μέτοχοι σαν τα πουκάμισα ενώ ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις στο «ΓΕΜΗ» της Κύπρου έχουν να σταλούν από τη χρήση του 2014, το 2015 και το 2016 δημοσιεύονται οικονομικά στοιχεία μητρικής και μετά τίποτα. Ο λόγος για την Impala Capital Ltd του Δ. Βιντζηλαίου; που φαίνεται ότι αποτελεί τη μητέρα των θυγατρικών που θυμίζουν το μίτο της Αριάδνης αλλά με βάση όσα έχουν αποσταλεί το ΓΕΜΗ της Κύπρου και εξασφάλισε το bankingnews δημιουργούν ερωτήματα για την πραγματική εικόνα του επενδυτή της Creta Farms.

Μετοχικό πάρε δώσε σε Κύπρο, Βουλγαρία και Λιχτενστάιν

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γνωστοποιηθεί στο «ΓΕΜΗ Κύπρου» (Επισυναπτόμενο αρχείο μετοχικών μεταβολών στο τέλος του κειμένου) η Impala Capital Limited ( με αρχικό όνομα  Pucillo Holdings) την πορεία της το 2007 με μέτοχο την Bizserve Management Limited η οποία έως και τον Ιούλιο του 2014 εμφανιζόταν ως μοναδικός μέτοχος για να ακολουθήσει στη συνέχεια μπαράζ μετοχικών αλλαγών .
 Συγκεκριμένα , σήμερα και από την 22-5-2018 μέτοχός της μοναδικός εμφανίζεται η Impala Holding Limited με έδρα τη Βουλγαρία. Από τις 16/1/2018 έως και τις 22/5/2018 μέτοχοι ήταν η Impala Holdings Ltd me 33,32% και οι κ.κ. Zhorzh Veselinov και Δημήτριος Βιντζηλαίος που κατείχαν από 33,34% και δηλώνουν κάτοικοι Βουλγαρίας. Από τις 9/01/2018 έως 16/01/2018 δηλαδή για μια μόνο εβδομάδα μέτοχοι είναι τα δύο φυσικά πρόσωπα και αντί τα για την Impala Holdings Limited  η εταιρία PLAN BB 2014 OOD με έδρα τη Βουλγαρία και την ίδια διεύθυνση με την Impala Holdings. Από τις 17/09/2014 έως και την 9/012018 μέτοχοι ήταν η Bizserve Management με 66,68% και με 33,32% η PLAN BB 2014 OOD. Για δύο μήνες και σε συγκεκριμένα από τις 15/07/2014 και έως 17/09/2014 μέτοχος με 66,68% είναι η Bizserve και το υπόλοιπο εμφανίζεται να κατέχει η Eskaler 2 AKTIENGESELLSCHAFT με έδρα το Λιχτενστάιν.  
Εν τω μεταξύ οι σε ότι αφορά στις υποχρεώσεις της για γνωστοποίηση των οικονομικών στοιχείων που εγκρίνουν οι Γενικές συνελεύσεις της , η Impala Capital μάλλον δεν πρέπει να έχει ιδιαίτερα καλύτερη σχέση με τις προβλέψεις του νόμου περί εταιριών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βέβαια στην Κύπρο τα πρόστιμα και οι ποινές είναι αστεία, οπότε όλα επιτρέπονται ως κατάλοιπα των παλιών καλών εποχών της λειτουργίας της κυπριακής οικονομίας ως offshore εντός ευρωπαϊκής ένωσης που συγκέντρωνε κεφάλαια αδιευκρίνιστης και σε ουκ ολίγες περιπτώσεις ύποπτης προέλευσης.
Η Impala Capital Limited κατέθεσε σύμφωνα με τα στοιχεία τα Cyprus Corporate registry τον πρώτο και τελευταίο ενοποιημένο ισολογισμό της στη χρήση του 2014 και μάλιστα σε λέβα. Οι οικονομικές καταστάσεις αυτές έχουν ελεγχθεί από την  Deloiitte και εμφανίζεται να διαθέτει πλήθος θυγατρικών και συνδεδεμένων εταιριών (δείτε επισυναπτόμενο αρχείο) οι οποίες είναι άγνωστο πως έχουν μετασχηματιστεί σήμερα. Πάντως στις οικονομικές καταστάσεις του 2018 η Bella Bulgaria επενδυτής της Creta εμφανίζεται να ελέγχεται κατά 93,268% από την Impala Invest BV. Οι οικονομικές καταστάσεις ελέγχονται από την ελεκτική Baker Tilly Kleitou θυγατρική της Κυπριακής Baker Tilly που έχει ελέγξει τις οικονομικές καταστάσεις της μητρικής (εταιρικές) που έχουν κατατεθεί για το 2015 και 2016 στο ΓΕΜΗ της Κύπρου.
Τα υπεράκτια δάνεια από Παναμά και Jersey
Στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της Capital Invest για το 2014 που κατατέθηκαν στο ΓΕΜΗ της Κύπρου προκύπτουν εξόχως ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Πρώτον ότι οι κ.κ. Veselinov και Βιντζηλαίος είναι οι τελικά επενδυτές με ίσα μερίδια και ότι το 2013 επενδυτής πλην των δύο ήταν και ο κ. Ventslav Georgief .
Δεύτερον ότι έχουν δοθεί δάνεια σε τρίτα μέρη ύψους περίπου 5 εκ ευρώ. (δείτε πίνακα συνδεδεμένων μερών οικονομικών καταστάσεων 2014)
Τρίτον ότι από το 2006 (πριν την ίδρυση της Impala Capital) η θυγατρική Fermata  είχε λάβει δάνειο από την παναμέζικη Creo Global το οποίο μεταφέρθηκε στην Charmion Holdings αγνώστων λοιπών στοιχείων.
Το Δεκέμβριο του 2014 δηλαδή λίγο πριν το κλείσιμο της χρήσης η Impala Ivnest BV έλαβε δάνειο από την Accession Mezzanine Capital III (Jersey limited) ύψους 6,332 εκ ευρώ με προοπτική άντλησης 15 εκ ευρώ και ημερομηνία αποπληρωμής στο τέλος του 2018. Το δάνειο αν αποπληρώθηκε και είναι εμφανές ότι αντλήθηκε από φορολογικό παράδεισο.
Θέμα συνέχισης δραστηριότητας από τον ορκωτό
Κατά τα λοιπά στις οικονομικές (εταιρικές) καταστάσεις του 2016 και 2015 που έχουν κατατεθεί στο μητρώο της Κύπρου προκύπτουν τα εξής.
Στη χρήση του 2016 στις οικονομικές καταστάσεις της μητρικής ο ορκωτός ελεγκτής της Impala Capital θέτει ζήτημα δυνατότητας συνέχισης δραστηριότητας της εταιρίας. Αναφέρει συγκεκριμένα « Σας εφιστούμε την προσοχή στη σημείωση 2 των οικονομικών καταστάσεων η οποία δείχνει ότι παρά το γεγονός ότι η Impala εμφάνισε κέρδος 11.328 ευρώ για τη χρήση του 2016 οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις υπερβαίνουν το κυκλοφορούν ενεργητικό κατά 8.975 εκ ευρώ. Αυτές οι συνθήκες, μαζί με άλλα θέματα όπως περιγράφονται στη σημείωση 2  δημιουργούν ουσιώδη αβεβαιότητα για τη δυνατότητα της εταιρίας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της»
Η εταιρία εμφανίζει το 2016 έσοδα 42.700 ευρώ από τα οποία τα 4.720 ευρώ είναι έσοδα από τόκους και τα 38.000  ευρώ ως έσοδα από παροχή υπηρεσιών με την επεξήγηση ότι στις 1 Ιανουαρίου του 2016 ήλθε σε συμφωνία με την Bella Bulgaria για «πρόβλεψη διαφόρων συμβουλευτικών υπηρεσιών»!!! (provision for various consulting services όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις που έχουν συνταχθεί στα αγγλικά).  Ζήτημα on going concern τίθεται από τον ορκωτό και στις οικονομικές καταστάσεις του 2015. Και στις οικονομικές καταστάσεις του 2015 και του 2015 ως θυγατρικές αναφέρονται οι Impala Invest BV και η Impala Capital Holding BV.

ΟΙ ΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΗΝ IMPALA CAPITAL LIMITED
ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΏΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 2014
ΤΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 2014

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης