Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο Βερολίνο η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Merkel τη Δευτέρα 9/3 - Στην ατζέντα προσφυγικό και τα σύνορα

Στο Βερολίνο η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Merkel τη Δευτέρα 9/3 - Στην ατζέντα προσφυγικό και τα σύνορα
Όλα δείχνουν ότι η A. Merkel θα παραμείνει πιστή στην πολιτική κατευνασμού του  Erdogan, αν και ήδη δέχεται πολύ αυστηρή κριτική μέσα στις τάξεις τους κόμματός της για την πολιτική αυτή
(upd) Το προσφυγικό και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα συζητηθούν στο κρίσιμο ραντεβού που θα έχει στο Βερολίνο το μεσημέρι της Δευτέρας 9/3 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την Γερμανίδα Καγκελάριο A. Merkel.
Ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη γερμανική πρωτεύουσα στο πλαίσιο του ελληνογερμανικού επιχειρηματικού φόρουμ, όμως αυτό, όπως γράφει η Realnews, περνά πλέον σε δεύτερο επίπεδο, μετά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα και τη μεγάλη ένταση που χαρακτηρίζει τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία.
Μιλώντας για το τετ α τετ Μητσοτάκη με Merkel, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο,  Steffen Seibert, έκανε εκ νέου γνωστή τη γερμανική θέση που προσπαθεί να ισορροπήσει σε δύο βάρκες και σημείωσε πως η καγκελάριος έχει ασκήσει σκληρή κριτική απέναντι στις πρακτικές του Τούρκου προέδρου R.T. Erdogan, ο οποίος έστειλε με δική του ευθύνη στα ελληνοτουρκικά σύνορα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με αποτέλεσμα αυτοί να βρεθούν σε αδιέξοδο και μπροστά σε μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση.
Ο Steffen Seibert ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια ακραία κατάσταση στα σύνορά της και η γερμανική κυβέρνηση έχει δηλώσει την αλληλεγγύη στη χώρα μας και είναι έτοιμη να βοηθήσει με κάθε τρόπο, ενώ σημείωσε ότι η Τουρκία εδώ και χρόνια σηκώνει ένα μεγάλο βάρος με τους πρόσφυγες, ζει σε μια δύσκολη κατάσταση και προσδοκά από την Ευρώπη να τη στηρίξει στο θέμα αυτό.
Αυτό, όπως  αναφέρει το δημοσίευμα, είναι το περιβάλλον που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, αφού όλα δείχνουν ότι η A. Merkel  θα παραμείνει πιστή στην πολιτική κατευνασμού του  Erdogan, αν και ήδη δέχεται πολύ αυστηρή κριτική μέσα στις τάξεις τους κόμματός της για την πολιτική αυτή.
Τις τελευταίες ημέρες η Merkel δήλωσε ότι θα τηρήσει την υπόσχεση που έχει δώσει στον Τούρκο πρόεδρο, που τον επισκέφτηκε στα τέλη Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, βάσει της οποίας, η Γερμανία θα δώσει 27 εκατ. ευρώ στην Τουρκία για να στεγαστούν Σύροι πρόσφυγες στην περιοχή της Ιντλίμπ.
Μάλιστα, φαίνεται πως η Γερμανία θα πιέσει και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ για να δοθούν περισσότερα χρήματα στην Τουρκία για το προσφυγικό, ενώ στο θέμα αυτό παράλληλα θα βοηθηθεί με κάθε μέσο και η Ελλάδα.
Δηλαδή, όπως γράφει η εφημερίδα, επιπλέον προσωπικό (αστυνομικοί και γιατροί) , ανθρωπιστική βοήθεια κάθε είδους και σε δεύτερο χρόνο η μεταρρύθμιση της Συνθήκης του Δουβλίνου,  έτσι ώστε να μη μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα οι πρόσφυγες που έρχονται από την Τουρκία.
Η Γερμανία θα επιχειρήσει δηλαδή, σε δύο μέτωπα να κρατήσει το πρόβλημα μακριά από το Βερολίνο, δεδομένου ότι το θέμα αυτό προκαλεί τριγμούς στην πολιτική σκηνή και την κοινωνία της χώρας.
Ακόμη, στη Γερμανία, σκληρή κριτική στην πολιτική της A. Merkel ασκείται τόσο από τα ΜΜΕ, όσο και από πολιτικούς της ίδιας της παράταξής της και ιδιαίτερα από τους πολιτικούς του αδελφού Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας,  που επιμένουν ότι δεν πρέπει η γερμανική κυβέρνηση συνεχώς να υποκύπτει στους εκβιασμούς του Erdogan.
Μάλιστα, στη Βαυαρία είναι ακόμη μεγαλύτερη η ανησυχία για τα όσα συμβαίνουν στα  ελληνοτουρκικά σύνορα, αφού αποτελεί το κρατίδιο που το 2015 σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος  του προσφυγικού- μεταναστευτικού.
Όμως, όπως λένε πληροφορίες στη γερμανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, υπέρ μιας πιο σκληρής στάσης απέναντι στην Άγκυρα είναι άλλη μια χριστιανοδημοκράτης- πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας - που τώρα  βρίσκεται στην κορυφή της  ΕΕ.
Η Ursula von der Leyen,  λένε οι ίδιες πληροφορίες, με την άμεση επίσκεψή της στην Ελλάδα και τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε, δείχνει αποφασισμένη να μην αφήσει το προσφυγικό να διχάσει για άλλη μια φορά την Ευρώπη και να σημαδέψει την καριέρα της στην προεδρία της Κομισιόν, ενώ φαίνεται να έχει κατανοήσει ότι η υποχώρηση απέναντι στους τουρκικούς εκβιασμούς δεν οδηγεί σε βιώσιμη λύση.
Κατά συνέπεια, καταλήγει το δημοσίευμα τη Realnews, όλα δείχνουν ότι δεν έχει παγιωθεί μέσα στην ΕΕ και στην Γερμανία, το ποια θα είναι η στάση που πρέπει να τηρηθεί απέναντι στην Τουρκία, καθώς κάποιοι επιμένουν στον κατευνασμό με χρήματα της Τουρκίας και συνεχείς υποχωρήσεις, ενώ άλλοι θεωρούν ότι πρέπει να δοθούν αποφασιστικές λύσεις και να μπει ένα τέρμα στους εκβιασμούς.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει το πρωί της Δευτέρας (9/3/2020) στο Βερολίνο όπου θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel.
Μαζί με την καγκελάριο, θα συμμετάσχουν με διαδοχικές ομιλίες στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ «Vision & Investment Opportunities».
Την Τρίτη (10/3/2020), ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει από το Βερολίνο στη Βιέννη όπου θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Αυστρίας Sebastian Kurz

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, την Δευτέρα 9 Μαρτίου στο Βερολίνο, διαμορφώνεται ως εξής:

-Στις 14.00 τοπική ώρα (15.00 ώρα Ελλάδας), αναμένονται οι ομιλίες του πρωθυπουργού και της καγκελαρίου Merkel στο Οικονομικό Φόρουμ.

-Στις 14.30 τοπική ώρα (15.30 ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Merkel.

-Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με Γερμανούς επενδυτές και στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας) θα συμμετάσχει σε πάνελ διαλόγου που διοργανώνει το German Council on Foreign Relations.

Το πρόγραμμα την Τρίτη 10 Μαρτίου διαμορφώνεται ως εξής:

-Στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδας) στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε πρωινό εργασίας με θεσμικούς φορείς της γερμανικής οικονομίας.
-Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την πρωτεύουσα της Αυστρίας, όπου στις 15.40 τοπική ώρα (16.40 ώρα Ελλάδας) θα έχει συνάντηση με τον καγκελάριο της Αυστρίας Sebastian Kurz.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης