Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «Α» η αξιολόγηση της Ισπανίας - Σταθερό το outlook

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «Α» η αξιολόγηση της Ισπανίας - Σταθερό το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Ισπανίας από τη DBRS Ratings
Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS κάνει λόγο για ισχυρή εγχώρια ζήτηση, μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία, ανθεκτική αύξηση του ΑΕΠ, μειωμένο χρέος, ανταγωνιστικό τομέα εξαγωγών, ισχυρές οικονομικές προοπτικές που, όμως, μετριάζονται από την εξασθένηση της εξωτερικής ζήτησης, ενώ οι τομείς του τουρισμού, βιομηχανίας, και οι δημοσιονομικοί της λογαριασμοί ενδέχεται να επηρεαστούν βραχυπρόθεσμα από την επιδημία.

Τα στοιχεία
Μετά από ένα σχετικά ισχυρό τελευταίο τρίμηνο, η ισπανική ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 2,0% το 2019, υπερβαίνοντας σημαντικά τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ κατά 1,2%.
Ο καναδικός οίκος DBRS αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ισπανίας θα συνεχιστεί με πιο μέτριο ρυθμό, με την αύξηση του ΑΕΠ να κυμαίνεται γύρω στο 1,5-1,7% τα επόμενα χρόνια, αν και το εξωτερικό σκηνικό παραμένει προκλητικό και αβέβαιο λόγω της επιδημίας.
Οι πιθανές οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνέπειες από την ταχέως εξελισσόμενη νέα επιδημία του κορωνοϊού (COVID-19) παραμένουν ασαφείς.
Η ισπανική οικονομία, ιδιαίτερα ο τουρισμός και ο βιομηχανικός τομέας, και οι δημοσιονομικοί της λογαριασμοί ενδέχεται να επηρεαστούν βραχυπρόθεσμα από την επιδημία.
Ωστόσο, ο DBRS δεν προβλέπει επί του παρόντος διαχρονικές επιπτώσεις στην ισπανική οικονομία ή την πιστοληπτική της ικανότητα.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2019 υπολογίζεται επί του παρόντος στο 2,2% -2,4% του ΑΕΠ, σημειώνοντας οριακή μόνο μείωση από το -2,5% του ΑΕΠ που καταγράφηκε το 2018.
Αν και ο οικονομικός κύκλος ωριμάζει, οι τρέχουσες οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να υποστηρίζουν μια μικρή δημοσιονομική εξυγίανση τα επόμενα χρόνια.
Το πολιτικό κλίμα παραμένει αδιάφορο για την εισαγωγή νέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών ή οικονομικών αποτελεσμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, η διατήρηση των βασικών πτυχών των μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμοστεί προηγουμένως θα παραμείνει σημαντική.
Η υψηλή εξάρτηση της Ισπανίας από τη χρηματοδότηση από το εξωτερικό είναι επίσης πηγή ευπάθειας σε πιστωτικά ιδρύματα.
Ενώ η πολιτική κατάσταση στην αυτόνομη κοινότητα της Καταλονίας (βαθμολογείται ως ΒΒ (υψηλή) με θετική τάση από την DBRS) παραμένει προκλητική, ο επαναλαμβανόμενος διάλογος μεταξύ της κεντρικής και της περιφερειακής κυβέρνησης φαίνεται να διευκολύνει τις εντάσεις μέχρι στιγμής.
Η πορεία της θα μπορούσε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο προς τα άνω, αν:
1) Η Ισπανία συνεχίσει τη δημοσιονομική της εξυγίανση, ενδεχομένως ενισχυμένη με μέτρα μείωσης του ελλείμματος.
2) Οι ισπανικές αρχές εισάγουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές.
3) Προκύπτουν περαιτέρω στοιχεία σχετικά με τη βελτίωση της οικονομικής αντοχής της χώρας στις κρίσεις.
Η τάση θα μπορούσε να αλλάξει σε Σταθερή αν συμβεί κάποιο από τα ακόλουθα σενάρια:
1) αντιστροφή της πορείας δημοσιονομικής εξυγίανσης.
2) επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης που συμβάλλουν στην ουσιαστική αντιστροφή της καθοδικής πορείας του δείκτη δημόσιου χρέους, ή
3) την υλοποίηση μιας διαταραχής των πολιτικών εξελίξεων που βλάπτουν σοβαρά τις οικονομικές επιδόσεις.

Η πολιτική πορεία και οι κίνδυνοι
Ο πολιτικός κατακερματισμός καθυστερεί τα διαρθρωτικά μέτρα, με την Καταλονία στο φόντο.
Μετά από τέσσερις γενικές εκλογές σε πολλά χρόνια, μια κυβέρνηση συνασπισμού μειοψηφίας, αποτελούμενη από το Partido Socialista Obrero Español (PSOE) και τον Unidas Podemos (UP), τέθηκε σε ισχύ στις 13 Ιανουαρίου 2020.
Ο Πρωθυπουργός Sánchez κέρδισε την ψήφο του στην Κογκρέσο με την υποστήριξη πολλών μικρότερα κόμματα, μεταξύ των οποίων και η αποχή του κόμματος Esquerra Republicana de Catalunya (ΕΣΕ) της καταλανικής υπέρ της ανεξαρτησίας.
Αυτή η κυβέρνηση των μειονοτήτων θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη εξισορρόπηση που θα κρατήσει μαζί, καθώς πιθανότατα θα χρειαστεί την υποστήριξη ή την αποχή του ΕΣΕ να εγκρίνει νόμους .
Ο DBRS θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βελτιώνει σταδιακά τη δημοσιονομική θέση της χώρας με την πάροδο του χρόνου και να επιλέγει τη συνέχεια της πολιτικής.
Ωστόσο, ο πολιτικός κατακερματισμός στο Κογκρέσο, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη πόλωση, θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα της κυβέρνησης να περάσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις.
Μια άλλη πηγή αβεβαιότητας σε μακροπρόθεσμη βάση παραμένει το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας στην Καταλονία και οι περιορισμοί που επιβάλλει το πολιτικό κλίμα στην ικανότητα της Ισπανίας να αντιμετωπίσει τις βασικές οικονομικές προκλήσεις και την αβεβαιότητα σχετικά με την εκεί.

Δημοσιονομικό έλλειμμα
Το δημοσιονομικό έλλειμμα πιθανότατα να συνεχίσει να μειώνεται αν και πιο μετριοπαθές από ό, τι είχε προηγουμένως προβλεφθεί
Από το 2012, ο λόγος δημοσιονομικού ελλείμματος προς το ΑΕΠ της Ισπανίας μειώνεται σταθερά, αν και η μείωση οφείλεται κυρίως σε κυκλικές συνθήκες από το 2015.
Το 2019, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μπορούσε να φθάσει το 2,3% του ΑΕΠ, όπως πρόβλεψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόνο ελαφρώς σε σύγκριση με το 2,5% του ΑΕΠ το 2018.
Αυτό θα έπληττε τόσο την εκτίμηση της κυβέρνησης όσο και τον εγκεκριμένο στόχο του ελλείμματος -2,0% και -1,3% αντίστοιχα.
Η υποαπόδοση ήταν εν μέρει συνδεδεμένη με την αποτυχία να περάσει το σχέδιο δημοσιονομικού σχεδίου του 2019 και το πολιτικό αδιέξοδο που ακολούθησε πέρυσι, το οποίο ακύρωσε το σχέδιο της κυβέρνησης να εισαγάγει πρωτοβουλίες μείωσης του ελλείμματος ύψους 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η κυβέρνηση ενέκρινε μια πιο σταδιακή μείωση του ελλείμματος στο 1,8% το 2020 και στη συνέχεια στο 0,9% του ΑΕΠ το 2023.
Οι τελευταίες αναθεωρήσεις, αν και λιγότερο φιλόδοξες, παραμένουν συμβατές με τη σταδιακή βελτίωση των μετρήσεων του χρέους και του ελλείμματος.
Ωστόσο, η επίτευξη αυτής της νέας πορείας θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από πρόσθετα φορολογικά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να περιγραφούν και να εφαρμοστούν.

Δημόσιο χρέος
Ο υψηλός δείκτης δημόσιου χρέους της Ισπανίας, ο οποίος εκτιμάται στο 95,5% του ΑΕΠ στα τέλη του 2019, εξακολουθεί να αποτελεί πιστωτική αδυναμία, επιβαρύνοντας την κυβέρνηση και περιορίζοντας το περιθώριο αντίδρασης σε πιθανές προκλήσεις.
Ωστόσο, η DBRS Morningstar αναμένει ότι η διαδικασία μείωσης του χρέους της Ισπανίας προς το ΑΕΠ ξεκίνησε το 2015 και θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.
Ο δείκτης δημόσιου χρέους, ο οποίος υποστηρίζεται από ορισμένους έκτακτους παράγοντες, μειώθηκε κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες το 2019, υπερδιπλασιάζοντας τον μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 2015 και 2018.
Προς το παρόν, η θετική διαφορά μεταξύ της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και των δαπανών για τόκους προς το ΑΕΠ, καθώς και η βελτίωση των πρωτογενών υπολοίπων, αναμένεται να οδηγήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα του λόγου του χρέους.
Η DBRS Morningstar θεωρεί ότι ένας συνδυασμός παραγόντων μειώνει τους κινδύνους που συνδέονται με τον υψηλό δείκτη δημόσιου χρέους της Ισπανίας.

Ανάπτυξη
Η ισπανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με σχετικά ισχυρό ρυθμό παρά το δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον
Η ισπανική οικονομική ανάκαμψη ήταν σταθερή με την αύξηση του ΑΕΠ κατά μέσο όρο 2,6% τα τελευταία έξι χρόνια.
Από το 2014, η εγχώρια ζήτηση υπήρξε ο πρωταρχικός παράγοντας ανάπτυξης χάρη στην ισχυρή αγορά εργασίας, τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες και την ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας.
Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ανήλθε σε 2,0% το 2019, με ένα σχετικά ισχυρό Q4 να αφήνει ένα αποτέλεσμα μεταφοράς 0,7% για το 2020.
Προχωρώντας, η DBBS Morningstar αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίσει να επιβραδύνεται προς την κατεύθυνση της δυνητικής ανάπτυξης καθώς ο κύκλος ωριμάζει.
Μια αυστηρότερη αγορά εργασίας, με την επιβράδυνση της αύξησης της απασχόλησης, αλλά και την αύξηση των πραγματικών μισθών, ισχυρότερων ισολογισμών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, καθώς και οι εύκολες χρηματοοικονομικές συνθήκες αποτελούν παράγοντες που πιθανόν θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την εγχώρια ζήτηση.
Από την άλλη πλευρά, η επιδείνωση του παγκόσμιου κλίματος και η εντατικοποίηση των εξωτερικών κινδύνων αποτελούν τις κύριες απειλές για τις οικονομικές προοπτικές. Ενώ η οικονομική δραστηριότητα της Ισπανίας μπορεί να επηρεαστεί βραχυπρόθεσμα από το COVID-19, ειδικά από τον τουριστικό και τον βιομηχανικό τομέα, η DBRS Morningstar δεν προβλέπει επί του παρόντος διαχρονικές επιπτώσεις στην ισπανική οικονομία.
 
Οι εξωτερικοί λογαριασμοί
Οι εξωτερικοί λογαριασμοί συνεχίζουν να βελτιώνονται αν και παραμένουν σημαντικές ανισορροπίες
Η αρνητική καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της Ισπανίας (NIIP) παραμένει υψηλή στο 79,6% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2019.
Πρόκειται για σημαντική πιστωτική αδυναμία, αυξάνοντας την ευπάθεια της χώρας στις ξαφνικές μεταβολές του επενδυτικού κλίματος.
Ωστόσο, ο δείκτης NIIP έχει μειωθεί κατά 18,2 ποσοστιαίες μονάδες από το 2ο τρίμηνο του 2014, λόγω των σταθερών πλεονασμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και του υψηλότερου ονομαστικού ΑΕΠ.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν κατά μέσο όρο 2,2% του ΑΕΠ μεταξύ του 2013 και του 2019, γεγονός που συνέβαλε στην απότομη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κόστους και της μεγαλύτερης τάσης των εξαγωγών των ισπανικών επιχειρήσεων.
Παρά την πιθανή διάβρωση των επόμενων ετών καθώς ο κύκλος ωριμάζει και η εγχώρια ζήτηση ενισχύεται περαιτέρω, η DBRS Morningstar θεωρεί ότι η επανακτημένη ανταγωνιστικότητα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις καθαρές ροές δανεισμού της Ισπανίας.

Οι ισπανικές τράπεζες
Οι ισπανικές τράπεζες σε καλή κατάσταση, αλλά είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν ένα όλο και πιο δύσκολο περιβάλλον
Η DBRS Morningstar θεωρεί το ισπανικό τραπεζικό σύστημα ισχυρό μετά την εκκαθάριση και την αναδιάρθρωση μετά την οικονομική κρίση.
Οι δείκτες κεφαλαίου των ισπανικών τραπεζών και η ποιότητα του ενεργητικού βελτιώθηκαν αισθητά κατά την τελευταία δεκαετία.
Σημαντικό είναι ότι τα εγχώρια μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) μειώθηκαν στο 4,8% των συνολικών χορηγήσεων κατά το 4ο τρίμηνο του 2019, πολύ χαμηλότερα από το
τρίτο τρίμηνο του 2013, σημειώνοντας αύξηση 13,6%, με έντονες μειώσεις στα χαρτοφυλάκια κατασκευών και ακίνητης περιουσίας NPL.
Από την άλλη πλευρά, η DBRS Morningstar αναμένει ότι η κερδοφορία των τραπεζών θα παραμείνει υπό πίεση ως αποτέλεσμα του συνεχούς χαμηλού επιτοκίου περιβάλλοντος και του ισχυρού ανταγωνισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης