Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συρία: Δεκαπέντε νεκροί σε συγκρούσεις στην Idlib, παρά τη συμφωνία εκεχειρίας Ρωσίας Τουρκίας – Επικριτικό το Παρίσι

Συρία: Δεκαπέντε νεκροί σε συγκρούσεις στην Idlib, παρά τη συμφωνία εκεχειρίας Ρωσίας Τουρκίας – Επικριτικό το Παρίσι
Υπάρχουν «τυφλά σημεία» στη συμφωνία Ρωσίας - Τουρκίας, διαμηνύει η γαλλική προεδρία
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρά την εκεχειρία που συμφώνησαν o πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, και ο Τούρκος ομόλογός τους, Recep Tagip Erdogan, σήμερα (6/3) δόθηκαν σφοδρές μάχες στην επαρχία Idlib της Συρίας.
Από τις εχθροπραξίες στην περιοχή Jabal Al Zawiya έξι Σύροι στρατιώτες και εννέα μαχητές του Ισλαμικού Κόμματος του Τουρκεστάν (σύμμαχοι της Τουρκίας) σκοτώθηκαν.
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις επιφυλάξεις της γαλλικής προεδρίας, που έκανε λόγο για γκρίζα σημεία στη συμφωνία εκεχειρίας.
Οι Ρώσοι κι οι Τούρκοι συμφώνησαν πάνω σε μία βάση που σήμερα παράγει μία εκεχειρία, της οποίας η ποιότητα δεν είναι πολύ παγιωμένη» τονίζεται στο ίδιο κείμενο, που διαπιστώνει «ναι μεν μία ελάττωση της στρατιωτικής έντασης, αλλά να συνεχίζεται ένας συγκεκριμένος αριθμός δραστηριοτήτων στο πεδίο της μάχης».
«Και υπάρχουν σε αυτήν τη συμφωνία κάποια τυφλά σημεία, δύσκολα διαχειρίσιμα ζητήματα, ιδίως για την αναδίπλωση από τους αυτοκινητοδρόμους Μ4 και Μ5 (τους στρατηγικούς άξονες στην περιοχή), μία πολιτική και ανθρωπιστική συνοδευτική ρήτρα, της οποίας οι τρόποι εφαρμογής δεν είναι αρκετά σαφείς» προστίθεται στο κείμενο της γαλλικής προεδρίας.
«Η ρωσική ατζέντα είναι πολύ σαφής, δηλαδή συνίσταται στο να πάρει τον έλεγχο του συνόλου της Συρίας προς όφελος του καθεστώτος του Bashar Al Assad» υπογραμμίζει η γαλλική προεδρία.
«Οι Τούρκοι έχουν μία επιλογή να κάνουν ανάμεσα στη δύσκολη συνεργασία με τους Ρώσους και την υποστήριξη που μπορούν να ζητήσουν από τους Συμμάχους και τους Ευρωπαίους» προστίθεται στο κείμενο.
«Όσο ο Vladimir Putin μπορεί να βομβαρδίζει είτε με το ένα, είτε με το άλλο μέσο, όσο ο Recep Tagip Erdogan παίζει πολλά χαρτιά ταυτόχρονα, όσο οι Ιρανοί μπορούν να αναπτύσσουν πολιτοφυλακές στο πεδίο, ναι μεν διατηρούν το πλεονέκτημα της στρατιωτικής πρωτοβουλίας, όμως από αυτά δεν μπορούν να παραγάγουν ένα σταθερό υπόδειγμα για τη Συρία. Ούτε οι Ρώσοι, ούτε οι Ιρανοί, ούτε και οι Τούρκοι δεν μπορούν να επιτύχουν μία σταθερότητα στη Συρία με τους δικούς τους όρους. Όσον αφορά το ανθρωπιστικό πρόβλημα δεν είναι από τη Ρωσία, ούτε την Τουρκία, αλλά ούτε και το Ιράν, που θα προέλθουν τα μέσα»» επιμένουν τα Ηλύσια Πεδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης