Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (PRELIUM): Η ψυχραιμία το φάρμακο κατά του COVID 19

tags :
Κων. Φέγγος (PRELIUM): Η ψυχραιμία το φάρμακο κατά του COVID 19
Άρθρο του: Κωνσταντίνου Φέγγου, Προέδρου PRELIUM Investment Services
Εκπτώσεις και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας… Και οι επενδυτές αναρωτιούνται αν αυτές είναι οι αρχή των εκπτώσεων και οι τιμές θα πέσουν και άλλο ή αποτελούν ευκαιρία για αγορές…
Φυσικά όποιος απαντήσει σωστά αυτή την ερώτηση θα κερδίσει πολλά.
Προσωρινά τα δεδομένα είναι, ότι η κρίση του κορωνοϊού είναι παγκόσμια και επηρεάζει τα διεθνή χρηματιστήρια, οπότε η Ελλάδα δεν έχει ελπίδες, αν δεν κοπάσει το διεθνές κύμα πωλήσεων. 
Επίσης η Ελλάδα βρέθηκε στην κρίση με πρόσθετα προβλήματα, καθώς το μεταναστευτικό απειλεί ευθέως τα σύνορα της χώρας, ενώ η επιθετικότητα της Τουρκίας βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. 
Σαν να μην έφτανε αυτό, είχαμε και τις εντάσεις στα νησιά μεταξύ κατοίκων και ΜΑΤ.
Τέλος η ξαφνική εμφάνιση όλων των παραπάνω με μεγάλη ένταση, βρήκε τη χώρα σε μια πολύ ευαίσθητη καμπή.
Τα οικονομικά της είχαν αρχίσει να βελτιώνονται αλλά ακόμη οι βασικές επενδύσεις δεν έχουν ξεκινήσει, πολλά αναπτυξιακά νομοσχέδια είναι προς ψήφιση, ενώ η εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής για τις τράπεζες ακόμη είναι προς εφαρμογή.
Το θέμα του προσφυγικού ήταν στο προσκήνιο αλλά το τελικό σχέδιο συνεχώς άλλαζε.
Τέλος, η τουριστική βιομηχανία παραμένει η βασική βιομηχανία τα χώρας και η τουριστική περίοδος βρίσκεται στο ξεκίνημα τη στιγμή που ο κορωνοϊός απειλεί ευθέως τις μετακινήσεις, τις συναθροίσεις και τον τουρισμό.
Η πτώση συνεπώς είναι εξαντλητική και οι διακυμάνσεις τρομακτικές, ενώ τα επίπεδα τεχνικής στήριξης διασπώνται σαν βούτυρο από τις επιθετικές κινήσεις όσων πανικοβάλλονται ή θέλουν να πανικοβάλλουν τους υπόλοιπους.
Οι μελέτες με σενάρια Αρμαγεδώνα λόγω του κορωνοϊού είναι σε ημερήσια διάταξη, ενώ έχουν αρχίσει να βγαίνουν και αντίθετες εκτιμήσεις ότι η αντίδραση είναι υπερβολική, ειδικά όταν πρόσφατα έχουμε αντιμετωπίσει τον H1N1, τον SARS και τον MERS.
Αν η θνησιμότητα του κορωνοϊού μειωθεί όταν αρχίσουν να καταγράφονται όλοι όσοι νοσούν, οι ψύχραιμοι θα έχουν δίκιο.
Αν στο ενδιάμεσο δεν επαρκούν οι κλίνες νοσηλείας και ο πανικός γενικευθεί, το κακό θα έχει γίνει.
Στην Ελλάδα η αντιμετώπιση του προσφυγικού / μεταναστευτικού από την κυβέρνηση της έχει προσθέσει πόντους και μέχρι στιγμής έχουν αποφευχθεί τα λάθη, αν εξαιρέσουμε τα γεγονότα που είχαν γίνει πριν δύο εβδομάδες στα νησιά.
Όμως η ένταση μεγαλώνει και μόνο όταν παρίστανται διεθνείς παρατηρητές μειώνεται.
Η ένταση αυξάνει τις πιθανότητες να γίνουν λάθη και προβοκάτσιες.
Προσωρινά η επιθετικότητα των πωλήσεων και οι τζίροι που γίνονται δείχνουν πως κάποιοι πιστεύουν πως οι επιχειρήσεις της χώρας δεν έχουν αύριο.
Όταν καταγράφουν κάθε μέρα νέα χαμηλά μετοχές που μέχρι τώρα κρατούσαν του δείκτες, όπως ο Τιτάνας, η Motor oil, ο ΟΠΑΠ και πάρα πολλές άλλες και εταιρείες πυλώνες της Ελληνικής οικονομίας όπως η ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν βρίσκουν στήριξη στο limit down (καιρό είχα να το γράψω), οι τεχνικές αναλύσεις δεν επαρκούν.
Mε όλα τα παραπάνω να εξαϋλώνουν τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών στην Ελλάδα, το μονο που έρχεται στο μυαλό, είναι ένα παλιό χρηματιστηριακό ρητό:
“Όταν τα βουβάλια τρέχουν σαν τρελά στα χωράφια, τα βατράχια καλά θα κάνουν να κρύβονται στους βάλτους”.
Οι θεσμοί της χώρας συνιστούν ψυχραιμία και σύνεση και αυτό είναι η μόνη λογική σύσταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης