Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Χαμηλότερα των εκτιμήσεων το ΑΕΠ 2019, στο +1,9% - Αύξηση μόλις +1% στο δ΄ τρίμηνο

ΕΛΣΤΑΤ: Χαμηλότερα των εκτιμήσεων το ΑΕΠ 2019, στο +1,9% - Αύξηση μόλις +1% στο δ΄ τρίμηνο
Tο ΑΕΠ το 2019 σε όρους όγκου ανήλθε σε 194,4 δισ. ευρώ έναντι 190,8 δισ. ευρώ το 2018 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,9%
Με ρυθμό 1,9% αναπτύχθηκε η ελληνικό οικονομία το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, ανάπτυξη χαμηλότερη των εκτιμήσεων. 
Το αποτέλεσμα αυτό έρχεται σε συνέχεια της μείωσης του ΑΕΠ κατά 0,7% το δ' τρίμηνο πέρυσι, σε σύγκριση με το γ' τρίμηνο 2019 και της αύξησης κατά 1% το δ' τρίμηνο 2019, σε σχέση με το δ' τρίμηνο 2018.
Η πρόβλεψη των θεσμών έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,2% το 2019 και του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για 2,4%.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ το 2019 σε όρους όγκου ανήλθε σε 194,4 δισ. ευρώ έναντι 190,8 δισ. ευρώ το 2018 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,9%.
Το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές το 2019 ανήλθε σε 187,5 δισ. ευρώ έναντι 184,7 δισ. ευρώ το 2018 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,5%.
Αυτή η αύξηση οφείλεται στις επιμέρους μεταβολές που καταγράφηκαν ανά συνιστώσα του ΑΕΠ.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2019, παρουσίασε μείωση κατά 0,7%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2019, ενώ σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2018 αύξηση μόλις 1%.

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

Τριμηνιαίες μεταβολές

* Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019.
* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 6,7% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019.
* Μείωση κατά 3,5% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 4,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5%.
* Μείωση κατά 5% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 6,3%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,9%.

Ετήσιες μεταβολές

* Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 1,3% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018.
* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 14,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018.
* Αύξηση κατά 1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,3%.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, προβλέπεται και δεύτερη εκτίμηση του ΑΕΠ για το 2019, η οποία είναι προγραμματισμένη να ανακοινωθεί στις 16 Οκτωβρίου εφέτος.
Η δεύτερη εκτίμηση γίνεται με τη χρήση ετήσιων στοιχείων από τις πηγές (όπως έρευνα διάρθρωσης επιχειρήσεων, εκτιμήσεις για την τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών, ετήσια στοιχεία ισοζυγίου πληρωμών και εξωτερικού εμπορίου, ετήσια στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης, κ.λπ.) και με τη μέθοδο των πινάκων προσφοράς και χρήσεων ανά προϊόν.
Αυτή η δεύτερη εκτίμηση συνδυάζεται με ένα ευρύτερο πρόγραμμα στατιστικών εργασιών που αφορούν την προγραμματισμένη αναθεώρηση του έτους βάσης των εθνικών λογαριασμών (από το 2010 στο 2015).

Υπ. Οικονομικών και Ανάπτυξης: «Πετύχαμε τον στόχο του προϋπολογισμού»

«Τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του 2019 δείχνουν ότι η Ελλάδα πέτυχε τον στόχο για την ανάπτυξη τον οποίο είχε θέσει στον Κρατικό Προϋπολογισμό τον περασμένο Νοέμβριο. Είναι η πρώτη φορά, την τελευταία πενταετία, που η πρόβλεψη του Κρατικού Προϋπολογισμού επιβεβαιώνεται», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.
«Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών ενισχύεται.
Ένα τμήμα αυτής της ενίσχυσης κατευθύνεται στην αύξηση των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και ένα τμήμα αξιοποιείται από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις για να ρυθμίσουν οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Το 2ο εξάμηνο το 2019 πάνω από 660.000 οφειλέτες ρύθμισαν οφειλές προς την εφορία, πάνω από 430.000 οφειλέτες ρύθμισαν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και πάνω από 149.000 δάνεια ρυθμίστηκαν επιτυχώς από τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων.
Παράλληλα, η ανεργία συρρικνώνεται, η επιχειρηματικότητα άρχισε σταδιακά να χρηματοδοτείται και το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται.
Συνεχίζουμε, παρά τους αυξημένους εξωγενείς κινδύνους, την προσπάθεια, ώστε η καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας να αποτυπωθεί, το ταχύτερο δυνατό, κατά τον καλύτερο τρόπο, στο πορτοφόλι των πολιτών».

Μηνύματα πτώσης των φορολογικών εισπράξεων - Αστάθμητος παράγοντας ο κορωνοϊός

Μηνύματα κάμψης των φορολογικών εισπράξεων από την πτώση της κατανάλωσης έχει ξεκινήσει να λαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς μεταδίδεται η επιδημία και μαζί της ο φόβος για τις παρενέργειές της σε καίριους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Σε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναγνώρισε ότι η έκταση του προβλήματος είναι μεγαλύτερη από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, με τον τουρισμό και τη ναυτιλία, δύο κλάδους με σημαντική συνεισφορά στην αύξηση του ΑΕΠ, να είναι τα πρώτα «θύματα» της νόσου.
Οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν στοιχεία για τις αφίξεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», την κίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τις καταναλώσεις στα καύσιμα, τον τζίρο στο λιανεμπόριο και τα σουπερμάρκετ και γενικότερα για την τροφοδοσία σε ολόκληρη την αγορά.
Η πρώτη ακτινογραφία με τις επιδράσεις στο εγχώριο επιχειρείν έχει θορυβήσει το οικονομικό επιτελείο, αφού υπάρχει ήδη ο πονοκέφαλος με τα έσοδα καθώς ο Ιανουάριος έκλεισε με αστοχίες 744 εκατ. ευρώ στις καθαρές εισπράξεις.
Οι επιπτώσεις από τη νόσο «είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν», είπε ο υπουργός Οικονομικών, για να συμπληρώσει ότι θα «χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών, αφού πρώτα βρεθεί το σωστό δημοσιονομικό φάρμακο».
Θα το αναζητήσουν οι 19 υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου, όπου στόχος είναι να ληφθει μια σειρά μέτρων, δημοσιονομικού χαρακτήρα, με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα εξαίρεσης δαπανών από τον υπολογισμό του πλεονάσματος λόγω έκτακτων συνθηκών.
Είναι εξαιρετικά πιθανό στη συγκεκριμένη σύνοδο να εξεταστεί παράλληλα το αίτημα της Αθήνας για την εξαίρεση δαπανών ύψους 280 εκατ. ευρώ για το μεταναστευτικό από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Την ατζέντα του Eurogroup διαμόρφωσε χθες βράδυ το Euroworking Group (EWG) που συνεδρίασε διά ζώσης για το πρόβλημα του κορονοϊού και τη μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία που μπορεί να παρασχεθεί, πέρα από τη συζήτηση που έγινε για την 5η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της χώρας.
Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές δεσμεύσεις που έχουν εξαγγελθεί για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ (σε ποσοστό 8% σε μεσοσταθμικά επίπεδα) ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι με βάση τα σημερινά επίπεδα αυτές μπορούν να υλοποιηθούν.
Εφόσον όμως η πτώση του τζίρου στην αγορά εδραιωθεί και η φθίνουσα πορεία στα φορολογικά έσοδα που εισπράττει το κράτος συνεχιστεί, τότε ανοίγει παράθυρο αναβολής των θετικών μέτρων που έχουν εξαγγελθεί για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ακόμη και αυτών που είχαν σχεδιαστεί για τις επιχειρήσεις (μείωση ασφαλιστικών εισφορών κ.ά.). Και αυτό γιατί το γκρίζο σκηνικό στην οικονομία καθιστά αδύνατη την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2020 αλλά και για το 2021. Ετσι ελλοχεύει ο κίνδυνος αντί για θετικά μέτρα η ελληνική  οικονομία να διολισθήσει τελικά σε αρνητικά…
Σε μέτρα δηλαδή δημοσιονομικής επιβάρυνσης, αλλά αυτό είναι ένα θέμα της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, όποτε όμως αυτή ξεκινήσει…
Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που καταρτίζει το Γενικό Λογιστήριο για την περίοδο 2021-2024 αλλά και το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα είναι αποκαλυπτικά για τις επόμενες κινήσεις στο οικονομικό πεδίο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης