Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με νέες απώλειες άνοιξε πάλι η αγορά

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με νέες απώλειες άνοιξε πάλι η αγορά
ΑΓΟΡΕΣ: Τα όσα διαδραματίζονται στα χρηματιστήρια παγκοσμίως είναι πρωτοφανή και τα έχουμε συναντήσει μόνο σε περιόδους ακραίας κρίσης. Όταν βούλιαξε για παράδειγμα η Lehman Brothers, όταν κατέρρευσαν οι τράπεζες στο ΧΑ, δηλαδή την εποχή των μνημονίων κ.α. Προφανώς οι επενδυτές φοβούνται κάτι εξαιρετικά αρνητικό.

Το αν θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι από την εξάπλωση του ιού της Κίνας και αν θα εισέλθει η παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, δεν μπορεί να εκτιμηθεί καθώς κανείς δε μπορεί να ξέρει τις πραγματικές επιπτώσεις. Τα πρώτα βέβαια σημάδια είναι ανησυχητικά και στην αρχή είχαν υποεκτιμηθεί.

Το γεγονός ότι υπήρχαν τεράστια κέρδη όλα τα προηγούμενα χρόνια στα ξένα χρηματιστήρια, κάνει τους επενδυτές πιο άνετους στις πωλήσεις. Όμως στα δικά μας; Η δική μας αγορά είναι ευάλωτη γιατί η οικονομίας εκτός από τον ιό της Κίνας έχει να αντιμετωπίσει και το μεταναστευτικό, ενώ σε επίπεδο κινήσεων προκειμένου να έρθουν επενδύσεις και να τονωθεί η ανάπτυξη, ουσιαστικά δεν έχει γίνει κάτι από την κυβέρνηση που πλέον δε βρίσκεται λίγους μήνες στο Μέγαρο Μαξίμου. Το μεταναστευτικό και ο τρόπος που το χειρίζεται η Τουρκία μπορεί να μας δημιουργήσει μεγάλο θέμα.

ΑΓΟΡΑ: Μετά και το χθεσινό sell off και με δεδομένο ότι οι ξένες αγορές στις πρώτες πρωινές ώρες υποχωρούσαν περαιτέρω σε σύγκριση με το προηγούμενο κλείσιμο, θα δημιουργήσει νέες ανησυχίες στη σημερινή συνεδρίαση. Οι αποτιμήσεις έχουν διαλύσει πραγματικά και τα χαρτοφυλάκια έχουν υποστεί τεράστια βλάβη.

Το ΧΑ άνοιξε με νέες μεγάλες απώλειες άνω του 2% και με το γενικό δείκτη να κινείται προς τις 710 μονάδες με καλό τζίρο στο ξεκίνημα.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Σε ποιον να έλεγες πριν δύο-τρεις εβδομάδες ότι θα πέσουν τόσο οι τιμές και να σε πίστευε. Τι να του έλεγες δηλαδή; Όχι ότι δεν έχουμε δει μεγάλες ποσοστιαίες πτώσεις και στο παρελθόν, αλλά ότι η όποια αντίδραση θα πνίγεται στο αίμα και κάθε χθεσινή μέρα θα είναι καλύτερη από τη σημερινή, ποιος να το πίστευε;

Limit down χθες από την Ελλάκτωρ με μεγάλο όγκο συναλλαγών και σημαντικό ανεκτέλεστο. Τεράστια πτώση για Alpha Bank και Aegean, Jumbo, Viohalco, Fourlis, Πειραιώς και πάει λέγοντας. Στα μέσα Φλεβάρη το ΧΑ ήταν στις 920 μονάδες περίπου και σήμερα κοιτάζει τις 700 μονάδες.

Χωρίς τα σημερινά η Intralot χάνει 54%, η Ελλάκτωρ 52%, η Πειραιώς 38%, η Ιντρακόμ 37%, η MIG 35%, η Εθνική 31%, η Alpha Bank 30%, η Aegean το ίδιο, η Viohalco επίσης, η Τιτάν σχεδόν 28% όσο και η Autohellas.

ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ: Είναι ανάγκη πλέον να επισπεύσουν τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης 2019 και να δώσουν και εκτίμηση για το 2020. Να μιλήσουν για αυτά που περιμένουν και πως μπορεί ο ιός να επηρεάσει πωλήσεις και κέρδη. Τι μέτρα σκοπεύουν να πάρουν. Να δείξουν οι διοικήσεις ότι λαμβάνουν πρωτοβουλίες και σέβονται τους μετόχους τους.

ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΘΕΣΜΙΚΟΙ: Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι έπραξαν στο πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το τελευταίο του 2019, αλλά μάλλον είμαστε σίγουροι για το τι έχει συμβεί. Οι εκροές που υπάρχουν και η αύξηση της μεταβλητότητας, μάλλον τους έχει κάνει να είναι στην πλευρά των πωλητών και αυτοί.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναφέρει «πως η κυκλοφορία ανυπόστατων φημών είναι μεθοδευμένη και έχει ως στόχο την υπονόμευση της τιμής της μετοχής». Σοβαρή καταγγελία που η Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πρέπει να ελέγξει και να μάθει ποιοι πουλάνε τόσα εκατομμύρια κομμάτια και ποιοι κάνουν τόσες χιλιάδες συμβόλαια στη μετοχή.

Χθες ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης αγόρασε 100 χιλ. μετοχές προς 0,825 ευρώ ανά μετοχή. Επίσης σε νέα ανακοίνωση διαψεύδει αναλυτικά όλες τις φήμες. Επιπλέον διοργανώνει τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση του επενδυτικού κοινού. Μας αρέσει η αντίδραση της εταιρείας και το ίδιο θέλουμε να γίνει και με άλλες εταιρείες. Αντιδρά η μετοχή στο άνοιγμα.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Η διοίκηση αποφάσισε αγορά ιδίων μετοχών και θα γίνει γενική συνέλευση στις 27 Μαρτίου για να αποφασιστεί. Το διάστημα ωστόσο είναι μεγάλο μέχρι τότε. Μέχρι τότε κάποιοι άλλοι που δε χρειάζονται απόφαση από γενική συνέλευση θα πρέπει να στηρίξουν έμπρακτα. Νέα πτώση άνω του 4%. 

AS COMPANY: Στο -14% χθες και στα 2,10 ευρώ με όγκο 126 χιλ. τεμάχια. Με ταμειακά διαθέσιμα και επενδύσεις 13 εκατ. ευρώ, με ίδια κεφάλαια 29,7 εκατ. ευρώ με μηδενικό δανεισμό και με κέρδη στο εξάμηνο 1,7 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδα 2018 η μετοχή.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σημαντικές και πάλι οι απώλειες στο άνοιγμα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης