Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές λόγω ανησυχιών για τον κορωνοϊό - Στο -2,72% ο Nikkei, ο Kospi -2,16%

tags :
Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές λόγω ανησυχιών για τον κορωνοϊό - Στο -2,72% ο Nikkei, ο Kospi -2,16%
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει σημαντικές απώλειες της τάξεως του -2,54% στις 26.088 μονάδες
Νέες απώλειες κατέγραψαν σήμερα Παρασκευή (6/3) οι αγορές της Ασίας, μετά τη «βουτιά» που σημειώθηκε χθες στη Wall Street, καθώς η αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -2,72% στις 20.749,75 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο -2,81% και τις 6.216,20 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε πτώση της τάξεως του -2,16% στις 2.040,22 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία υποχωρεί κατά -2,24% στις 5.511,93 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει σημαντικές απώλειες της τάξεως του -2,54% στις 26.088 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο -1,68% και τις 11.321,81 μονάδες.
Όσον αφορά τον ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με πτώση της τάξεως του -1,21% στις 3.034,51 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά -1,10% στις 11.582,82 μονάδες.
Στις ΗΠΑ, ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά -3,39% στις 3.023,94 μονάδες, ενώ οι απώλειες σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του περασμένου Φεβρουαρίου διαμορφώθηκαν στο -10,7%.
Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά -3,57% στις 26.121,18 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Nasdaq, οποίος έκλεισε στο -3,09% και τις 8,738,60 μονάδες.
«Ο Δυτικός κόσμος ακολουθεί τώρα μερικές από τις στρατηγικές της Κίνας, αναστέλλοντας τη λειτουργία σχολείων και δηλώνοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης», αναφέρει ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της IG, Chris Beauchamp, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «υπάρχει μία αίσθηση ότι αυτές οι κινήσεις είναι λίγες και καθυστερημένες».
Από την πλευρά του, ο αναλυτής της Mizuho Bank στη Σιγκαπούρη, Vishnu Varathan, δήλωσε ότι ο αρχικός αντίκτυπος του κορωνοϊού αφορά τη μείωση της ζήτησης στον ταξιδιωτικό τομέα και τις αναταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ η δεύτερη επίδραση αφορά τις «ελπίδες που δημιουργούνται γύρω από τα μέτρα στηριξης των κεντρικών τραπεζών, με στόχο την παροχή προσωρινής ανακούφισης».
«Τις τελευταίες ημέρες οι αγορές εμφανίζουν υψηλή μεταβλητότητα και σήμερα φαίνεται ότι βρισκόμαστε στην κάτω πλευρά της διαδρομής», τόνισε ο αναλυτής μετοχών της U.S. Bank Wealth Management, Terry Sandven, προσθέτοντας ότι «αυτό που χρειάζεται είναι χρόνος, και δυστυχώς το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι η μεταβλητότητα».
Ήπιες απώλειες καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, παρά την απόφαση του ΟΠΕΚ για νέα μείσωση στην παραγωγής πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές αναμένουν σήμερα τη συνάντηση του Οργανισμού με τη Ρωσία για την έγκριση της συμφωνίας.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το Brent υποχωρεί κατά -0,70% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 49,64 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,68% στα 45,59 δολ. ανά βαρέλι.
Οι χώρες του ΟΠΕΚ συμφώνησαν στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια το δεύτερο τρίμηνο του 2020, προτείνοντας παράλληλα τη μείωση στην παραγωγή των χωρών εκτός ΟΠΕΚ κατά 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως.
Ωστόσο, παραμένει ακόμα ασαφές εάν η Ρωσία, η οποία ηγείται των παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ που συμμετέχουν στη συμφωνία, θα εγκρίνει τη σχετική απόφαση κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης στη Βιέννη.
«Πρόκειται για μία κρίσιμη στιγμή για τις χώρες του ΟΠΕΚ+, καθώς μία αντίσταση από τη Ρωσία θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου στα χαμηλά της οικονομικής κρίσης», δήλωσε ο αναλυτής της OANDA, Edward Moya.
Μάλιστα, χθες ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Bijan Zanganeh, διευκρίνισε ότι οι περικοπές θα πραγματοποιηθούν μόνο εάν η πλευρά της Ρωσίας συμφωνήσει κατά τη διάρκεια της αυριανής συνάντησης, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «εάν δεν υπάρξει συμφωνία, δεν έχουμε κάποια εναλλακτική επιλογή».
Σημειώνεται ότι παρά την ανάκαμψη του πετρελαίου νωρίτερα εντός της εβδομάδας, η τιμή του αμερικανικού αργού παραμένει χαμηλότερη κατά -24% σε σχέση με τις αρχές Ιανουαρίου, ενώ η αντίστοιχη πτώση για το Brent διαμορφώνεται στο -23%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης