Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συνεχή επεισόδια στον Έβρο - Που μεταφέρονται μετά την Αδριανούπολη οι μετανάστες - Πλήρης στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα, βολές κατά της Τουρκίας

Συνεχή επεισόδια στον Έβρο - Που μεταφέρονται μετά την Αδριανούπολη οι μετανάστες - Πλήρης στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα, βολές κατά της Τουρκίας
Μέσα σε διάστημα 12 ωρών οι ελληνικές αρχές απέτρεψαν την είσοδο σε εκατοντάδες μετανάστες - Συνολικά, έχουν συλληφθεί 268 μετανάστες και έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος σε πάνω από 38.000 περιπτώσεις
(upd7)  Σε αυξημένη επιφυλακή παραμένουν οι ελληνικές δυνάμεις – αστυνομικές και στρατιωτικές – στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο στο πλαίσιο της επιχείρησης απώθησης των χιλιάδων μεταναστών που επιθυμούν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος, τη στιγμή που η Αθήνα απαντώντας στις προκλήσεις της Άγκυρας δηλώνει αποφασισμένη να κρατήσει κλειστά τα σύνορα και μάλιστα να επεκτείνει και κατά 40 χιλιόμετρα τον φράκτη στον Έβρο.
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία συνεχίζει την προπαγάνδα, με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών να υποστηρίζει ότι περισσότεροι από 142.000 μετανάστες έχουν περάσει στην Ελλάδα από τα σύνορα του Έβρου.
Επιχειρώντας να εξαφανίσουν τους καταυλισμούς, οι τουρκικές αρχές καθοδηγούν τους μετανάστες  προς τα Ύψαλα και άλλες περιοχές νοτιότερα.
Οι τουρκικές αρχές διαλύουν τους καταυλισμούς, δεν αποθαρρύνουν όμως τους μετανάστες από το να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους.
Ομάδες ατόμων, οργώνουν τους παραπόταμους του Έβρου με φουσκωτές βάρκες αναζητώντας πέρασμα.
Νέα σοβαρά επεισόδια έχουν ξεσπάσει στην συνοριογραμμή στις Καστανιές του Έβρου, καθώς εδώ και λίγη ώρα η τουρκική πλευρά ρίχνει χημικά και καπνογόνα.
Τούρκοι αστυνομικοί, σε οργανωμένη στοίχιση και με κατάλληλο εξοπλισμό, εκτοξεύουν χημικά και δακρυγόνα προς την ελληνική πλευρά.
Υπενθυμίζεται πως από το πρωί επικρατεί νέος γύρος έντασης στις Καστανιές.
Σε βίντεο που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές αρχές είναι εμφανής η ρίψη μεγάλου αριθμού δακρυγόνων από την τουρκική πλευρά εναντίον των Ελλήνων στρατιωτών.
Επίσης, βίντεο δείχνουν Τούρκους αστυνομικούς σε οργανωμένη στοίχιση και με κατάλληλο εξοπλισμό, να εκτοξεύουν χημικά προς την ελληνική πλευρά αλλά και τις μικρές εστίες φωτιάς που έχουν ξεσπάσει στις Καστανιές όταν λίγες δεκάδες πλησίασαν τον φράχτη.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές από την τουρκική πλευρά βάζουν μόνοι τους φωτιές για να μας κατηγορήσουν ότι τους καίμε!
Image
Στο παιχνίδι της έντασης μπήκε όμως σήμερα  (6/3)  και η τουρκική ακτοφυλακή η οποία προχώρησε σε μια προκλητική παρενόχληση ελληνικού σκάφους στη Λέσβο με προφανή κίνδυνο σύγκρουσης.
Image

Μπλόκο σε 835 απόπειρες παράνομης εισόδου στη χώρα μας, στην περιοχή του Έβρου έβαλαν οι ελληνικές αρχές σήμερα Παρασκευή. Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία, το 12ωρο από τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής έως τις 18.00 το απόγευμα της Παρασκευής, στην περιοχή του Έβρου:
-Συνελήφθησαν 16 άτομα.
Οι περισσότεροι προέρχονται από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Μαρόκο
-Εμποδίστηκαν 835 απόπειρες παράνομης εισόδου στην ελληνική επικράτεια
Από τις 06.00 της Παρασκευής (6/3)ου Σαββάτου έως τις 18.00 το απόγευμα της Παρασκευής ο απολογισμός είναι ο ακόλουθος:
-Έχουν συλληφθεί 268 άτομα
-Έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος σε 38.480 περιπτώσεις

Η ΕΕ στηρίζει την Ελλάδα

Την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα με αφορμή τα όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατά την άτυπη συνεδρίαση τους στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει τη σοβαρή της ανησυχία για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και απορρίπτει κατηγορηματικά την χρήση της μεταναστευτικής πίεσης από πλευράς της Τουρκίας για πολιτικούς σκοπούς.
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της παραμένουν αποφασισμένα να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Οι παράνομες διαβάσεις δεν θα γίνουν ανεκτές» αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν των ΥΠΕΞ της ΕΕ.
Παράλληλα επισημαίνεται σε αυτό πως η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με το κοινοτικό και το διεθνές δίκαιο και τονίζεται πως οι μετανάστες δεν πρέπει να ενθαρρύνονται να επιχειρούν παράνομες διαβάσεις δια ξηράς ή θαλάσσης.
«Το Συμβούλιο καλεί την τουρκική κυβέρνηση και όλους τους επιτόπιους φορείς και οργανισμούς να αναμεταδώσουν αυτό το μήνυμα και να καταπολεμήσουν τη διάδοση ψευδών πληροφοριών» υποστηρίζουν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ, οι οποίοι επαναλαμβάνουν ακόμη την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, καθώς και προς τη Βουλγαρία, την Κύπρο και άλλα κράτη μέλη, τα οποία ενδέχεται να επηρεαστούν κατά τον ίδιο τρόπο.
Σημειώνουν ακόμη, πως η στήριξη συμπεριλαμβάνει και τις προσπάθειες για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ενώ η στενή συνεργασία στο θέμα αυτό θα συνεχιστεί και με τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων.
«Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι αναμένει από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις της κοινής δήλωσης του 2016 που αφορά όλα τα κράτη μέλη», σημειώνει η κοινή δήλωση, κάνοντας έτσι έμμεση αναφορά και στην Κύπρο που δέχεται ιδιαίτερα αυξημένες ροές.
«Τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία μπορούν να επωφεληθούν από τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας και της δέσμευσης» επισημαίνει το κοινό ανακοινωθέν.

Ένταση το πρωί στις Καστανιές

Πάντως και η σημερινή ημέρα άρχισε με ένταση και επεισόδια στο φυλάκιο στις Καστανιές.
Από τις 07:30 το πρωί, άρχισε να καταγράφεται κινητικότητα ανάμεσα στις τάξεις των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στο τουρκικό έδαφος, ενώ οι Τούρκοι προχώρησαν σε μαζική ρίψη χημικών προς την ελληνική πλευρά.
Οι ελληνικές δυνάμεις απάντησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες, ενώ έκαναν και ρίψεις νερού με την «Αύρα», το ειδικό όχημα της αστυνομίας.
Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχουν κάνει την εμφάνιση τους οι 1.000 άνδρες των τουρκικών αστυνομικών ειδικών δυνάμεων που προανήγγειλε χθες Πέμπτη 5/3 ο υπουργός Εσωτερικών, S.Soylu, «κίνηση» που εφόσον υλοποιηθεί, αναμένεται να εκτοξεύσει στα ύψη την ένταση στα σύνορα.
Πολλοί αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη αυτή, όχι μόνο γιατί η Τουρκία υποστηρίζει πως στέλνει τους 1.000 άνδρες των ειδικών δυνάμεων «για να εμποδίζουν τις απάνθρωπες ενέργειες των Ελλήνων στον Έβρο», αλλά κυρίως διότι δείχνει την πρόθεση της Άγκυρας να συνεχιστεί επί μακρόν η σημερινή κατάσταση στην ελληνοτουρκική μεθόριο, γεγονός που προβληματίζει τις ελληνικές Αρχές μια και συνεπάγεται τη συνεχή καταπόνηση των δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού.
Εφόσον διαψευστούν οι πληροφορίες που θέλουν την Τουρκία να αναδιπλώνεται και το σκήνικο της έντασης παραμείνει, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει την ενίσχυση των δυνάμεων στα ελληνικά σύνορα στον Έβρο καθώς και την αύξηση του βαθμού επιφυλακής στα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα σε Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι και στο σύμπλεγμα του Καστελλορίζου.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας οικονομικής βοήθειας της ΕΕ στην Τουρκία

Ενδεχομένως η αναδίπλωση της Τουρκίας να οφείλεται αφενός στη συμφωνία Erdogan - Putin για την κατάπαυση πυρός στην Idlib της Συρίας και αφετέρου στο σενάριο η ΕΕ να αποφασίσει περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Άγκυρα.
Αυτό άλλωστε άφησε να εννοηθεί σε σημερινές του δηλώσεις ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Jopep Borrell, ο οποίος πρόσφατα είχε επισκεφθεί την Τουρκία.
«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα εξετάσουν σήμερα αν θα δώσουν περισσότερα χρήματα στην Τουρκία για τους Σύρους πρόσφυγες», υπογράμμισε ο Borrell, τονίζοντας πάντως ότι δεν θα δεχθεί αυτοί να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό όπλο.
«Θα το συζητήσουμε.
Η Τουρκία φέρει ένα μεγάλο βάρος (…) και πρέπει να το κατανοήσουμε αυτό.
Όμως την ίδια ώρα δεν μπορούμε να δεχθούμε οι μετανάστες να χρησιμοποιηθούν ως πηγή πίεσης», τόνισε ο Borrell λίγο πριν τη σημερινή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Δένδιας: Ξεκάθαρες αποδείξεις ότι η μετακίνηση προσφύγων/μεταναστών έχει ενορχηστρωθεί από την Τουρκία


Τη θέση ότι υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι η πληθυσμιακή μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών έχει ενορχηστρωθεί από την Τουρκία διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας κατά την άφιξη του στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή 6/3στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.
«Θα συζητήσουμε σήμερα, μεταξύ άλλων, την κατάσταση που εξελίσσεται στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδος με την Τουρκία.
Αντιμετωπίζουμε μία μαζική μετακίνηση μεταναστών προς τα σύνορα της Ελλάδος και της Ευρώπης. Μεταναστών, οι οποίοι διαβιούν στην Τουρκία εδώ και χρόνια.  
Έχουμε ξεκάθαρες αποδείξεις ότι η πληθυσμιακή αυτή μετακίνηση έχει δημιουργηθεί και ενορχηστρωθεί από την Τουρκία.
Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιτρέψει την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ.Δένδιας.

Πέτσας: Διακινητής ανθρώπων και fake news η Τουρκία

Τη θέση ότι «η Τουρκία έγινε η ίδια διακινητής ανθρώπων και fake news» διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στις εξελίξεις που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα στην ελληνοτουρκική μεθόριο στην περιοχή του Έβρου.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Πέτσας υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε την πολιτική της στο μεταναστευτικό/προσφυγικό διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει θέμα εθνικής ασφαλείας.
«Δεν θα περάσει κανείς τα σύνορα» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan για τα περί νεκρών και τραυματιών στα σύνορα από ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας, κάνοντας λόγο για ψευδείς ειδήσεις.
Σημείωσε ακόμα ότι τα βίντεο που δίνουν στην δημοσιότητα οι Τούρκοι είναι «κατασκευασμένα», τονίζοντας πως με αυτή την τακτική η αξιοπιστία της Τουρκίας «πέφτει στο μηδέν».
Ο κ.Πέτσας είπε ότι από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση φροντίζει οι αρμόδιοι υπουργοί να ενημερώνουν με βίντεο τους ευρωπαίους, δείχνοντας το χρονολόγιο για την μαζική παραβίαση των συνόρων, ενώ έκανε λόγο για «οργανωμένο σχέδιο από την Τουρκία».
«Η Ευρώπη αρχίζει να αφυπνίζεται», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «οι Ευρωπαίοι στοιχήθηκαν δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη».
«Η στήριξη φάνηκε και από την παρουσία των επικεφαλής της ΕΕ στον Έβρο μαζί με τον πρωθυπουργό» υπογράμμισε ο κ.Πέτσας.
Image
Προς επέκταση ο φράχτης στον Έβρο

Απέναντι στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει αποφασίσει την επέκταση του μήκους του φράκτη στα σύνορα στον Έβρο κατά επιπλέον 40 χιλιόμετρο.
Η ενίσχυση του φράκτηπου σήμερα εκτείνεται στα 12 χιλιόμετρα στον Έβρο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες στο νότιο τμήμα του Έβρου που θωρείται και το πιο ευάλωτο σημείο στα σύνορα.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα σημεία που προκρίνονται βρίσκονται σε Ορμένιο, Κήπους, Φέρες, Τυχερό, Σουφλί, Δίκαια, Δίλοφο, Μαράσια και Νέα Βύσσα.
Παράλληλα, έχουν ενισχυθεί και οι δυνάμεις ασφαλείας κατά 1.000 στρατιώτες, δύο λόχους καταδρομών, 1.500 αστυνομικούς και συνοριοφύλακες.
Image
Η σκηνοθεσία στον Έβρο

Αίσθηση προκαλούν οι φωτογραφίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθώς αποδεικνύεται ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία σκηνοθετεί το χάος που επικρατεί στα σύνορα του Έβρου, από τα ξημερώματα της Παρασκευής (28/2/2020) οπότε και ο Erdogan άρχισε να προωθεί μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ειδικότερα, ο ελληνικός στρατός εντόπισε περούκες στην όχθη του ποταμού Έβρου, στην περιοχή των Φερών.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, τις φοράνε νεαροί άνδρες, ώστε να φαίνεται πως όσοι πλησιάζουν τα σύνορα δεν είναι άντρες, αλλά είναι γυναίκες και κατά προτίμηση με παιδιά.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες μαρτυρίες των ελληνικών δυνάμεων που βρίσκονται στα σύνορα, στην περιοχή του Σουφλίου διαπιστώθηκε ότι το τουρκικό κράτος μαρκάρει όσους στέλνει για να μπορεί να τους παρακολουθεί.

Επίσης σε άλλη φωτογραφία φαίνονται άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής να προετοιμάζουν το drone για απογείωση δίπλα στο τουρκικό φυλάκιο Παζαρ Κουλε.
Με τη χρήση του drone η στρατοχωροφυλακή καθοδηγεί τις ρίψεις καπνογόνο και δακρυγόνων από πολυβομβιδοβόλο να στο ελληνικό έδαφος.


(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 6/3 09:55)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης