Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ένταση στον Έβρο - Επεισόδια με χημικά στις Καστανιές - Επεκτείνεται κατά 40 χλμ ο φράχτης - Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία

tags :
Ένταση στον Έβρο - Επεισόδια με χημικά στις Καστανιές - Επεκτείνεται κατά 40 χλμ ο φράχτης - Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία
Συνεχίζονται οι συλλήψεις μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα στον Έβρο
Ένταση επικρατεί από νωρίς σήμερα Παρασκευή 6/3 το πρωί στην περιοχή του Έβρου και συγκεκριμένα στο φυλάκιο στις Καστανιές, όπου οι ελληνικές δυνάμεις απώθησαν μια ακόμα προσπάθεια των μεταναστών που βρίσκονται στην Τουρκία να περάσουν στο ελληνικό έδαφος.
Τα επεισόδια άρχισαν λίγο μετά τις 07:30 το πρωί, όταν μικρές διάσπαρτες ομάδες μεταναστών επιχείρησαν να περάσουν στην ελληνική πλευρά, ενώ άρχισε και εκτόξευση χημικών από την απέναντι πλευρά του Έβρου, δημιουργώντας αποπνικτική κατάσταση.
Με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης απάντησαν οι ελληνικές δυνάμεις, ενώ έκαναν και ρίψεις νερού με την «Αύρα».
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι αν και δεν υπάρχουν μετανάστες στη μεθόριο, γίνεται μαζική ρίψη χημικών από την τουρκική πλευρά.
Το ερώτημα είναι αν αυτό το γεγονός συνδυάζεται με τα όσα υποστήριξε χθες Πέμπτη 5/3 ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, S. Soylu, ο οποίος προανήγγειλε την άφιξη στον Έβρο 1.000 ανδρών των ειδικών δυνάμεων.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι συλλήψεις μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα στον Έβρο.
Συγκεκριμένα, το 12ωρο από τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης (5/3) έως τις 18.00 το απόγευμα, στην περιοχή του Έβρου:
-Συνελήφθησαν οκτώ άτομα. Επτά άτομα προέρχονται από το Αφγανιστάν και ένα από τη Συρία.
-Εμποδίστηκαν 1.871 απόπειρες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα
Συνολικά, από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης, ο απολογισμός είναι ο εξής:
-Έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 36.649 περιπτώσεις.
-Έχουν συλληφθεί 252 πρόσωπα.
Οι εθνικότητες (χώρες προέλευσης) των ανθρώπων που συνελήφθησαν στον Έβρο από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα είναι οι εξής:
-Αφγανιστάν, 64%
-Πακιστάν, 19%
-Τουρκία, 5%
-Συρία, 4%
-Σομαλία, 2,6%
-Ιράκ, Ιράν, Μαρόκο, Αιθιοπία, Μπαγκλαντές, Αίγυπτος: 5,4%

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία
 
Η Τουρκία όλο και περισσότερο τεντώνει το σχοινί η Τουρκία και παρά το γεγονός ότι έχει εργαλειοποιήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στην ΕΕ, συνεχίζει τα μαθήματα περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και τις κατηγορίες εις βάρος της ελληνικής κυβέρνησης για κακομεταχείριση και νεκρούς στα σύνορα.
Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ της τουρκικής προκλητικότητας είναι η ανακοίνωση από το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας για την αποστολή στον Έβρο 1.000 ανδρών ειδικών δυνάμεων για την προστασία των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται εκεί από την Παρασκευή (28/2/2020) τα ξημερώματα όταν ο Recep Tayyip Erdogan άνοιξε τα σύνορα.
«Στέλνουμε 1.000 αστυνομικούς ειδικών δυνάμεων στα σύνορα για να εμποδίζουν τις απάνθρωπες ενέργειες των Ελλήνων στον Εβρο. 
Οι Έλληνες τραυμάτισαν 164 ανθρώπους» ανακοίνωσε αναφερόμενος στις επαναπροωθήσεις μεταναστών, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Süleyman Soylu, ο οποίος πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ο ίδιος επανέλαβε τις πρόσφατες δηλώσεις του Erdogan ότι η Τουρκία δεν εμποδίζει τους μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
«Όποιος θέλει να έρθει έρχεται, όποιος περάσει πέρασε.
Η Τουρκία εδώ και εννέα χρόνια έχει αντιμετωπίσει αυτήν την ανθρωπιστική τραγωδία για την οποία σιωπά όλος ο κόσμος.
Υπήρξε η κοινή δήλωση της 18ης Μαρτίου.
Εμείς την εφαρμόσαμε.
Από πέρυσι συλλάβαμε στην Αδριανούπολη περίπου 137.000 μετανάστες.
Επιστρέψαμε εθελοντικά 103.000 ανθρώπους πίσω στις χώρες τους.
Έριξαν πάνω στους ανθρώπους χημικά του 1978.
Η ελληνική πλευρά το έκανε αυτό.
Καταγγέλλω τη Frontex. Δυστυχώς η Frontex λειτουργεί ως δύναμη καταστολής» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών και υποστηρίζει ότι η Αθήνα «λέει ψέματα για τις τουρκικές Αρχές».
Νωρίτερα σήμερα (5/3/2020), ο Soylu επέμεινε στα περί νεκρών μεταναστών στα σύνορα ενώ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα καταγγείλει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Η Τουρκία θα πάει στους διεθνούς οργανισμούς την Ελλάδα για τη μεταχείριση των προσφύγων, θα καταθέσει καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον θάνατο δύο μεταναστών από τα ελληνικά στρατεύματα» φέρεται να υποστήριξε ο Soylu σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό.

ΥΠΕΞ σε Cavusoglu: To να βασίζεσαι σε πραγματικά γεγονότα αντί σε ψευδείς ειδήσεις είναι πάντοτε καλό στη διπλωματία

Να βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα αντί σε ψευδείς ειδήσεις, προτρέπει τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών M. Cavusolgou, το υπουργείο Εξωτερικών.
«To να βασίζεσαι σε πραγματικά γεγονότα αντί σε ψευδείς ειδήσεις είναι πάντοτε καλό στη διπλωματία.
Όπως είναι και η ψυχραιμία» απαντάει το υπουργείο Εξωτερικών στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών M. Cavusoglu με ανάρτησή του στο twitter.
Την παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε προκλητική ανάρτηση στο twitter του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Απειλές για άνοιγμα των συνόρων με τη Συρία

Ωστόσο, η Άγκυρα προχώρησε ακόμα ένα βήμα και απείλησε με άνοιγμα των συνόρων με τη Συρία εάν δεν τερματιστεί η βία εκεί.
«Τριάμισι εκατομμύρια άνθρωποι στην Ιντλίμπ και στα σύνορα της Τουρκίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε δύσκολη κατάσταση. Οι συνεχιζόμενες απάνθρωπες ενέργειες του (συριακού) καθεστώτος εκεί θα σημάνουν το άνοιγμα των συνοριακών πυλών μας», δήλωσε ο Soylu μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αδριανούπολη.
«Τελικά όλοι θα κατευθυνθούν προς την Ευρώπη», δήλωσε ο ίδιος προσθέτοντας πως «αυτό δεν είναι απειλή ούτε εκβιασμός».
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του Soylu έγιναν μόλις λίγες ώρες πριν τη συνάντηση στη Μόσχα του Erdogan με τον Putin, όπου και θα ξεκαθαριστεί το τοπίο για την επόμενη ημέρα στην επαρχία Idlib της Συρίας, εξέλιξη που με τη σειρά του θα επηρεάσει και τα όσα σοβαρά γεγονότα εκτυλίσσονται τα τελευταία 24ωρα στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο.

Cavusoglu (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Η Ελλάδα πυροβολεί στη στεριά και στη θάλασσα τους πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο στα σύνορά της

 Για «αναστολή των υποχρεώσεων» που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγορεί την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας M. Cavusoglu και ζητά από την Ε.Ε. περισσότερη υποστήριξη προς την χώρα του, τόσο για τον πόλεμο στην Συρία όσο και για την προσφυγική κρίση.
«Καθώς διαβάζετε αυτές τις γραμμές, μια χώρα της Ε.Ε. και πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα, αναστέλλει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Ε.Ε., πυροβολεί στη στεριά και στη θάλασσα τους πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο στα σύνορά της και τούς αντιμετωπίζει με απάνθρωπο τρόπο.
Βυθίζει τα σκάφη τους, επιτίθεται με δακρυγόνα, σκοτώνει τρία άτομα και τραυματίζει πολλά άλλα», ισχυρίζεται ο κ. Cavusoglu στη γερμανική εφημερίδα BILD και ζητά από την Ε.Ε. να στηρίξει την Τουρκία, καθώς, όπως λέει, αυτό είναι και προς το συμφέρον της ίδιας της Ευρώπης.
«Δεν είναι πλέον δυνατό να υπερασπιζόμαστε μόνοι μας την Ευρώπη ενάντια στη βούληση της Ευρώπης.
Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Συρία και βρίσκονται στον δρόμο προς τα σύνορά μας.
Η Μέση Ανατολή βρίσκεται και στη δική σας γειτονιά και δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζετε. Τα γεγονότα εκεί επηρεάζουν και εσάς», προσθέτει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και χαρακτηρίζει «ανευθυνότητα» το να λέει κανείς, «οι πρόσφυγες δεν πρέπει να έρχονται σε μας, η Τουρκία θα πρέπει να τους φροντίζει».
Ο κ. Cavusoglu στις επικρίσεις της ΕΕ ότι η Αγκυρα χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μέσο πολιτικής πίεσης υποστηρίζει: «Η χώρα μας δεν μπορεί πλέον να κουβαλά μόνη της το μεγάλο βάρος που έχει αναλάβει.
Είναι αναξιοπρεπές να αντιμετωπίζετε αυτή τη δήλωση ως απειλή, εκβιασμό ή πολιτικό ελιγμό. Παρέχουμε στα περίπου τέσσερα εκατομμύρια άτομα στη χώρα μας την απαραίτητη προστασία και υποστήριξη. Τηρούμε την αρχή της μη επιστροφής. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική μας για τους πρόσφυγες. Από την άλλη πλευρά, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να σταματούμε τους πρόσφυγες που θέλουν να μετακινηθούν προς ασφαλείς χώρες» και προτείνει το πρόβλημα «να λυθεί εκεί όπου προκύπτει», αναφερόμενος στην Συρία.
«Μαζί πρέπει να αποτρέψουμε τη στρατιωτική λύση του Assad και να αναζωογονήσουμε την πολιτική διαδικασία.
Πρέπει να εργαστούμε όλοι προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι Σύροι θα μπορούν να επιστρέψουν και να εγκατασταθούν στις περιοχές τις οποίες απελευθερώνει η Τουρκία από τους τρομοκράτες», συνεχίζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς της Αγκυρας ότι η Ε.Ε. δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση του 2016 για το προσφυγικό, υποστηρίζοντας ότι μέχρι τώρα έχει εκταμιευθεί από τις Βρυξέλλες μόνο το 50% των 6 δισεκατομμυρίων που προβλεπόταν, ενώ «η ίδια η Τουρκία έχει πληρώσει τουλάχιστον 40 δισ. δολάρια για τη στέγαση των προσφύγων».
Επιπλέον, ο Cavusoglu αναφέρει ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει το εθελοντικό πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων.
«Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει από τον βαθύ ύπνο, ώστε αυτοί οι απελπισμένοι άνθρωποι να επιστρέψουν στην Συρία», λέει χαρακτηριστικά και καταλήγει υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν έλαβε στήριξη από την Ε.Ε. ούτε σε ό,τι αφορά την ιδέα περί δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στην Συρία.

Επεκτείνεται ο φράχτης στα σύνορα

Επιπλέον, φράχτης 40 χλμ. θα τοποθετηθεί στα σύνορα του Έβρου.
Την ενίσχυση της άμυνας με τοποθέτηση επιπλέον 40 χλμ. φράχτη κατά μήκος των συνόρων στα πρότυπα του υφιστάμενου, μήκους 12 χλμ. στον Έβρο, σχεδιάζουν οι ελληνικές αρχές.

Image
Συνολικά, για το πενθήμερο από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης ο απολογισμός είναι ο εξής:
*Έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 34.778 περιπτώσεις
* Έχουν συλληφθεί 244 πρόσωπα
Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια στις Καστανιές του Εβρου με τους μετανάστες να κινούνται μαζικά σε διάφορα σημεία του φράχτη προκειμένου να εντοπίσουν περάσματα για να μπουν στο ελληνικό έδαφος.
Image

Η σκηνοθεσία στον Έβρο

Αίσθηση προκαλούν οι φωτογραφίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθώς αποδεικνύεται ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία σκηνοθετεί το χάος που επικρατεί στα σύνορα του Έβρου, από τα ξημερώματα της Παρασκευής (28/2/2020) οπότε και ο Erdogan άρχισε να προωθεί μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ειδικότερα, ο ελληνικός στρατός εντόπισε περούκες στην όχθη του ποταμού Έβρου, στην περιοχή των Φερών.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, τις φοράνε νεαροί άνδρες, ώστε να φαίνεται πως όσοι πλησιάζουν τα σύνορα δεν είναι άντρες, αλλά είναι γυναίκες και κατά προτίμηση με παιδιά.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες μαρτυρίες των ελληνικών δυνάμεων που βρίσκονται στα σύνορα, στην περιοχή του Σουφλίου διαπιστώθηκε ότι το τουρκικό κράτος μαρκάρει όσους στέλνει για να μπορεί να τους παρακολουθεί.

Επίσης σε άλλη φωτογραφία φαίνονται άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής να προετοιμάζουν το drone για απογείωση δίπλα στο τουρκικό φυλάκιο Παζαρ Κουλε.
Με τη χρήση του drone η στρατοχωροφυλακή καθοδηγεί τις ρίψεις καπνογόνο και δακρυγόνων από πολυβομβιδοβόλο να στο ελληνικό έδαφος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης