Τελευταία Νέα
Speculator

Το κραχ του Χρηματιστηρίου και ο… κίνδυνος του «προτείνοντα» στις δημόσιες προτάσεις

tags :
Το κραχ του Χρηματιστηρίου και ο… κίνδυνος του «προτείνοντα» στις δημόσιες προτάσεις
Ο κίνδυνος να επηρεαστεί η ανάπτυξη και να σημειώσουν ζημιές οι εταιρείες λόγω εξάπλωσης του ιού της Κίνας
Με τις αποτιμήσεις να διαλύονται στις τελευταίες συνεδριάσεις λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού της Κίνας και του μεταναστευτικό, οι βασικοί μέτοχοι που έχουν προβεί σε δημόσιες προτάσεις έχουν μπροστά τους ένα σημαντικό κίνδυνο.
Εκτός του ότι αγοράζουν μετοχές στην τιμή της δημόσιας πρότασης που έχουν καταθέσει, ασχέτως αν κάποιοι ίσως και λογικά τις θεωρούσαν πριν λίγες εβδομάδες χαμηλές, έχουν και ένα πρόσθετο κίνδυνο.
Ο κορονοϊός απειλεί την ανάπτυξη και κάποιοι από τους βασικούς μετόχους αγοράζουν με δανεικά τις μετοχές σε τιμές πριν ξεκινήσει το μαζικό ξεπούλημα στο χρηματιστήριο και υποχωρήσουν οι τιμές των μετοχών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εισηγμένη Καράτζης, όπου ο Αντώνης Καράτζης αγοράζει μετοχές στα 10 ευρώ έχοντας σύμφωνα με πληροφορίες συνάψει δάνειο.
Αν πληγεί ο τουρισμός τα δύο μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που διαθέτει η εισηγμένη στην Κρήτη, ενδέχεται να υποστούν πλήγμα και να εμφανίσουν μεγάλες ζημιές επηρεάζοντας τα αποτελέσματα του ομίλου.
Την ίδια ώρα οι τόκοι του δανείου θα τρέχουν κανονικά.
Σε άλλες εισηγμένες, Νηρεύς, Σελόντα και Περσεύς συγκεκριμένα, η Ανδρομέδα αγοράζει μετοχές και δραστηριοποιείται σε ένα δύσκολο ήδη περιβάλλον.
Ο ανταγωνισμός από την Τουρκία είναι πολύ μεγάλος και πιέζει τις τιμές των ψαριών, αφού η Τουρκική κυβέρνηση επιδοτεί τις εταιρείες της χώρας.
Η Ανδρομέδα βάζει δεκάδες εκατομμύρια σε εταιρείες με τα μεγέθη τους στο πρώτο εξάμηνο της χρήσης 2019 να εμφανίζουν σημαντικές ζημιές.
Μοναδική εξαίρεση είναι η Περσεύς η οποία για τη χρήση 2019 εμφάνισε πολύ καλά αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα είχε πωλήσεις 48,3 εκατ. ευρώ από 45,7 εκατ. ευρώ το 2018 και καθαρά κέρδη 3,08 εκατ. ευρώ από 2,93 εκατ. ευρώ το 2018.
Η Σελόντα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 δημοσίευσε ζημιές 25,3 εκατ. ευρώ από 24,9 εκατ. ευρώ.
Για το ίδιο διάστημα η Νηρεύς είχε ζημιές 15 εκατ. ευρώ από ζημιές 13,6 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως τόσο η δημόσια πρόταση στην Καράτζης, όσο και οι δημόσιες προτάσεις σε Νηρέα, Σελόντα και Περσεύς έχουν πετύχει αφού εδώ και κάποιες εβδομάδες έχει συμπληρωθεί το απαιτούμενο ποσοστό του 90% προκειμένου μετά από όλες τις διαδικασίες που θα μεσολαβήσουν, να μπορεί να ασκηθεί το δικαίωμα του squeeze out και να διαγραφούν οι μετοχές από το ΧΑ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης