Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ινδία: Κρατικοποιεί την 4η μεγαλύτερη τράπεζά της, στη σκιά μιας μεγάλης τραπεζικής κρίσης

tags :
Ινδία: Κρατικοποιεί την 4η μεγαλύτερη τράπεζά της, στη σκιά μιας μεγάλης τραπεζικής κρίσης
Η τράπεζα Yes, βρίσκεται σήμερα στη μονάδα εντατικής θεραπείας και μια εισροή κεφαλαίων από την Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας θα της παράσχει το απαραίτητο οξυγόνο
Πριν από δύο χρόνια, σημειώθηκε ήρθαν στην επιφάνεια τα πρώτα σοβαρά σημάδια κρίσης του τραπεζικού οικοδομήματος της Ινδίας και τώρα, όπως αναφέρει το Bloomberg, η ινδική κυβέρνηση προχώρησε στην οργάνωση ενός σχεδίου διάσωσης της 4ης μεγαλύτερης ιδιωτικής της τράπεζας, καθώς η τραπεζική κρίση που χρόνια τώρα ταλανίζει τη χώρα απειλεί τα θεμέλια όλου του τραπεζικού της συστήματος.
«Μετά από 18 μήνες κρίσης σκιώδους τραπεζικής κρίσης, η κυβέρνηση δεν θέλησε να προκαλέσει μία ακόμη μεγάλη αναταραχή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας», δήλωσε ο Ravikant Anand Bhat, ανώτερος αναλυτής στην Indianivesh Securities Ltd.
 
Το σχέδιο της κυβέρνησης - να δημιουργηθεί μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της κρατικής τράπεζας της Ινδίας για να χορηγήσει μια ισχυρή τονωτική ένεση κεφαλαίων και μια ανάσα ζωής στην Yes Bank Ltd, μετά τη μακρά αδυναμία της να αντλήσει κεφάλαια για να αντισταθμίσει την αύξηση των επισφαλών δανείων.


Η υπηρεσία Moody's Investors Service μείωσε τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της τράπεζας το Δεκέμβριο 2019 και τον Ιανουάριο 2020, υποστηρίζοντας, ότι η «ανεξάρτητη βιωσιμότητά της εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από την αδυναμία της στην ανεύρεση νέων κεφαλαίων».
«Η τράπεζα Yes, βρίσκεται σήμερα στη μονάδα εντατικής θεραπείας και μια εισροή κεφαλαίου από την Κεντρική Τράπεζα θα της παράσχει το απαραίτητο οξυγόνο», δήλωσε ο κ. Kranthi Bathini, διευθυντής της WealthMills Securities Ltd.
Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών έχει επιβάλλει όριο αναλήψεων τις 50.000 ρουπίες (περίπου 650 δολάρια) σε λογαριασμούς που τηρούνται στην Yes Bank, σύμφωνα με μια κοινοποίηση στο δελτίο τύπου.
Όμως, η αγορά δεν φαίνεται καθησυχασμένη καθώς ο πιστωτικός κίνδυνος της Ινδίας αυξήθηκε πρόσφατα δεδομένου ότι η επιδημία του κορωνοϊού πιστεύεται ότι θα εντείνει την κρίση του τραπεζικού συστήματος έρχεται στο προσκήνιο...
 
Η RBI έχει αντικαταστήσει το διοικητικό συμβούλιο της Yes Bank για περίοδο 30 ημερών «εξαιτίας της σοβαρής επιδείνωσης της οικονομικής θέσης της Τράπεζας», γράφει σε δήλωσή της η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας.
Η τράπεζα Yes δεν είναι η πρώτη - Η κυβέρνηση ανέλαβε την IL & FS το 2018 σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους πιστωτές μετά τις αθετήσεις.
Και πέρυσι, η Reserve Bank of India κατέσχεσε τον έλεγχο μιας άλλης τράπεζας που παρέπεε, της Dewan Housing Finance Corp., δήλωσε ότι θα ξεκινήσει διαδικασία πτώχευσης - και υποψιαζόμαστε ότι δεν θα είναι η τελευταία.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης