Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανέλαβε καθήκοντα ο ειδικός διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ

tags :
Ανέλαβε καθήκοντα ο ειδικός διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ

Πρώτο στοίχημα του Γιώργου Μελέτη, πρώην κορυφαίου στελέχους της εταιρίας PQH, η προσφυγή στη διαιτησία για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ της βιομηχανίας και του ελληνικού δημοσίου
Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες της ειδικής διαχείρισης της ΛΑΡΚΟ που θα οδηγήσουν στην προκήρυξη διαγωνισμών για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας.
Ο Γιώργος Μελέτης που ορίστηκε ειδικός διαχειριστής και θα προχωρήσει στο έργο του σε συνεργασία με την Deloitte, έχει ήδη αναλάβει τα καθήκοντα του με πρώτη προτεραιότητα και μεγάλο στοίχημα ως προς τους χρόνους, την προσφυγή στη διαιτησία για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ της ΛΑΡΚΟ και του ελληνικού δημοσίου.

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Hellenic Steel

Ο κ. Μελέτης είναι πρώην κορυφαίο στέλεχος της εταιρίας PQH. Είναι οικονομολόγος και παλαιότερα τραπεζικό στέλεχος, ενώ το 2017 διετέλεσε γενικός διευθυντής της PQH, της εταιρίας στην οποία μέτοχος με 33,3%  είναι η Qualco, συμφερόντων του κ. Ορέστη Τσακαλώτου.
H PQH ως γνωστόν έχει αναλάβει ως ενιαίος ειδικός εκκαθαριστής τις 16 υπό εκκαθάριση τράπεζες στην Ελλάδα, ενώ η Qualco μετέχει στην κοινοπραξία που έχει αναλάβει σύμβουλος διαχείρισης απαιτήσεων της ΔΕΗ από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΛΑΡΚΟ είναι από τους βασικούς οφειλέτες της ΔΕΗ, με χρέη της τάξης των 350 εκατ. ευρώ.
Από το 2018 ως σήμερα ο κ. Μελέτης είναι μέλος των ομάδων διοίκησης των έργων ειδικής διαχείρισης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά  και της Hellenic Steel.

Καταγραφή του ενεργητικού και παθητικού της επιχείρησης

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη ΛΑΡΚΟ, ο ειδικός διαχειριστής πρέπει εντός 15 εργασίμων ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του να προβεί σε καταγραφή του συνόλου του ενεργητικού και παθητικού της επιχείρησης και  στην εκπόνηση σχεδίου δράσης, που θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον επιχειρησιακές και χρηματοοικονομικές εκτιμήσεις για την περίοδο της ειδικής διαχείρισης.
Η σχετική έκθεση θα πρέπει να παραδοθεί στους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος εντός τριών εργασίμων ημερών από την παρέλευση της προαναφερόμενης προθεσμίας.
Σε περίπτωση αμφισβήτησης για το ενεργητικό και το παθητικό της επιχείρησης από το δημόσιο, η ΛΑΡΚΟ και το ελληνικό δημόσιο μπορούν να προσφύγουν στη διαιτησία, μέσα σε αυστηρές χρονικές προθεσμίες.
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή ο Διαχειριστής θα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία για τον διαγωνισμό πώλησης της ΛΑΡΚΟ,  ενώ από την ανάληψη των καθηκόντων του θα πρέπει να προχωρήσει στη μείωση των δαπανών, συμπεριλαμβανομένου του μισθολογικού κόστους που πρέπει να περικοπεί κατά 25%.

Διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού

Ο Διαχειριστής καταρτίζει οριστική έκθεση απογραφής του ενεργητικού και του παθητικού, δημοσιεύει πρόσκληση για αναγγελία και καταρτίζει προσωρινό πίνακα κατάταξης πιστωτών.
Επίσης υποχρεούται να προβεί σε διενέργεια δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ ή επιμέρους λειτουργικών συνόλων (κλάδων)  ή επιμέρους περιουσιακών στοιχείων που δεν αποτελούν κλάδους.
Η διακήρυξη του διαγωνισμού πρέπει να δημοσιευτεί εντός 15 ημερών από την απόφαση της διαιτησίας. Μέσα σε 10 ημέρες από το άνοιγμα των προσφορών ο διαχειριστής συντάσσει συνοπτική έκθεση αξιολόγησης  και κατακύρωσης του διαγωνισμού.
Αν δεν αντιλέξουν οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος σε διάστημα 5 ημερών, τότε ο  Διαχειριστής συνάπτει με τον πλειοδότη τη σύμβαση μεταβίβασης του ενεργητικού ή των επί μέρους στοιχείων του ενεργητικού.

Αίτηση πτώχευσης

Στην περίπτωση που δεν υποβληθεί καμία προσφορά, ο διαγωνισμός επαναλαμβάνεται με τη δημοσίευση νέας διακήρυξης εντός 30 ημερών.
Εάν και ο νέος διαγωνισμός δεν τελεσφορήσει, τότε τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ που δεν κατέστη δυνατόν να πουληθούν, πωλούνται ως σύνολο ή τμηματικά με ελεύθερη διαπραγμάτευση ύστερα από δημόσια πρόσκληση.
Στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης τουλάχιστον του 75% του συνόλου του ενεργητικού της εταιρίας (ως λογιστική αξία) εντός 12 μηνών από τη θέση σε ειδική διαχείριση ή εντός 9 μηνών από το πέρας της διαιτησίας, τότε η ειδική διαχείριση θεωρείται ότι έχει λήξει και ο διαχειριστής υποχρεούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bakingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης