Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο κορωνοϊός και το ημερολόγιο των stress tests για τις τράπεζες - Προβληματισμός για τις παραδοχές 2020-2022

tags :
Ο κορωνοϊός και το ημερολόγιο των stress tests για τις τράπεζες - Προβληματισμός για τις παραδοχές 2020-2022
H δύσκολη περίοδος του κορωνοϊού βρήκε τις ευρωπαϊκές τράπεζες, μαζί τους και τις ελληνικές σε περίοδο διεξαγωγής των stress tests
H δύσκολη περίοδος του κορωνοϊού βρήκε τις ευρωπαϊκές τράπεζες, μαζί τους και τις ελληνικές σε περίοδο διεξαγωγής των stress tests.
Σε ότι αφορά το στατικό κομμάτι της άσκησης η σημασία είναι μικρή διότι οι τράπεζες διεξάγουν τη δοκιμή με στοιχεία του 2019.
Ωστόσο η άσκηση έχει και ένα κομμάτι προβολής που αφορά το διάστημα 2020-2022.
Μολονότι τα πιστωτικά ιδρύματα εκτιμούν πως είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν οι παραδοχές του test ως προς τις προβλέψεις, εν τούτοις κάποιοι διατείνονται πως αν δεν αλλάξουν οι παραδοχές είναι πιθανόν να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των στοιχείων.
Να αλλάξει δηλαδή η αξιολόγηση των απαιτήσεων από την πλευρά της ΕΚΤ.
Στις 9 Μαρτίου οι ελληνικές τράπεζες θα στείλουν στους θεσμούς και συγκεκριμένα στην ΕΚΤ τα πρώτα τους στοιχεία ενώ η πρώτη  υποβολή στοιχείων με προβλέψεις τριετίας 2020-2022 θα διενεργηθεί από την πλευρά των τραπεζών στο τέλος του Μαρτίου 2020.
Το διάστημα αυτό δεν είναι ικανό για να μεταβάλει τα δεδομένα, όμως οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και η άσκηση σε καμία των περιπτώσεων δεν είχε λάβει υπόψη της το ενδεχόμενο μιας πανδημίας που μπορεί να μεταβάλει άρδην τα δεδομένα και τις προοπτικές.
Τα πιστωτικά ιδρύματα δηλώνουν αισιόδοξα κυρίως λόγω των μακροοικονομικών παραδοχών αν και θεωρούν την άσκηση σκληρότερη από τις προηγούμενες πανευρωπαϊκές ασκήσεις.
Θα ακολουθήσει μια τρίτη υποβολή στοιχείων στις  12 Μαίου και η τελευταία στις 19 Ιουνίου.
Ολες οι υποβολές από το τέλος Μαρτίου και μετά με εξαίρεση την τελευταία θα έχουν επισημάνσεις από την ΕΚΤ που διεξάγει την άσκηση.
Δηλαδή θα υπάρξει μια ανταλλαγή απόψεων και αιτημάτων από την πλευρά της ΕΚΤ προς τις τράπεζες.
Θεωρείται περίπου σίγουρο πως στις επισημάνσεις αυτές θα τεθούν και θέματα επικαιρότητας όπως οι εξελίξεις με τον κορωνοϊό εκτός και αν το θέμα οδηγηθεί σε συρρίκνωση παρατηρούν αναλυτές, χωρίς να δίνουν μεγάλες πιθανότητες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Είναι προφανές πως για τις ελληνικές τράπεζες  αλλά και για τις λοιπές ευρωπαϊκές, τα στοιχεία και οι παραδοχές είχαν διαμορφωθεί με βάση τα προ της επιδημίας δεδομένα.
Τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα δεν ανησυχούν μήπως ανακύψουν γι' αυτά κεφαλαιακές ανάγκες.
Τα stress tests ωστόσο είναι ίσως τα σκληρότερα των τελευταίων ετών και δεν μπορούν παρά με κάποιο τρόπο να καταγράψουν και τα νέα δεδομένα.
Σε κάθε περίπτωση αυτά είναι τα τελευταία stress tests που πραγματοποιούνται με βάση την τρέχουσα μεθοδολογία.
Ετσι και αλλιώς η μεθοδολογία βρίσκεται υπό αναθεώρηση και η νέα μεθοδολογία θα λάβει υπόψη της και τα νέα δεδομένα παρατηρούν έγκυροι παράγοντες.
Πιο σημαντικό αναδεικνύεται το θέμα των stress tests για τις ιταλικές τράπεζες που λόγω της εξάπλωσης του ιού στη χώρα αναμένεται να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος στις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν γύρω  από το θέμα.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης