Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πακέτο στήριξης 50 δισ. δολ. από το ΔΝΤ για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού - Θα δοθούν υπό την μορφή άτοκου δανεισμού

Πακέτο στήριξης 50 δισ. δολ. από το ΔΝΤ για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού - Θα δοθούν υπό την μορφή άτοκου δανεισμού
Το ΔΝΤ ανακοίνωσε πρόγραμμα 50 δισ. για τη στήριξη των οικονομιών που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό
Πακέτο ύψους 50 δισεκ. δολαρίων με στόχο να βοηθήσει στην καταπολέμηση του κορωνοϊού ανακοίνωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, K. Georgieva.
Η Georgieva είπε στο CNBC «ότι τα χρήματα είναι διαθέσιμα αμέσως».
Υπενθυμίζεται ότι η Georgieva, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τόνισε ότι είναι υψηλοί οι κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία από την εξάπλωση του κορωνοϊού, αναφέροντας ότι επηρεάζει τόσο τα επίπεδα προσφοράς όσο και εκείνα της ζήτησης, ενώ περιορίζει την παραγωγή και την ανάπτυξη.
Όπως εξήγησε, η ζήτηση υποχωρεί λόγω της υψηλής αβεβαιότητας, αλλά και των προληπτικών μέτρων.
Βέβαια, η Georgieva ανέφερε ότι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πιο ισχυρό σε σχέση με την κρίση του 2008-2009.
Επίσης, τα κράτη έχουν καθαρή δέσμευση δράσης, προκειμένου να εξομαλύνουν την επίδραση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ενώ έχουν δείξει υψηλό επίπεδο συνεργασίας.
Αναφορικά με την απάντηση της δημοσιονομικής πολιτικής, η Georgieva ανέφερε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να είναι τα φορολογικά μέτρα, ειδικά για τη σύνδεση με τις δαπάνες υγείας και τους πολίτες με χαμηλό εισόδημα.
Τα περισσότερα από τα χρήματα θα είναι άτοκα και οι χώρες δεν χρειάζεται να διαθέτουν πρόγραμμα με το ΔΝΤ για την συμμετοχή, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ
Είμαστε σε πρώιμο στάδιο δέσμευσης, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα ενεργήσουμε πολύ γρήγορα καθώς τα αιτήματα έρχονται αναφέρει η Georgieva
Η Georgieva δήλωσε στο CNBC "Squawk Alley" ότι τα χρήματα είναι διαθέσιμα "άμεσα" και θα διατεθούν για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος και τις αναδυόμενες αγορές.
Τα περισσότερα από τα χρήματα θα είναι άτοκα και οι χώρες δεν χρειάζεται να έχουν ένα προϋπάρχον πρόγραμμα με το ΔΝΤ για να συμμετάσχουν.
Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να αναθεωρήσουμε ανά χώρα τις οικονομικές ανάγκες και να συνεργαστούμε με αυτές τις χώρες για να βεβαιωθούμε ότι γνωρίζουν αυτόν τον πόρο και μπορούμε να απαντήσουμε αμέσως στις προκλήσεις.
Είμαστε σε πρώιμο στάδιο εμπλοκής, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα ενεργήσουμε πολύ γρήγορα καθώς τα αιτήματα έχουν αρχίσει να έρχονται ανέφερε η Georgieva.
Το ΔΝΤ θα ήθελε να δει τα χρήματα να χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και στη συνέχεια για στοχοθετημένα προγράμματα δημοσιονομικών κινήτρων.
Το ΔΝΤ συνεργάζεται επίσης με την Παγκόσμια Τράπεζα για να βοηθήσει τις χώρες να αποκτήσουν μέρος του ιατρικού εξοπλισμού, όπως ιατρικές μάσκες και αναπνευστικό εξοπλισμό, που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του ιού.
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε πρόγραμμα 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει τα φτωχά έθνη να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της επιδημίας στην υγεία και την οικονομία.
Οι χώρες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει επίσης να εξετάσουν τη λήψη μέτρων για να βοηθήσουν την οικονομία κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής επιβράδυνσης, όπως η παροχή πίστωσης σε μικρότερες επιχειρήσεις και προγράμματα για την πληρωμή των εργαζομένων που πρέπει να μείνουν στις χώρες τους
Πιστεύουμε ότι είναι πλέον καιρός να τεθούν σε εφαρμογή προληπτικά μέτρα εάν η επιδημία γίνει πιο σοβαρή δήλωσε η Georgieva.
Αντιμετωπίζουμε μια γενικευμένη αποδυνάμωση της ζήτησης, στο εμπόριο και τον τουρισμό
Η ανακοίνωση του ΔΝΤ έρχεται εν μέσω συντονισμένης δράσης από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες.
Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε μείωση 50 μονάδων βάσης και η η Τράπεζα του Καναδά ακολούθησε με επίσης μείωση 0,50%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης