Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING, Capital Economics: Σημαντική επιβράδυνση στο ΑΕΠ της ευρωζώνης την επόμενη 10ετία

ING, Capital Economics: Σημαντική επιβράδυνση στο ΑΕΠ της ευρωζώνης την επόμενη 10ετία
Η Ευρώπη και η ευρωζώνη που είναι σε οικονομική κρίση την τελευταία 10ετία, τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τον κορωνοϊό
Στην εκτίμηση ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη, πιθανότατα, να είναι πολύ... νωθρή την επόμενη δεκαετία συγκλίνουν οι αναλυτές.
«Ακόμα και πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού, πάνω από την οικονομία της ευρωζώνης είχαν συγκεντρωθεί μαύρα σύννεφα, με την Ιταλία να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα» προειδοποιούν οι οικονομολόγοι της ING.
«Κατά τα επόμενα δέκα χρόνια, ο ρυθμός ανάπτυξης της περιοχής πιθανότατα θα είναι επιβραδυνθεί σημαντικά ενώ η Ιταλία αντιμετωπίζει στασιμότητα χειρότερη από ό,τι έχει σημειωθεί ποτέ στην Ιαπωνία» αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της ING.
Η Ευρώπη και η ευρωζώνη είναι σε οικονομική κρίση την τελευταία δεκαετία ενώ υπήρχαν προειδοποιητικά σημάδια πριν καν ξεσπάσει η υγειονομική κρίση.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη ήταν μόλις 0,1% σε τριμηνία βάση, παρουσιάζοντας τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μετά το 2013, με τη Γερμανία να εμφανίζει αμετάβλητη ανάπτυξη, ενώ Ιταλία και Γαλλία σημείωσαν συρρίκνωση 0,3% και 0,1% αντίστοιχα.
Όσον αφορά το μέλλον, οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι η ευρωζώνη οδεύει προς μια δεκαετία πενιχρών προσδοκιών για την ανάπτυξη, στην καλύτερη περίπτωση.
«Τα επόμενα δέκα χρόνια, το πρόβλημα του δημογραφικού αλλά και η περιορισμένη διάθεση για μεταρρύθμιση, θα μπορούσε να ωθήσει τον ρυθμό ανάπτυξης του μπλοκ σε λιγότερο από 1%, κάτω από τον ετήσιο μέρος όρο της τάξης του 1,4% της προηγούμενης δεκαετίας» αναφέρουν οι αναλυτές της ING.
Εξάλλου, σύμφωνα με οικονομολόγους, το ξέσπασμα του κορωνοϊού είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για την ανάπτυξη και θα αναγκάσει την ΕΚΤ να αναλάβει δράση.
«Κατά την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε ξαφνική αλλαγή στις προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη καθώς ο ιός εξαπλώνεται στην Ευρώπη.
Κατά συνέπεια, ακόμη και τα πλέον έγκαιρα οικονομικά στοιχεία έχουν σήμερα μικρή αξία και οι προηγούμενες μακροοικονομικές προβλέψεις θα πρέπει να αλλάξουν.
Οι περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένων κι εμάς, έχουν μειώσει τις προβλέψεις τους για την αύξηση του ΑΕΠ.
Η ΕΚΤ θα κάνει το ίδιο» αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της Capital Economics.
«Υποπτευόμαστε ότι η πρόβλεψη της ΕΚΤ για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2020 θα μειωθεί από το 1,1% σε σχεδόν 0,8%, ενώ σημαντική μείωση αναμένεται στις προβλέψεις για τη Γερμανία και την Ιταλία.
Μειωμένες αναμένεται να είναι και οι προβλέψεις για το 2021» επισημαίνουν οι αναλυτές της Capital Economics και τονίζουν «ακόμα και πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού, αναμέναμε ανάπτυξη μόνο 0,7% στην ευρωζώνη φέτος.
Έχουμε ήδη υποβαθμίσει την πρόβλεψη στο 0,5%».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης