Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στις ασιατικές αγορές παρά τις νέες απώλειες στη Wall - Στο +0,63% ο Shanghai Composite, ο Nikkei +0,08%

tags :
Κέρδη στις ασιατικές αγορές παρά τις νέες απώλειες στη Wall - Στο +0,63% ο Shanghai Composite, ο Nikkei +0,08%
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με σημαντική άνοδο της τάξεως του +2,24% στις 2.059,33 μονάδες
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (4/3) οι αγορές της Ασίας, παρά τη νέα πτώση που σημειώθηκε χθες στη Wall Street, καθώς οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως εντείνουν τις προσπάθειές τους για να μετριάσουν τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξεως του +0,08% στις 21.100,06 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης FTSE Straits Times στη Σιγκαπούρη ενισχύεται κατά +0,17% στις 3.022,62 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +2,24% στις 2.059,33 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο +0,57% και τις 11.392,35 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,63% στις 3.011,67 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά +0,08% στις 11.493,02 μονάδες.
Στον αντίποδα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά -0,16% στις 26.241,50 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο -1,71% και τις 6.325,40 μονάδες.
Μετά τις μειώσεις επιτοκίων σε Κίνα και Αυστραλία, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε χθες σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσεις, στο εύρος του 1% με 1,25% λόγω των ανησυχιών για τον κορωνοϊό.
«Τα θεμελιώδη της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν ισχυρά, ωστόσο ο κορωνοϊός θέτει εξελισσόμενους κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Fed μετά την απόφση για τα επιτόκια, διευκρινίζοντας ότι «παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις και θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας και θα ενεργήσουμε καταλλήλως προκειμένου να στηρίξουμε την οικονομία».
Ωστόσο, η απόφαση της Fed δεν απέτρεψε τις νέες απώλειες που σημειώθηκαν στις αμερικανικές αγορές, καθώς ο Nasdaq υποχώρησε κατά -2,99% στις 8.684,09 μονάδες.
Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -2,94% στις 25.917,41 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση και για τον δείκτη S&P 500, ο οποίος έκλεισε στο -2,81% και τις 3.003,37 μονάδες.
«Παρά τη μείωση επιτοκίων από τη Fed για τη στήριξη των αγορών στις ΗΠΑ, οι ανησυχίες επέστρεψαν ώστε να κυριέψουν τις αγορές», δήλωσε η αναλύτρια της IG, Jingyi Pan, διευκρινίζοντας ότι «οι περαιτέρω μειώσεις ενδέχεται να παρέχουν περιορισμένη στήριξη».
«Ίσως εκτός από τα εμβόλια, να υπάρχουν λίγες λύσεις προκειμένου να περιοριστεί το σοκ στις αγορές παγκοσμίως», πρόσθεσε η κα Pan.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Haruhiko Kuroda, τόνισε ότι «συνεχίζουμε να αξιολογούμε τον αντίκτυπο του COVID-19», ενώ πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «η Κεντρική Τράπεζα θα παρακολουθεί με προσοχή την οικονομία και τις αγορές προκειμένου να λάβει δράση εάν χρειαστεί».
Μάλιστα, ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι συνέπειες από τον ιό θα μπορούσαν να είναι «αρκετά μεγάλες», διευκρινίζοντας ότι η οικονομική παραγωγή, ο τουρισμός, οι εξαγωγές και το καταναλωτικό κλίμα ενδέχεται να επηρεαστούν όλα εξαιτίας της αβεβαιότητας.
Ωστόσο, ο κ. Kuroda εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η ιαπωνική οικονομία στηρίζεται από τις ισχυρές κεφαλαιαουχικές δαπάνες και τις δημοσιονομικές πολτικές».
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, η δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών στην Κίνα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκατεσσάρων ετών τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (4/3) στοιχεία της Markit, λόγω της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων και των ταξιδιωτικών περιορισμών.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI σημείωσε «βουτιά» στις 26,5 μονάδες, έναντι 51,8 μονάδων τον Ιανουάριο του 2020, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η συρρίκνωση του δείκτη θα περιοριστεί στις 48 μονάδες.
Μάλιστα, ο δείκτης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2005, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων από τη Markit, ενώ σε χαμηλά δεκατεσσάρων ετών υποχώρησε και ο υποδείκτης που αφορά την αισιοδοξία των επειχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Η έξαρση του κορωνοϊού στο εσωτερικό της χώρας έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις επιχειρήσεις, αναφορικά με το πότε θα σημειωθεί ανάκαμψη στη δραστηριότητά τους, καθώς τόσο η ζήτηση όσο και οι νέες εισαγωγές κατέγραψαν σημαντική πτώση σε σχέση με τον Ιανουάριο.
Παράλληλα, ο υποδείκτης απασχόλησης κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τα τέλη του 2005, ενώ εξίζου σημαντική ήταν και η πτώση του σύνθετου δείκτη PMI, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 27,5 μονάδες, έναντι 51,9 μονάδων προηγουμένως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης