Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Eκκρεμείς οφειλές της ΔΕΠΑ προς την βιομηχανία στην πορεία της ιδιωτικοποίησης

tags :
Eκκρεμείς οφειλές της ΔΕΠΑ προς την βιομηχανία στην πορεία της ιδιωτικοποίησης
Ο υποψήφιος επενδυτής θα βρεθεί αντιμέτωπος με υποχρεώσεις που δεν είναι καταγεγραμμένες
Σοβαρές επιπτώσεις στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών ενδέχεται να προκαλέσει η καθυστέρηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να ξεκαθαρίσει παλαιότερες οφειλές των Εταιριών Διανομής Φυσικού Αερίου προς τη βιομηχανία.
Πρόκειται για οφειλές που προκύπτουν λόγω της διαφοράς των τελών χρήσης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου, όπως αυτά ορίστηκαν νομοθετικά τον Αύγουστο του 2015 και εν συνεχεία αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω με την έκδοση οριστικών τιμολογίων το Δεκέμβριο του 2016.
Η διαφορά στο ύψος της χρέωσης δημιουργεί μια οφειλή που εκτιμάται ότι δεν ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΔΑ. Σημειώνεται ότι ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ, στο πλαίσιο του διαχωρισμού και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, προβλέπεται να ενσωματωθούν στη ΔΕΠΑ Υποδομών που θα πωληθεί σε ιδιώτη επενδυτή σε ποσοστό 100%. Μάλιστα, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οι πληροφορίες που ανεβάζουν την οφειλή σε μεγαλύτερο ύψος είναι αναληθείς και στοχεύουν στο να μπλοκάρουν την απόφαση της Ολομέλειας της ΡΑΕ.

Καταγγελίες της ΕΒΙΚΕΝ

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η οφειλή δεν έχει συμπεριληφθεί στις υποχρεώσεις των εταιριών Διανομής Φυσικού Αερίου και ως εκ τούτου δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής ως υποχρέωση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να προκαλέσει εμπλοκή στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, αφού ο υποψήφιος επενδυτής θα βρεθεί αντιμέτωπος με υποχρεώσεις που δεν είναι καταγεγραμμένες αλλά και πολύ πιθανόν με δικαστικές διεκδικήσεις από τους ενδιαφερόμενους.
Το θέμα απασχολεί την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας ήδη από το 2016. Μάλιστα έχει προχωρήσει σε δυο καταγγελίες, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προς τη ΡΑΕ ζητώντας «τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων για την άρση των αποκλίσεων της νομοθετικά καθορισμένης προσωρινής τιμής διανομής φυσικού αερίου (Ν.4336/2015) με την τελική τιμή των εγκεκριμένων τιμολογίων Χρήσης Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου».

Σε εκκρεμότητα από το 2016

Ειδικά δε προς τη ΡΑΕ η ΕΒΙΚΕΝ έχει απευθύνει οκτώ συνολικά επιστολές για το ίδιο ζήτημα, το οποίο ωστόσο παραμένει στα συρτάρια της Αρχής, αφού επί μακρό διάστημα αντάλλασσε επιστολές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βασικό ερώτημα το εάν έχει αρμοδιότητα να επιληφθεί του θέματος.
Έτσι η ΕΒΙΚΕΝ με νέα επιστολή της προς τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Νίκο Μπουλαξή σημειώνει κατ αρχήν ότι το θέμα εκκρεμεί από τις 9 Νοεμβρίου του 2016 και ότι η ΡΑΕ με βάση την Οδηγία 2009/73 είναι αποκλειστικά αρμόδια.
Στην επιστολή αναφέρεται ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διατυπώσει εγγράφως τη θέση της ως προς τη φύση και την έκταση της παραπάνω αρμοδιότητας, απαντώντας σε μία σειρά ερωτημάτων που τέθηκαν από την ΡΑΕ. Επιπροσθέτως δε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διευκρινίσει ότι, για όλα τα δίκτυα διανομής, το χρονικό πεδίο εφαρμογής των αντισταθμιστικών μέτρων ξεκινάει από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου 4336/2015 και δεν μπορεί να εκταθεί σε προγενέστερο χρόνο.

Αναστολή της εξέτασης από την Κομισιόν

Η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή της σημειώνει ότι έχουν παρέλθει ήδη τρία χρόνια από την υποβολή του σχετικού αιτήματος της και προσθέτει ότι η μεγάλη αυτή καθυστέρηση έχει κατ’ ουσίαν αναστείλει τη διαδικασία εξέτασης της επίσημης καταγγελίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (CHAP 2016 02265), γεγονός το οποίο επιτείνει τη ζημία που έχουν υποστεί οι Εταιρίες-μέλη της Ένωσης.
Υπογραμμίζει επίσης ότι επίκειται η μερική διάσπαση του κλάδου υποδομών της ΔΕΠΑ, και η μεταβίβασή του στη ΔΕΠΑ Υποδομών. Και καταλήγει τονίζοντας ότι για λόγους ασφάλειας δικαίου, η ΡΑΕ θα πρέπει να επιληφθεί και να προσδιορίσει άμεσα τα αντισταθμιστικά μέτρα για την άρση των αποκλίσεων.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης