Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί οι χρηματαγορές της Ασίας θα κινηθούν ανοδικά το ερχόμενο διάστημα

Γιατί οι χρηματαγορές της Ασίας θα κινηθούν ανοδικά το ερχόμενο διάστημα
Οι ασιατικές χρηματαγορές έχουν καταστεί το τελευταίο διάστημα σε διαμορφωτή τάσεων των δεικτών των χρηματιστηρίων παγκοσμίως. Ο Sam Stovall της Standard & Poor's τονίζει ότι οι αναδυόμενες αγορές δείχνουν το δρόμο. Ακόμα πιο κυνικά και ξεκάθαρα ο David Lutz της CRB υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ παίρνουν θέση στην ουρά πίσω από την Ασία.

Κι αν οι αγορές της μεγαλύτερης ηπείρου του πλανήτη επιδέχονται μιας διόρθωσης το τελευταίο διάστημα, οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προβλέψεις τους είναι αρκούντως θετικές. Το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργείται στα ασιατικά χρηματιστήρια είναι αρκετό από μόνο του.
Όμως δεν πρόκειται για το μοναδικό στοιχείο. Ο Ryan Detrick, τεχνικός στρατηγικός αναλυτής της Schaeffer's Investment Research, δεν παραγνωρίζει το γεγονός πώς όταν μιλάμε για ασιατικές αγορές συμπεριλαμβάνουμε συλλήβδην και τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη. Ο τιτάνας που αποκαλείται Κίνα έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει τάσεις στις αγορές.
Ειδήσεις όπως αυτές του υψηλού ΑΕΠ της χώρας λειτουργούν ευεργετικά για τις χρηματαγορές. Η άνοδος του ΑΕΠ με ρυθμούς της τάξεως του 10,3% για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο με απόλυτα μαθηματικά στοιχεία συνιστά επιβράδυνση σε σχέση με το 11,9 του πρώτου τριμήνου του έτους. Δεν παύει όμως να αποτελεί αύξηση κερδοφορίας. Οι ασιατικές εταιρείες έχουν πιάσει το νόημα. Ακόμα οι μετοχές τους βρίσκονται σε σχετικά “φθηνές” και άρα ελκυστικές τιμές. Κινούμενες με όρους παραδοσιακής οικονομίας, προχωρούν σε νέες επενδύσεις. Προσελκύουν μ' αυτόν τον τρόπο νέους επενδυτές. Ξένα κεφάλαια έρχονται στη χώρα. Η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ μοιάζει παροδική. Η Nomura Holdings ανακοίνωσε χθες μέσω του διευθύνοντα συμβούλου της σε ασιατικά θέματα, Sean Brecker ότι θα αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις της σε εμπορεύματα στην Κίνα μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες. Ο Brecker, βρισκόμενος στη Σιγκαπούρη, δήλωσε μεταξύ άλλων: “Βλέπουμε την Κίνα να παίρνει τη σκυτάλη από την Ιαπωνία ως ατμομηχανή ανάπτυξης στην Ασία την επόμενη δεκαετία”.
Η αγορά της Σανγκάης δεν εμφανίζει τον κορεσμό εκείνων του Χονγκ Κονγκ και της Ιαπωνίας. Η Κίνα έχει τη δυνατότητα να κινηθεί αυτόνομα λόγω του μεγέθους της, της ανάπτυξης και της παραγωγικότητάς της. Η κινεζική κυβέρνηση θέσπισε αυστηρότερα κριτήρια δανεισμού για να ισχυροποιήσει τις τράπεζες και ταυτόχρονα σκοπεύει στο ερχόμενο διάστημα να ελαττώσει με νομοσχέδιο τις δαπάνες κάθε περιφερειακής διοίκησης της αχανούς χώρας προκειμένου να μειώσει το δημόσιο χρέος.
Ο μήνας Ιούλιος έκλεισε με κέρδη ύψους 4,1% για τον συνθετικό ασιατικό δείκτη MSCI με κύρια συνεισφορά της Κίνας και οι αναλυτές της JP Morgan, Frank Li και Peng Chen μιλούν για “δυνατή αγορά μακράς διαρκείας”. Τα μέτρα της κυβέρνησης λειτουργούν αντιφατικά με το στόχο της ανάπτυξης, μακροπρόθεσμα όμως θα ευνοήσουν την αγορά. Η JP Morgan εκτιμά ότι θα εξορθολογίσουν την κινεζική οικονομία. Η Elliott Wave International συνεπικουρεί στο επιχείρημα αυτό. “Η Σανγκάη ετοιμάζεται για νέα κύμα κερδών”, τονίζει. Το κινεζικό χρηματιστήριο έχει αποκομίσει οφέλη 12% από τις αρχές του έτους και η πρόβλεψη της Elliott Wave κάνει λόγο για 20% ως το τέλος του έτους.
Σε σχέση με το γιεν που βρίσκεται ολοένα και υψηλότερα σε σχέση με το δολάριο, το χουάν είναι ελκυστικότερο για νομισματικές επενδύσεις. Ο Micael Geoghegan, εκτελεστικός διευθυντής της HSBC το δήλωσε χωρίς περιστροφές. “Η Κίνα αποτελεί κύρια πηγή επιπλέον κερδών”. Ο διπλασιασμός των κερδών της βρετανικής τράπεζας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους διαθέτει πολλά χρήματα στην τράπεζα για νέες επενδύσεις στα πλέον πρόσφορα εδάφη. Η τράπεζα άλλωστε κατέγραψε κέρδη σε Κίνα, Ινδία και Χονγκ Κονγκ.
Ο Phillip Poole είναι, με τη θέση του παγκόσμιος σύμβουλος μακροπρόθεσμων επενδύσεων της HSBC ένα από τα άτομα που θα διαχειριστούν τα κέρδη της τράπεζας προς νέους επενδυτικούς στόχους και η γνώμη του έχει βαρύτητα. “Οι αυξήσεις των μισθών που έγιναν στην Κίνα θα ενισχύσουν πολύ την εγχώρια κατανάλωση”. Σημαντικός παράγοντας είναι και η αποδέσμευση του χουάν από την de facto άρρηκτη σχέση με το δολάριο. Σύμφωνα με τον Poole, η αλλαγή πολιτικής προς την ανεξαρτητοποίηση του νομίσματος υποδηλώνει άνθηση της οικονομίας.
Η Κίνα παίζει επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά των εμπορευμάτων. Δεν έχει συμπληρωθεί εβδομάδα από την ανακοίνωση των αναλυτών της People's Bank of China ότι θα συνεχίσουν τις επενδύσεις σε χρυσάφι. Τα στοιχεία της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας για τις συνήθειες των καταναλωτών της χώρας έδειξαν πως ο μέσος Κινέζος αποταμιεύει το 40% περίπου του μηνιαίου εισοδήματος του ενώ όταν πρόκειται να στραφεί σε επενδύσεις προτιμά τα σίγουρα χαρτιά, όπως   τις χρυσές λίρες ή τα κοσμήματα από χρυσάφι! Ο χρυσός στρέφεται προς ανατολάς. Έντονη είναι βέβαια και η κινεζική επιρροή και στα υπόλοιπα εμπορεύματα μεγάλου ενδιαφέροντος. Ο Ryan Detrick, θεωρεί ότι οι τιμές χαλκού και αργού πετρελαίου παγκοσμίως διατηρούν ανοδική τροχιά επειδή αγοράζει η Κίνα. Ένας τέτοιος ρόλος της Κίνας την βάζει σε ρόλο οδηγού. Οι επενδύσεις στην χρηματαγορά της Σανγκάης θα οδηγήσουν τον δείκτη SSE σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης