Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Η Ελλάδα έχει άμυνες έναντι του κορωνοϊού - Στο 2,3% η ανάπτυξη το 2020, καθοριστική η επενδυτική βαθμίδα

tags :
HSBC: Η Ελλάδα έχει άμυνες έναντι του κορωνοϊού - Στο 2,3% η ανάπτυξη το 2020, καθοριστική η επενδυτική βαθμίδα
Ο συνδυασμός δημοσιονομικού χώρου, επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων καθιστούν το μακροπρόθεσμο στόχο του 4% για την ανάπτυξη της οικονομίας περισσότερο εφικτό
Η Ελλάδα διαθέτει άμυνες έναντι των μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού, εκτιμά η HSBC, τονίζοντας ότι δεν αποκλείεται ο ρυθμός ανάπτυξης να διαμορφωθεί στο 2,3% το 2020.
Ειδικότερα, στην τελευταία 10σέλιδη έκθεσή της, η οποία συγκεντρώνει τα συμπεράσματα των αναλυτών από το ταξίδι τους στην Ελλάδα (όπου και υπήρξαν συναντήσεις με φορείς), η HSBC επισημαίνει ότι τα μέτρα έναντι του κορωνοϊού επηρέασαν εκτός των άλλων και τη δραστηριότητα στο λιμάνι του Πειραιά.
Επίσης, υπήρξαν ανησυχίες για τον τουρισμό.
Ωστόσο, η Ελλάδα διαθέτει άμυνες γι' αυτό, καθώς η τουριστική σεζόν αρχίζει αργότερα, ενώ δεν αποκλείεται να επωφεληθεί από τις αλλαγές στους προορισμούς των τουριστών, δεδομένου ότι η χώρα δεν έχει εμφανίσει πολλά κρούσματα.
Στους κινδύνους μπορεί να εξελιχθεί και το μεταναστευτικό, όπως και η επιβράδυνση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της κυβέρνησης, ωστόσο το ρίσκο είναι μικρό, εκτιμά η HSBC.
Σε αυτό το πλαίσιο η HSBC αναβαθμίζει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο 2,3%, λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι βασικοί δείκτες της οικονομίας παραμένουν ισχυροί.
Image
Στο μέτωπο της χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων, μετά το 3,5% που αναμένεται στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, η HSBC εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να διαπραγματευτεί:
α) το αίτημα για μια ήπια προσαρμογή στο στόχο από το 2023 και μετά (πάνω από 2% του ΑΕΠ),
β) τη χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (περίπου 0,6% του ΑΕΠ το χρόνο)
γ) το μηχανισμό που θα επιτρέπει στη χώρα να μεταφέρει υπερπλεονάσματα στην επόμενη χρονιά
Εάν υπάρξει αυτή η ευελιξία, η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για να εφαρμόσει πολιτικές μείωσης της φοροεπιβάρυνσης, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη.
Image
Μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε και τις επενδύσεις, οι οποίες σήμερα αποτελούν μόλις το 12% του ΑΕΠ, το ήμισυ από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Ο συνδυασμός των παραπάνω, αλλά και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, καθιστούν το μακροπρόθεσμο στόχο του 4% για την ανάπτυξη της οικονομίας περισσότερο εφικτό, αναφέρει η HSBC.
Τέλος, αναφορικά με τις τράπεζες, η HSBC υπενθυμίζει ότι παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα του zero-risk για τα senior ομόλογα, το οποίο θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσει η χώρα αξιολόγηση «επενδυτικής βαθμίδας».
Image
Μια αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα θα βοηθήσει τον κλάδο καθώς θα δώσει την δυνατότητα να χρησιμοποιούνται ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση στην ΕΚΤ για να ληφθεί περισσότερη ρευστότητα μέσω των πράξεων TLTRO-III της Κεντρικής Τράπεζας.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης