Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Τρία σενάρια για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία - Στο +1,88% το ΑΕΠ 2020 σύμφωνα με το β' δυσμενές

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Τρία σενάρια για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία - Στο +1,88% το ΑΕΠ 2020 σύμφωνα με το β' δυσμενές
Το κεντρικό σενάριο για την πραγματική αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2020 είναι 2,21% με βάση το δυσμενές α’ σενάριο και 1,88% με βάση το δυσμενές β’ σενάριο
Τρία σενάρια για τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του SARS–CoV-2 (κορωνοϊού) στην ελληνική οικονομία επεξεργάζεται το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.
Συγκεκριμένα, ο Πίνακας 1 παρουσιάζει τις εκτιμήσεις του σεναρίου βάσης καθώς και των δύο δυσμενών σεναρίων για τα έτη 2019 και 2020.
Η κεντρική πρόβλεψη του σεναρίου βάσης για την πραγματική αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ για το 2019 είναι 2,4% και για το 2020 είναι 2,54%.
Το κεντρικό σενάριο για την πραγματική αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2020 είναι 2,21% με βάση το δυσμενές α’ σενάριο και 1,88% με βάση το δυσμενές β’ σενάριο. Παρατηρείται δηλαδή μία πτώση σε σχέση με το κεντρικό σενάριο του σεναρίου βάσης κατά περίπου 0,3% και 0,7% αντίστοιχα για το ελληνικό ΑΕΠ.

Image
Image

Συμπεράσματα:

H εξάπλωση του ιού SARS–CoV-2 («κορονοϊός») είναι πλέον σίγουρο ότι θα προκαλέσει αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων για την μεγέθυνση της παγκόσμιας οικονομίας για το 2020.
Η εξάπλωση της επιδημίας και στην Ευρώπη είναι επόμενο να επιβραδύνει την αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Βάσει της υπόθεσης αυτής το ΕΔΣ πραγματοποίησε «εκτιμήσεις» για την αρνητική επίπτωση που μπορεί να έχει στο ελληνικό ΑΕΠ τυχόν επιβράδυνση της μεγέθυνσης στις χώρες του ευρώ.
Η εκτίμηση είναι ότι για κάθε ποσοστιαία μονάδα μείωσης της πρόβλεψης για το ΑΕΠ της ευρωζώνης, το ελληνικό ΑΕΠ επιβραδύνεται κατά περίπου 0,8%.
Στην άσκηση χρησιμοποιήσαμε δύο πολύ δυσμενή σενάρια τα οποία υπό κανονικές συνθήκες, βάσει δηλαδή ιστορικών τιμών και χωρίς «δομικές αλλαγές»στην οικονομία της Ελλάδας και της ευρωζώνης, μπορεί να προκαλέσουν μείωση στην εκτιμώμενη μεγέθυνση για το 2020 κατά 0,3 και 0,7 ποσοστιαίες μονάδες.
Δηλαδή η εκτίμηση για το κεντρικό σενάριο του υποδείγματος μεσοπρόθεσμων μακροοικονομικών προβλέψεων του ΕΔΣ για την πραγματική αύξηση του ΑΕΠ από 2,54% (σενάριο βάσης) μειώνεται σε 2,21% (σενάριο 1) και 1,88% (σενάριο 2).
Ωστόσο, σε περίπτωση που η επιδημία πάρει διαστάσεις θα προκληθεί «δομική αλλαγή»στο υπόδειγμα η οποία προς το παρόν είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Επίσης η «κρίση» μπορεί να πλήξει, επιπλέον, ενδογενώς την ελληνική οικονομία βάσει τουλάχιστον δύο διαύλων: α) επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών λόγω μείωσης των τουριστικών εισπράξεων, μείωσης των εισπράξεων από θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορές κλπ και β) λόγω αρνητικής επίπτωσης στην  ιδιωτική  κατανάλωση  (κλάδος  εστίασης,  διασκέδαση  και  ψυχαγωγία, οικοδομή κλπ).
Με βάση αυτές τις αρνητικές εκτιμήσεις φαίνεται ότι απομακρυνόμαστε, πιθανώς σημαντικά, από τον στόχο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2020, γεγονός που θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα δημοσιονομικά αποτελέσματα.
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναζητηθούν «μαξιλάρια» για τον προϋπολογισμό για τυχόν έκτακτες δαπάνες (πχ στο τομέα της υγείας), όπως πιθανώς αξιοποίηση μέρους των ταμειακών αποθεμάτων ασφαλείας (cashbuffers), αλλά και έγκαιρη συνεννόηση με τους θεσμούς για συμφωνία ρήτρας διαφυγής (escapeclause), ώστε μία ελεγχόμενη απόκλιση από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ να μην οδηγήσει σε περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα τα οποία θα επιδεινώσουν περαιτέρω την μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και θα ανακόψουν τη θετική δυναμική των τελευταίων ετών.
 
Τι ανέφερε από τις 25 Φεβρουαρίου 2020 το bankingnews.gr

Με πανδημία θα αναθεωρηθεί επί τα χείρω το ελληνικό ΑΕΠ για το 2020 από 2,5% σε 1,8% - Ναυαγεί η μείωση πλεονάσματος

Εάν συνεχιστεί η πανδημία του Κορωνοιού και πληγεί ο τουρισμός, η χρυσή Visa στα ακίνητα από τους Κινέζους κυρίως και επιβραδυνθεί το ευρωπαϊκό ΑΕΠ – σενάριο πολύ πιθανό – τότε θα υπάρξει αρνητική αναθεώρηση για το ελληνικό ΑΕΠ.
Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο για αύξηση ΑΕΠ για το 2020 σε 2,8% αλλά η πλειοψηφία των θεσμών και διεθνών επενδυτικών τραπεζών προσδιορίζει την ανάπτυξη σε 2,5%.
Με βάση την εκτίμηση 2,8% ή 2,5% ο ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ θα είναι μόλις 1,8% ή και χαμηλότερα μεταξύ 1,6% με 1,8% για το 2020.
Οι βασικοί παράγοντες της επιβράδυνσης της ελληνικής οικονομίας θα είναι καθαρά εξωγενείς
-Η πανδημία του κορωνοιού και οι αρνητικές παγκόσμιες συνέπειες στην διεθνή οικονομία και στην αλυσίδα τροφοδοσίας.
-Η δραματική μείωση της τουριστικής κίνησης, π.χ. οι κινέζοι τουρίστες δεν θα ταξιδέψουν ενώ ίσως και οι ιταλοί δεν θα ταξιδέψουν.
Όποια χώρα μπαίνει σε καραντίνα αυτομάτως ο τουρισμός της καταστρέφεται.
-Στην Ελλάδα η χρυσή Visa η διαδικασία αγοράς ακινήτων από ξένους κυρίως κινέζους για να πάρουν ευρωπαϊκή visa έχει καταρρεύσει.
-Πολλές εταιρίες έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την Κίνα εισάγουν προϊόντα, η παραγωγική διαδικασία της Κίνας έχει καταρρεύσει.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ακραίων φαινομένων το ελληνικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με βραδύτερο ρυθμό από ότι αρχικώς είχε εκτιμηθεί.
Σε αυτό το σενάριο ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι στο 1,6% με 1,8%.

Ναυαγεί η μείωση πλεονάσματος

Η προσπάθεια μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,2% έχει ήδη ναυαγήσει αλλά με αύξηση της επιδημίας θα πρέπει οριστικά η Ελλάδα να τον εγκαταλείψει αυτόν τον στόχο.
Η επιβράδυνση του ΑΕΠ θα διακόψει κάθε συνομιλία με τους δανειστές που δεν θα ρισκάρουν στο ελάχιστο τις αλλαγές των συμφωνιών για την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης