Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι χώρες της G7 σε ετοιμότητα για τη στήριξη της οικονομίας, λόγω κορωνοϊού - Δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα

Οι χώρες της G7 σε ετοιμότητα για τη στήριξη της οικονομίας, λόγω κορωνοϊού - Δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα
(upd) Σε ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων στήριξης της οικονομίας, λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού, δηλώνουν οι ηγέτες της G7, οι οποίοι ωστόσο δεν προχώρησαν στην ανακοίνωση συγκεκριμένων δράσεων, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες.
«Δεδομένου του πιθανού αντίκτυπου του COVID-19 στην παγκόσμια ανάπτυξη, επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να χρησιμοποιήσουμε όλα τα κατάλληλα εργαλεία πολιτικής για να πετύχουμε ισχυρή, βιώσιμη ανάπτυξη και να προστατευθούμε απέναντι στους καθοδικούς κινδύνους», αναφέρεται στην ανακοίνωση των χωρών της Ομάδας των 7 (G7).
«Παράλληλα με την ενίσχυση των προσπαθειών για επέκταση των υπηρεσιών υγείας, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 είναι έτοιμοι να λάβουν μέτρα, περιλαμβανομένων δημοσιονομικών μέτρων όπου είναι απαραίτητο, για να συμβάλουν στην απάντηση στον ιό και να στηρίξουν την οικονομία σε αυτή τη φάση», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Οι κεντρικές τράπεζες της G7 θα συνεχίσουν να πληρούν την εντολή τους, στηρίζοντας έτσι τη σταθερότητα των τιμών και την οικονομική ανάπτυξη, διατηρώντας παράλληλα την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος».
Η ανακοίνωση ανέφερε ότι οι αρχές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας δεσμεύονται επίσης «να χρησιμοποιήσουν τα διαθέσιμα εργαλεία στο μέγιστο δυνατό βαθμό».

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Μέτρα για τον περιορισμό του αντίκτυπου του κορωνοϊού στην οικονομία, θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της G7, στη σημερινή τους τηλεδιάσκεψη, ωστόσο δεν αναμένεται να απευθύνουν άμεσες εκκλήσεις για δημοσιονομική η νομισματική στήριξη.
Σύμφωνα με το Reuters, στο προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης τους οι ΥΠΟΙΚ της G7 θα περιγράφουν το πώς και με ποια μέτρα μπορεί να μειωθεί ο αντίκτυπος της επιδημίας στην παγκόσμια οικονομία αλλά θα αποφεύγουν να απευθύνουν άμεσες εκκλήσεις προς τις κεντρικές τράπεζες για συντονισμένη μείωση των επιτοκίων ή προς τις κυβερνήσεις για περαιτέρω δαπάνες.
Τα κράτη της G7 θα δεσμεύονται να συνεργαστούν έτσι ώστε να μετριάσουν τη ζημιά στις οικονομίες τους.
Πρόκειται πάντως για κινήσεις, που σύμφωνα με το Reuters, απογοήτευσαν τις αγορές που περίμεναν την υιοθέτηση πιο δραστικών μέτρων.
Άλλη πηγή της G7 δήλωσε ότι οι χώρες της Ομάδας των 7 θα εκφράσουν την αποφασιστικότητά του για κοινή, συντονισμένη δράση, εάν χρειαστεί, για να περιορίσουν τον αντίκτυπο του κοροναϊού στην παγκόσμια οικονομία.
Και οι δύο πηγές δήλωσαν ότι οι αξιωματούχοι της G7 δεν θα ζητήσουν απευθείας να ληφθούν αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα.
«Είμαστε ακόμα στην αρχή της επιδημίας. Και δεν είναι ακόμα πιθανόν να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η επιδημία. Άρα η εντύπωση είναι ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για ένα τέτοιο βήμα», δήλωσε η δεύτερη πηγή της G7.
H κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, μείωσε τα επιτόκια σε νέα ιστορικά χαμηλά, λόγω κορωνοϊού, ανοίγοντας τον χορό των παρεμβάσεων από τις κεντρικές τράπεζες.
Η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,5%.
«Η παγκόσμια έξαρση του κορωνοϊού αναμένεται να καθυστερήσει την πρόοδο της Αυστραλίας ως προς την πλήρη απασχόληση και τον στόχο για τον πληθωρισμό.
Το Συμβούλιο είναι διατεθειμένο να διευκολύνει τη νομισματική πολιτική περαιτέρω για να στηρίξει την οικονομία», ανέφερε σε δήλωσή του o κεντρικός τραπεζίτης Philip Lowe.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης