Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μητσοτάκης: Όρθιος ο Έβρος - Αυτοψία με την ηγεσία της ΕΕ - Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ στα fake news Erdogan

tags :
Μητσοτάκης: Όρθιος ο Έβρος - Αυτοψία με την ηγεσία της ΕΕ - Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ στα fake news Erdogan
Στήριξη από Trump στις ελληνικές θέσεις - Περισσότεροι από 24.000 μετανάστες/πρόσφυγες επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα τα τελευταία 24ωρα
(upd7) Σε κόκκινο συναγερμό παραμένουν οι ελληνικές δυνάμεις στην ελληνοτουρκική μεθόριο προκειμένου να προστατεύσουν τα ελληνικά σύνορα και να αποτρέψουν το σχέδιο Erdogan να χρησιμοποιήσει τις μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές ως «όπλο» για τα γεωπολιτικά του συμφέροντα.
Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από την περιοχή του Έβρου, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη νωρίτερα σήμερα 3/3 το πρωί, υποστήριξε πως ο Έβρος είναι όρθιος, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκβιάζεται και δεν θα εκβιαστεί και ότι κανείς δεν πρόκειται να περάσει παράνομα στην χώρα.
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης, αφού υποδέχθηκε
σύσσωμη την ηγεσία της ΕΕ και συγκεκριμένα, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, την επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli, πραγματοποίησε πτήση με ελικόπτερο πάνω από την περιοχή, ενημερώνοντας τους για τις τελευταίες εξελίξεις.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το στρατιωτικό φυλάκιο 1, στις Καστανιές, αυτό που βρίσκεται πιο κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Εκεί ενημερώθηκαν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, για όσα έγιναν από το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού την Παρασκευή μέχρι σήμερα και αξιωματικοί του στρατού τους έδειξαν στρατιωτικά οχήματα που έχουν υποστεί ζημιές από τα αντικείμενα που πετούσαν μετανάστες και πρόσφυγες από την τν άλλη πλευρά των συνόρων.
Πάντως, οι ελληνικές δυνάμεις τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή, καθώς χιλιάδες μετανάστες/πρόσφυγες βρίσκονται στην ελληνοτουρκική μεθόριο και δηλώνουν αποφασισμένοι να περάσουν τα σύνορα προκειμένου να κατευθυνθούν στην Ευρώπη.
Πάντως, μέχρι στιγμής, οι ελληνικές δυνάμεις με αυξημένες περιπολίες στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, η ελληνική κυβέρνηση στέλνει ηχηρό μήνυμα ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα.
Σημειώνεται πως στο πλευρό της Ελλάδας τάσσεται και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες Δευτέρα 2/3 με τον Κ. Μητσοτάκη, υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επιβάλλει τη νομοθεσία της στα σύνορα της.
Και ενώ η ελληνική πλευρά δίνει μάχη για να κρατήσει απροσπέλαστα τα σύνορα της, η Τουρκία επιδίδεται τις τελευταίες ώρες σε ένα όργιο προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, κάνοντας λόγο – διά στόματος μάλιστα Erdogan – για δύο μετανάστες/πρόσφυγες νεκρούς από τις ελληνικές δυνάμεις.
Μάλιστα, λίγα λεπτά πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επικεφαλής ευρωπαϊκών θεσμών πετάξουν πάνω από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, παρέδωσε μαθήματα περί... σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μητσοτάκης: Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης

Τη θέση ότι ο Έβρος είναι όρθιος και ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη λίγο πριν την άφιξη της ηγεσίας της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός περπάτησε στους δρόμους της πόλης και συνομίλησε με πολίτες, οι οποίοι του εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αποφασιστική στάση και πολιτική που τηρεί η κυβέρνηση.
«Το ηθικό είναι ακμαιότατο, κάνουμε τη δουλειά μας, όλη η κοινωνία ενωμένη, καθώς είναι εθνική η προσπάθεια, δεν θα περάσει κάνεις παράνομα» είπε ο κ.Μητσοτάκης, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκβιάζεται και δεν θα εκβιαστεί.
«Τα σύνορα της Ελλάδας, είναι σύνορα της Ευρώπης.
Ο Έβρος είναι πάντα όρθιος και η Θράκη πάντα όρθια» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος ευχαρίστησε τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και τους κατοίκους που «βάζουν πάντα πλάτη».
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Μετά την Αλεξανδρούπολη, ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών, όπου και ενημερώθηκε για την κατάσταση σε όλο το μήκος των συνόρων του Έβρου.
Όπως αναφέρθηκε από τις αστυνομικές αρχές του φυλακίου, χθες Δευτέρα 2/3 και σήμερα Τρίτη 3/3 η πίεση έχει μεταφερθεί στ νότιο Έβρο, ενώ ειπώθηκε ακόμη ότι τη νύχτα υπήρξε απόπειρα από 1.000 ανθρώπους, σε συγκεκριμένο σημείο, για μαζική είσοδο στη χώρα, αλλά η απόπειρά τους απετράπη.
Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι τουρκικές αρχές προωθούν σε συγκεκριμένα σημεία ανθρώπους με λεωφορεία προκειμένου να αυξήσουν την πίεση στα ελληνικά σύνορα.
Οι ελληνικές αρχές επιτηρούν όλα τα σημεία και έχουν τον έλεγχο της κατάστασης.
Μετά τις Φέρες, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το στρατιωτικό φυλάκιο στη γέφυρα των Κήπων του Έβρου, όπου και συνεχάρη το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής που βρίσκονταν πάνω στη γέφυρα του ποταμού φυλάσσοντας τα σύνορα.
Νωρίτερα, επισκέφθηκε τη στρατιωτική μονάδα στους Κήπους του Έβρου.
«Δεν θα περάσει κανείς παράνομα στη χώρα.
Να στείλουμε, εδώ από τον Έβρο, μήνυμα.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκβιαστεί από κανέναν, ο οποίος θέλει να χρησιμοποιεί κατατρεγμένους ανθρώπους για να εξυπηρετήσει τους δικούς του σκοπούς.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό το οποίο γίνεται, χαίρομαι που βλέπω ότι το ηθικό είναι στην κυριολεξία ακμαιότατον.
Σας έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαστε σίγουροι ότι θα κάνετε ακριβώς αυτό που πρέπει.
Τίποτα λιγότερο.
Αυτό μας γεμίζει όλους με παρά πολλή σιγουριά, να μπορεί ο καθένας να κάνει τη δική του δουλειά. Και πάλι συγχαρητήρια» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Cavusoglu: Τα σύνορα άνοιξαν - Δεν μπορούμε να τους κρατήσουμε με το ζόρι

Αμείλικτη συνεχίζει η Τουρκία τα παιχνίδια με το άνοιγμα των συνόρων και τους πρόσφυγες τους οποίους και χρησιμοποιήσει προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στην ΕΕ.
Μάλιστα, o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν δίστασε να παραδώσει και μαθήματα περί... σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Τα σύνορα άνοιξαν.
Δεν μπορούμε να τους κρατήσουμε με το ζόρι.
Τα κράτη της ΕΕ πρέπει να τους παρέχουν άσυλο.
Πρέπει η ΕΕ να δείξει σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσε ο Mevlut Cavusoglu, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Dominic Raab.

ΥΠΕΞ προς Erdogan: Μια χώρα που κατασκευάζει fake news, δεν μπορεί να κουνά το δάχτυλο σε κανέναν

Αυστηρή ανακοίνωση για τις ψευδείς ειδήσεις και την προπαγάνδα της Άγκυρας περί δύο νεκρών προσφύγων/μεταναστών στα ελληνικά σύνορα εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο επισημαίνει πως μια χώρα που «κατασκευάζει ψευδείς ειδήσεις, δεν είναι σε θέση να κουνά δάχτυλο σε κανέναν».
«Όταν μια χώρα εργαλειοποιεί ανθρώπους ως πολιορκητικό κριό, κατασκευάζει ψευδείς ειδήσεις για να τους παραπλανήσει και παραβιάζει συστηματικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών χωρών, δεν είναι σε θέση να κουνά το δάκτυλο σε κανέναν», σημειώνεται από το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.
«Και βέβαια δεν είναι σε θέση να δίνει μαθήματα Διεθνούς Δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Άλλωστε, σε αυτά τα μαθήματα, η Τουρκία επί χρόνια μένει μετεξεταστέα», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών.

Στον Έβρο η ηγεσία της ΕΕ

Στις 13:00 κατέφτασαν στην Αλεξανδρούπολη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli, οι οποίοι κάνουν αυτοψία μαζί με τον κ.Μητσοτάκη με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία.
Λίγο μετά τις 14:00 αναμένετα να προσγειωθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1.
Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.
Στις 15:30, ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κάνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών ενώ στις 17:30 ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Αλεξανδρούπολη.
Αυτό που θέλει η ελληνική πλευρά είναι μια σαφής και ξεκάθαρη δήλωση στήριξης και βοήθειας της ΕΕ στην Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος.
Η ελληνική πλευρά αναμένεται να ζητήσει την ενίσχυση της Frontex, την επιτάχυνση των αλλαγών στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την παροχή ασύλου καθώς και τον επιμερισμό των βαρών από τις μεταναστευτικές ροές σε όλα τα κράτη της ΕΕ.

Επίθεση Kurz (Αυστρία) σε Erdogan: Οργάνωσε τελείως στοχευμένα την επέλαση προσφύγων προς τα ελληνικά σύνορα

Επίθεση στον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan ότι οργάνωσε τελείως στοχευμένα την επέλαση των προσφύγων προς τα ελληνικά σύνορα εξαπέλυσε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Sebastian Kurz.
«Μέσα σε λίγες ημέρες 13.000 άνθρωποι έφθασαν στα ελληνικά σύνορα και συγχρόνως δεν υπάρχει καμία άφιξη προς τη Βουλγαρία, και αυτό δείχνει ότι η επέλαση δεν είναι τυχαία, αλλά είναι οργανωμένη, δεν είναι πρόσφυγες από το Idlib, δηλαδή κατευθείαν από τη Συρία, αλλά άνθρωποι που ζουν εδώ και χρόνια στην Τουρκία.
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται από τον Erdogan ως έρμαια, ως όπλα, ως μέσο πίεσης απέναντι στην ΕΕ, κάτι που είναι αναξιοπρεπές και πρέπει να καταδικαστεί εντονότατα και παράλληλα απαιτείται η κατά το δυνατόν καλύτερη υποστήριξη προς την Ελλάδα και μία ενότητα μέσα στην ΕΕ» υποστήριξε ο Kurz, τονίζοντας πως η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τη Συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό, μέσω της οποίας η Άγκυρα λαμβάνει, όπως είπε, δισεκατομμύρια ευρώ, και ο ίδιος είναι υπέρ τού να βοηθηθεί η Τουρκία, εφόσον όμως φροντίζει συντεταγμένα και ανθρώπινα για τους πρόσφυγες.
«Εάν όμως δεν τηρείται η Συμφωνία, τότε η ΕΕ θα ασκήσει πίεση στον Τούρκο Πρόεδρο και στην Τουρκία.
Οι δυνατότητες πίεσης είναι πολύπλευρες και η Τουρκία εξαρτάται από την οικονομική συνεργασία με την ΕΕ, η οποία δεν επιτρέπεται να αφήνει να εκβιάζεται.
Εάν η ΕΕ Δεν πετύχει να ασκήσει πίεση στον Erdogan τότε δεν δείχνουμε μόνον αδυναμία, αλλά αυτό θα είναι η αρχή του τέλους.
Εμείς ως Δημοκρατία της Αυστρίας θα σταθούμε μαζικά στο πλευρό της Ελλάδας και θα κάνουμε τα πάντα, ώστε ενωμένοι να αγωνιστούμε κατά των ενεργειών του Erdogan» είπε ο Kurz, προσθέτοντας: «Εάν ενδώσουμε σε αυτή την πίεση του Erdogan, τότε δεν θα παραμείνει στις 13.000 ο αριθμός αυτών που έφτασαν στα σύνορα, αλλά θα είναι μόνον μία μικρή αρχή».
«Εάν τώρα ενδώσουμε στην τουρκική πίεση και εάν τώρα ο Πρόεδρος Erdogan είναι ο νικητής, ο οποίος αποφασίζει αν χιλιάδες άνθρωποι θα περάσουν στην Ελλάδα και στην ΕΕ ή όχι, τότε θα έλθουν εκατοντάδες χιλιάδες και η Ευρώπη χωρίς εσωτερικά σύνορα θα είναι πλέον ιστορία.
Είναι μία δοκιμασία για την ΕΕ ως προς το εάν λειτουργεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων ή όχι, και μπορώ να σας εγγυηθώ ότι εάν η προστασία των εξωτερικών συνόρων δεν λειτουργεί τότε είναι ιστορία η Ευρώπη χωρίς εσωτερικά σύνορα» ανέφερε ο Kurz, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται η κατά το δυνατόν καλύτερη υποστήριξη προς την Ελλάδα και μία από κοινού πίεση προς την Τουρκία «για να σταματήσει ο Erdogan αυτή την απάνθρωπη στάση και να μην συνεχίσει να εκμεταλλεύεται μετανάστες για τους πολιτικούς στόχους του».
«Είμαστε σε επαφή με τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν την πλήρη υποστήριξή μας στα μέτρα προστασίας των συνόρων και συζητούμε το πού μπορούμε να συμβάλουμε οικονομικά, όπως και με αστυνομικούς», τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας.
 
Maas (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Δεν επιτρέπεται να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της

Τη θέση ότι «δεν επιτρέπεται να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της» διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, H. Maas αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
«Δεν επιτρέπεται να αφήνουμε τους πρόσφυγες να γίνονται έρμαιο γεωπολιτικών συμφερόντων.
Ανεξαρτήτως του ποιος το επιχειρεί, θα πρέπει να περιμένει την αντίστασή μας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεισφέρει όσα της αναλογούν για την ανθρώπινη φροντίδα των προσφύγων μεταξύ άλλων στην Συρία και στην Τουρκία» υποστήριξε ο Maas, ο οποίος απευθυνόμενος στην Τουρκία, αναγνώρισε μεν ότι επωμίζεται μεγάλο βάρος με σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, παρ’ όλα αυτά «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να της υπενθυμίσει ότι οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».
Ο Maas άσκησε ακόμη κριτική στα κράτη-μέλη της ΕΕ, διότι δεν κατάφεραν ως τώρα να συμφωνήσουν σε μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και σημείωσε ότι το σύστημα κατανομής αποτελεί διχαστικό σημείο στο εσωτερικό της Ένωσης και μια δοκιμασία, στην οποία, όπως είπε, πρέπει (η ΕΕ) να πετύχει.
«Επείγει να υπάρξει ένας συμβιβασμός για το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, ώστε να μην ξαναζήσουμε καταστάσεις όπως αυτές που ζήσαμε» είπε ο Maas, αναφέροντας ότι το εξάμηνο της γερμανικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ (σ.σ. το β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους) θα αποτελέσει σημαντικό διάστημα για αυτή την προσπάθεια.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι θα υπάρξουν συνομιλίες της Γερμανίας με την Τουρκία, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η χώρα χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια επιπλέον των δισεκατομμυρίων που προβλέπονται από την συμφωνία με την ΕΕ.
«Ακριβώς έτσι θα μιλήσουμε και με την Ελλάδα» υποστήριξε ο Maas, τονίζοντας ότι «το θέμα είναι να βοηθήσουμε όπου μπορούμε – με χρήματα, με εξοπλισμό, αλλά και με πολιτική στήριξη».
«Διότι δεν γίνεται να αφήσουμε μόνη της σε αυτή την κατάσταση μια χώρα – και μάλιστα μια χώρα η οποία έχει τόσο μεγάλα εξωτερικά σύνορα» ανέφερε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.
 
Trump σε Μητσοτάκη: Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επιβάλει τη νομοθεσία της στα σύνορά της

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε, χθες Δευτέρα (2/3) , με τον Αμερικανό Πρόεδρο D. Trump, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση στα ελληνο-τουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα και τόνισε το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα σύνορα της, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
«Ο Πρόεδρος Trump αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδος να επιβάλει την νομοθεσία της στα σύνορα της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Συνολικά 24.203 προσπάθειες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα από το πρωι του Σαββατου (29/2)

Περισσότεροι από 24.000 μετανάστες και πρόσφυγες επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα από την ελληνοτουρκική μεθόριο από το πρωί του περασμένου Σαββάτου 29/2 έως τις 18:00 το απόγευμα χθες Δευτέρα 2/3.
Συγκεκριμένα, κυβενρητικές πηγές ανέφεραν πως χθες Δευτέρα 2/3 από τις 06:00 το πρωί επιχείρησαν συνολικά 4.354 άτομα να εισέλθουν στη χώρα από την περιοχή του Έβρου μέχρι τις 18:00 το απόγευμα, χωρίς να τους επιτραπεί η είσοδος.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες:
- Από τις 06:00 το πρωί, μέχρι τις 18:00 το απόγευμα συνελήφθησαν 42 παράνομοι μετανάστες, κυρίως από Αφγανιστάν, Πακιστάν και Μαρόκο.  
- Από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου 29/2 μεχρι και τις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας 2/3 αποτράπηκαν 24.203 προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα και συνελήφθησαν συνολικά 183 άτομα.
Οι συλληφθέντες έχουν μεταφερθεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών και οι καταδικασθέντες (για παράνομη είσοδο) σε καταστήματα κράτησης.
Επίσης, τα άτομα που δικάστηκαν σήμερα για παράνομη είσοδο στη χώρα καταδικάστηκαν σε τέσσερα έτη φυλάκιση χωρίς αναστολή και 10.000 ευρώ χρηματική ποινή έκαστος.

Απάντηση Πέτσα στα fake news Erdogan: Δεν υπάρχουν νεκροί στα σύνορα - Χονδροειδής και εσκεμμένη παραπληροφόρηση

Προκαλεί ο Τούρκος Πρόεδρος, T. Erdogan, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Anadolu δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας B. Borisov ότι οι Έλληνες στρατιώτες έχουν σκοτώσει δύο άτομα και έχουν τραυματίσει ακόμα ένα.
«Σήμερα οι Έλληνες στρατιώτες σκότωσαν δύο πρόσφυγες.
Υπάρχει ακόμη ένας βαριά τραυματίας» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι δυνατόν να κρατούνται με το ζόρι σε μία χώρα.
Αυτοί οι άνθρωποι με τη δική τους ελεύθερη βούληση θέλουν να φύγουν από τη χώρα μας».
«Αύριο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου θα επισκεφτεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ίσως δουν την απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι στους πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα, τους συμβουλεύω να δουν τι κάνουν οι αρμόδιοι της Ελληνικής ακτοφυλακής», τόνισε ο Erdogan.

Δείτε το tweet για τον Erdogan:
Image
Άμεση ήταν η απάντηση της Ελλάδας στον Τούρκο πρόεδρο.

Με νέο tweet στα αγγλικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι σχετικές αναφορές περί πυρών εναντίον ατόμων που προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα αποτελούν «χονδροειδή και εσκεμμένη παραπληροφόρηση: fake news».
Image
Δραστικά μέτρα από το ΚΥΣΕΑ - «Ασύμμετρη απειλή από την Τουρκία»

Την αναβάθμιση σε μέγιστο βαθμό της ασφάλειας των συνόρων της Ελλάδας, χερσαίων και θαλασσίων από την αστυνομία και τις ένοπολες δυνάμεις αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε εκτάκτως το απόγευμα της Κυριακής 1 Μαρτίου 2020 εν μέσω των δραματικών εξελίξεων στο μεταναστευτικό.
Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε επίσης την προσωρινή αναστολή της υποβολής αιτήσεων ασύλου, την άμεση επιστροφή μεταναστών στις χώρες προέλευσης χωρίς καταγραφή και την υποβολή αιτήματος στη Frontex για περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στην Ελλάδα.

Αναλυτικά οι αποφάσεις:

1. Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.


3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Τις αποφάσεις που έλαβε το ΚΥΣΕΑ επιχειρεί να αναλύσει η κυβέρνηση με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα:

1. Τι σημαίνει η αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα;


Όσον αφορά τον Έβρο, θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των μέτρων επιτήρησης με μεγαλύτερη συχνότητα περιπολιών και πτήσεων επιτήρησης.
Οι μονάδες ενισχύονται με επιπλέον στρατιωτικά τμήματα που καταφθάνουν από διάφορα σημεία της επικράτειας.
Αντίστοιχα, στο Αιγαίο υπάρχει ενίσχυση με μονάδες του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού και ομοίως αύξηση της συχνότητας των περιπολιών.

2. Γιατί η Ελλάδα αναστέλλει για ένα μήνα την υποβολή αιτήσεων ασύλου όσων μπαίνουν στη χώρα παράνομα;

Από τις 27 Φεβρουαρίου η χώρα δέχεται αιφνίδια, μαζική και διογκούμενη μετακίνηση πληθυσμών υπηκόων τρίτων χωρών που συγκεντρώνονται στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας.
Η μετακίνηση αυτή, όπως προκύπτει απ' όλες τις ενδείξεις, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία, που χρησιμοποιεί τα συγκεντρωμένα άτομα ως πιόνια για να ασκήσει διπλωματική πίεση.
Οι συνθήκες αυτές συνιστούν ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας, την ώρα μάλιστα που ενώ έχει καταστεί σαφές από την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν επιτρέπεται καμία διέλευση στη χώρα από μη νόμιμες πύλες εισόδου, συνεχίζεται η απόπειρα συγκεντρωμένων πληθυσμών να εισέλθουν με τη βία σε ελληνικό έδαφος.
Η χώρα έχει τη συνταγματική υποχρέωση να προστατεύει τα σύνορά της και να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της, χρησιμοποιώντας όποιο μέτρο χρειαστεί.
Τα ελληνικά σύνορα είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η προστασία τους διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Οι έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στα σύνορα, καθιστούν ούτως ή άλλως αδύνατη την εξέταση αιτήσεων ασύλου, διαδικασία αυστηρά εξατομικευμένη.

3. Είναι σύμφωνη με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο η απόφαση που λήφθηκε;

Προβλέπονται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο προσωρινά μέτρα σε περίπτωση έκτακτων και εξαιρετικών συνθηκών. Σε κάθε περίπτωση, υπό τις παρούσες συνθήκες έχουμε τελείως βγει από το πλαίσιο της διεθνούς προστασίας των προσφύγων, που στηρίζεται σε μεμονωμένες και εξατομικευμένες αιτήσεις.
Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για συλλογική και οργανωμένη από ξένο κράτος μετακίνηση πληθυσμών για την εξυπηρέτηση διπλωματικών στόχων κατά σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της κοινής δήλωσης Ε.Ε - Τουρκίας.
Είναι προφανές ότι κάθε κράτος έχει δικαίωμα και υποχρέωση να προστατέψει την ακεραιότητά του και η κυβέρνηση θα το τηρήσει απολύτως έως ότου αποκατασταθεί η συνήθης κατάσταση στα σύνορα της χώρας.
Για τον λόγο αυτό η αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου είναι μέτρο απολύτως αναγκαίο και εύλογο και ερείδεται στο διεθνές δίκαιο.

4. Τι σημαίνει άμεση επιστροφή στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος (από της ισχύος της απόφασης);

Όσοι εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος θα συλλαμβάνονται και θα μεταφέρονται σε κέντρα κράτησης και επιστροφής.
Σημειώνεται ότι στις 18 Φεβρουαρίου 2020 το  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με ομόφωνη απόφαση, αποδέχτηκε τις μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών χωρίς την εξατομικευμένη εξέταση των φακέλων τους, καθώς εισήλθαν παράνομα στην επικράτεια της χώρας (Ισπανία) που είχε διατάξει την απομάκρυνσή τους.

5. Τι είναι η ομάδα Rapid Border Intervention Team (RABIT) για την οποία υπεβλήθη αίτημα στην FRONTEX για ανάπτυξή της με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Πρόκειται για ομάδες ταχείας επέμβασης στα σύνορα (RABIT). Πιο συγκεκριμένα, ο κανονισμός καθορίζει ένα μηχανισμό, στόχος του οποίου είναι να παράσχει ενισχυμένη τεχνική και επιχειρησιακή συνδρομή, για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με τη σύσταση ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα, ο οποίος συμπεριλαμβάνει και τους συνοριοφύλακες άλλων κρατών μελών.
Οι ομάδες αυτές παρεμβαίνουν κατόπιν αιτήματος ενός κράτους μέλους, το οποίο αντιμετωπίζει καταστάσεις που έχουν επείγοντα και εξαιρετικό χαρακτήρα, οι οποίες προκύπτουν από τη μαζική εισροή λαθρομεταναστών.

Η διαδικασία που ακολουθείται

Έπειτα από αίτηση κράτους μέλους, ο εκτελεστικός διευθυντής του ευρωπαϊκού οργανισμού για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα (Frontex) αποφασίζει για την ανάπτυξη δράσης μίας ή περισσοτέρων ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα το συντομότερο δυνατό και το αργότερο πέντε εργάσιμες ημέρες μετά τη λήψη της αίτησης.
Στη συνέχεια, καταρτίζεται ένα επιχειρησιακό σχέδιο από τον οργανισμό (Frontex) και το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, το οποίο ορίζει τους ακριβείς όρους επέμβασης μιας ή περισσοτέρων ομάδων.

Η Ελλάδα δεν υποβάλλει αίτημα για πρώτη φορά

Διευκρινίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2015 η Ελλάδα είχε υποβάλει αίτημα για τη συνδρομή της συγκεκριμένης ομάδας.
«Η αποστολή της RABIT θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε τον αριθμού των θαλάσσιων και χερσαίων περιπολιών, που σημαίνει ότι περισσότεροι μετανάστες θα ταυτοποιηθούν και θα καταγραφούν αμέσως μετά την άφιξη τους στα ελληνικά νησιά» είχε αναφέρει τότε ο κ. Λεζερί, εκτελεστικό διευθυντής αποδεχόμενος το αίτημα της χώρας μας.
Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα για την ανάπτυξη της ομάδας RABIT, με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων στα νησιά, ήταν μεταξύ των κινήσεων στις οποίες προχώρησε η Ελλάδα ύστερα από τις πιέσεις που δέχτηκε από μία σειρά κράτη-μέλη ότι, αν δεν τηρούσε τις δεσμεύσεις της όσον αφορά το προσφυγικό, θα προέκυπτε θέμα εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν.
Επιπρόσθετα, η χώρα είχε δεχτεί  αυτό που είχε συμφωνήσει από τον Οκτώβριο ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός -και η μη εκπλήρωσή του αποτελούσε βασικό πρόβλημα- την αποστολή προσωπικού του Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Αυτό ήταν και ένα από τα πάγια αιτήματα των κρατών-μελών που η Αθήνα δεν είχε εκπληρώσει.
Η αποστολή της Frontex έχει σκοπό να βοηθήσει στην καταγραφή των μεταναστών, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού, αλλά η Αθήνα έχει εκφράσει φόβους ότι η παρουσία του Frοntex εκεί μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον έλεγχο των συνόρων με τη γειτονική χώρα.

6. Τι προβλέπει το άρθρο 78  παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Το άρθρο 78 παράγραφος 3 της προβλέπει ειδική νομική βάση για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
Ορίζει ότι «Εφόσον ένα ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους μέλους ή των εν λόγω κρατών μελών.
Το Συμβούλιο αποφασίζει μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Το αίτημα της Ελλάδας είναι αίτημα για πραγματική αλληλεγγύη και συνίσταται σε πολιτική και πρακτική στήριξη των ελληνικών ενεργειών για την προστασία των συνόρων.

Έγινε χρήση του το 2015

Το 2015 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χρησιμοποιήσει όσα περιλαμβάνει το συγκεκριμένο άρθρο για την ενεργοποίηση της επείγουσας μετεγκατάστασης, από την Ιταλία και την Ελλάδα, δεκάδων χιλιάδων ατόμων που έχρηζαν σαφώς διεθνούς προστασίας.
Η Ουγγαρία και η Σλοβακία προσέφυγαν στο Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ζητώντας να ακυρωθεί αυτή η απόφαση, καθώς το Συμβούλιο δεν ακολούθησε τη συνήθη ή ειδική νομοθετική διαδικασία που προβλέπονται στο άρθρο 289 της Συνθήκης Λειτουργίας Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).
Ωστόσο το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της Ε.Ε. απέρριψε την προσφυγή, αποφασίζοντας ότι το άρθρο 78, παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ παρέχει στα θεσμικά όργανα της Ένωσης τη δυνατότητα να λάβουν όλα τα προσωρινά μέτρα που είναι αναγκαία για την αποτελεσματική και ταχεία αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής εκτοπισθέντων.
Επίσης, το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε ότι «ο επιδιωκόμενος με την προσβαλλόμενη απόφαση σκοπός δεν μπορούσε να επιτευχθεί με λιγότερο επαχθή μέτρα, δεν υπέπεσε σε πρόδηλη πλάνη εκτιμήσεως. Κατά συνέπεια, το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι το Συμβούλιο, εκτιμώντας ότι ο προβλεπόμενος από την απόφαση 2015/1523 μηχανισμός που αποσκοπούσε ήδη στη μετεγκατάσταση, σε εθελοντική βάση, 40.000 ατόμων δεν θα αρκούσε για την αντιμετώπιση της άνευ προηγουμένου εισροής μεταναστών που σημειώθηκε κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2015, δεν υπερέβη το ευρύ περιθώριο εκτιμήσεως που διαθέτει».
Κατά τη διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου, η Πολωνία παρενέβη υπέρ της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας, ενώ το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρενέβησαν υπέρ του Συμβουλίου της Ε.Ε.

7. Από πότε ισχύει η απόφαση του ΚΥΣΕΑ;

Η απόφαση έχει άμεση ισχύ. Σήμερα η απόφαση ενσωματώνεται σε σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 3/3 08:40)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης