Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συντονισμένη παρέμβαση FED, EKT, BOJ, ΔΝΤ, World Bank για να αποτρέψουν τo χάος του Covid19, εξετάζουν και αγορές μετοχών – Η ΕΚΤ εξειδικεύει 12/3

Συντονισμένη παρέμβαση FED, EKT, BOJ, ΔΝΤ, World Bank για να αποτρέψουν τo χάος του Covid19, εξετάζουν και αγορές μετοχών – Η ΕΚΤ εξειδικεύει 12/3
Στις 2 Μαρτίου παρέμβαση της Lagarde ΕΚΤ - Θα εξειδικεύσει στις 12 Μαρτίου
Συντονισμένη παρέμβαση – όπως αναμενόταν – εκδηλώθηκε από τις κεντρικές τράπεζες, το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα ώστε να αποτρέψουν την καταστροφή από το σοκ που έχει προκαλέσει ο κορωνοιός ή Covid 19.
Ήδη νωρίτερα σήμερα (3/3) σε αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στο εύρος του 1% με 1,25% από 1,5% με 1,75% προχώρησε η Fed στη σκιά της εξάπλωσης του κορωνοϊού και των επιπτώσεων του στην οικονομία.
Με βάση έγκυρες πληροφορίες στις 28 Φεβρουαρίου υπήρξε επικοινωνία των κεντρικών τραπεζών και συμφώνησαν να υπάρξει σε πρώτη φάση λεκτική παρέμβαση ώστε να αποτρέψουν την περαιτέρω πτώση των αγορών.
Ήδη υπήρχαν αναφορές ότι επίκειται νέο κραχ με τον δείκτη S&P 500 να υποχωρεί στις 2.200 με 2450 μονάδες οπότε έπρεπε να ληφθούν άμεσα μέτρα.
Πάντως μόνο από τον συντονισμό είναι προφανές ότι οι κεντρικές τράπεζες κατανοούν και αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος.

Η κίνηση ματ της Fed

Σε μια κίνηση-ματ η Fed προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, το επιτόκιο της Fed διαμορφώνεται στο 1% με 1,25% από 1,5% με 1,75%.
«Ο κορωνοϊός θέτει κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα» τονίζει η Fed σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Υπό το φως των κινδύνων αυτών και με γνώμονα την επίτευξη των στόχων για την πλήρη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών, η FOMC αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Σημειώενται ότι ο επικεφαλής της Federal Reserve, Jerome Powell δήλωσε στις 28 Φεβρουαρίου ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση αλλά λόγω του κορωνοιού η Κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αναλάβει δράση εάν χρειαστεί.

Η Bank of Japan αγοράζει ΕTFs κατέχει το 80% των ιαπωνικών ETFs

Στις 2 Μαρτίου 2020 την σκυτάλη της παρέμβασης πήρες η Bank of Japan η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας.
Όπως αναμενόταν παρενέβη στις αγορές μετοχών.
Να σημειωθεί ότι μόνο δύο κεντρικές τράπεζες αγοράζουν μετοχές άμεσα ή έμμεσα η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας.
Η Bank of Japan πάντως αγοράζει ETFs δηλαδή αμοιβαία κεφάλαια που αποτελούνται από καλάθι μετοχών από το 2010 και στην νέα παρέμβαση της αγόρασε 960 εκατ δολάρια όπερ σημαίνει ότι κατέχει άνω του 80% των ιαπωνικών ETFs.
Ωστόσο είναι προφανές ότι η αγορά παγιδεύεται καθώς η Ιαπωνική Κεντρική Τράπεζα πως θα πουλήσει στο μέλλον το 80% των ETFs;

Στις 2 Μαρτίου παρέμβαση της World Bank και του ΔΝΤ

Με συντονισμένο τρόπο και σε κοινή ανακοίνωση η επικεφαλής του ΔΝΤ και ο επικεφαλής της World bank της Παγκόσμιας Τράπεζας ενώ αναγνώρισαν ότι ο κίνδυνος του κορωνοιού μεγαλώνει οι δύο διεθνείς οργανισμοί θα κάνουν ότι είναι εφικτό για να στηρίξουν ακόμη και χρηματοδοτικά τις οικονομίες που βάλλονται από τον κορωνοιό.
H παρέμβαση World Bank και ΔΝΤ ήταν ο σημαντικός καταλύτης για το ράλι +5% της Wall – ο δείκτης Dow Jones – στις 2 Μαρτίου 2020.
 
Στις 2 Μαρτίου παρέμβαση της Lagarde ΕΚΤ - Θα εξειδικεύσει στις 12 Μαρτίου
 
Στο πλαίσιο των συντονισμένων παρεμβάσωεν των κεντρικών τραπεζών και μετά τις παρεμβάσεις της FED και της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας σειρά πήρε και η ΕΚΤ.
Σε δήλωση της η Lagarde η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε τα εξής

"Η επιδημία του κορωναϊού είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη κατάσταση, η οποία δημιουργεί κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές και τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών. Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στην οικονομία, τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό και τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής μας.
Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τα κατάλληλα και στοχοθετημένα μέτρα, όπως είναι αναγκαίο και ανάλογα με τους υποκείμενους κινδύνους.

Image
Τι σημαίνει στοχοθετημένα και κατάλληλα μέτρα;
Η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε κινήσεις που θα προκαλέσουν μεγαλύτερο πρόβλημα στις εμπορικές τράπεζες, οπότε δεν αναμένεται μείωση των επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων.
Όμως θα μπορούσε να ενισχύσει το πλαίσιο αγοράς περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης.
Η πιθανότητα να ανακοινώσει μέτρα αγοράς μετοχών θα ήταν απίθανο σε αυτή την φάση καθώς υπάρχει ιδειολογικό και πρακτικό ζήτημα, οι αγορές μετοχών θα αύξαναν τους κινδύνους στον ισολογισμό.
Ωστόσο στις 12 Μαρτίου που συνεδριάζει η ΕΚΤ και θα δώσει συνέντευξη τύπου η Lagarde η επικεφαλής της ΕΚΤ θα εξειδικεύσει τα μέτρα στήριξης της ευρωζώνης λόγω του κορωνοιού.
Θα μπορούσε να ακολουθήσει η EKT το παράδειγμα της FED να παρεμβαίνει στην αγορά των repos ίσως θα ήταν μια επιλογή.

Αυστραλία: Σε νέο ιστορικό χαμηλό τα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα, λόγω κορωνοϊού

Σε νέα ιστορικά χαμηλά μείωσε η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) τα επιτόκια, λόγω κορωνοϊού, ανοίγοντας τον χορό των παρεμβάσεων από τις κεντρικές τράπεζες.
Η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,5%.
«Η παγκόσμια έξαρση του κορωνοϊού αναμένεται να καθυστερήσει την πρόοδο της Αυστραλίας ως προς την πλήρη απασχόληση και τον στόχο για τον πληθωρισμό.
Το Συμβούλιο είναι διατεθειμένο να διευκολύνει τη νομισματική πολιτική περαιτέρω για να στηρίξει την οικονομία», ανέφερε σε δήλωσή του o κεντρικός τραπεζίτης Philip Lowe.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης